Za posni pasulj kažu da je najzdraviji ručak ikad - ali samo ako ga skuvate na ovaj način
Osim što važi za jedno od najzdravijih jela (ako ne i najzdravije), posni pasulj je i jelo koje je lako pripremiti.
Tokom posta pasulj možete da skuvate na vodi, bez dinstanja na ulju, mada vam mi danas donosimo recept za tradicionalni posni pasulj na ulju.
Recept za posni pasulj
Potrebno je:
- 500 grama pasulja
- 2 glavice crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 paškanat
- pola celera
- 1 sveža zelena paprika
- malo ulja (2 kašike)
- 3 lista lovora
- svež peršun
- 3 čena belog luka
- so, biber
Priprema:
Pasulj potopite dan ranije u šerpu sa vodom. Sutradan taj pasulj procedite i operite dobro. Zatim u lonac stavite malo ulja pa prodinstajte crni luk i rendanu šargarepu, celer i paškanat.
Kada se sve prodinsta dodajte opran pasulj, so i biber i nalijte vodom da se sve kuva. Stavite 3 lista lovora i 1 svežu zelenu papriku.
Pred kraj kuvanja dodajte sitno seckan beli luk, a papriku izvadite iz šerpe.
Stavite što više svežeg peršuna, a lovor možete da izvadite iz lonca.