Dva načina za pravilno kuvanje crvenog pasulja
Dva načina za pravilno kuvanje crvenog pasulja

Dva načina za pravilno kuvanje crvenog pasulja

Pasulj je vrlo bogat proteinima, a crveni pasulj je u poslednje vreme vrlo popularan. Može se pripremiti na dva načina, a jedan od toga podrazumeva da ne morate prethodno ni da ga potopite.

Odličan je za dijetalnu ishranu i pripremu raznih priloga, a domaća kuhinja u tom slučaju je najbolja, pa tako možete da pravite i domaće ovseno mleko. Crveni pasulj se preporučuje za vegetarijansku ishranu, jer je bogat proteinima i obezbeđuje ovaj važan nutritivni element koji nedostaje ljudima koji se odriču mesa i mesnih proizvoda, a to su neke od navika koje bi trebalo da usvojimo od vegetarijanaca.

Kuvanje ne traje dugo ako je sve urađeno kako treba, uprkos činjenici da se pasulj dugo kuva dok ne bude spreman. Postoje različiti načini za kuvanje crvenog pasulja, a najpopularniji je da se pasulj potopi uveče i kuva sutradan. Ovo značajno smanjuje vreme kuvanja. Natapa se tako što se pasulj očisti, opere i stavi u duboku posudu, zatim se prelije vodom u odnosu 1:3, odnosno na jednu čašu pasulja, na primer, treba dodati 3 čaše vode. Pasulj treba natapati 12 sati, ali ne više od 15 sati, jer će početi da gubi na kvalitetu.

Pošto pasulj odstoji potrebno vreme, ocedi se od vode i stavi u posudu u kojoj će se kuvati. Zalijte vodom tako da prekrije zrna, pa posle ključanja ostaviti oko 10 minuta. Zatim se voda ocedi, crveni pasulj se prelije hladnom vodom kako bi se stegnuo i ostavi da provri. Kuvajte oko sat vremena dok ne bude gotovo. Ako pasulj nije prethodno natopljen, vreme kuvanja se skoro udvostručuje. Crveni pasulj se ne soli tokom termičke obrade; to se radi neposredno pre skidanja sa vatre.

Pasulj bez prethodnog natapanja takođe se može brže kuvati nekim metodama.

Ovako pripremljen crveni pasulj pogodan je za salate i priloge. Oprani crveni pasulj se stavlja u šerpu i puni vodom u odnosu 3:1, ponavljajući korake kao za natapanje pasulja. Nakon što zamenite vodu, kuvajte oko 1-1,5 sat dok se pasulj potpuno ne skuva. Na kraju posolite. Nakon što ugasite šporet, ocedite pasulj. Ako ga držite u ruci i pritisnete, zrna su mekana i lako se pretvaraju u kašu. Ovako pripremljen crveni pasulj pogodan je za salatu od pasulja, ukusnu supu od pasulja, ali i kao prilog mesu i za pire od pasulja. Pire se može koristiti i kao fil za pitu.

Možda će vas interesovati i ovo: