Hrskava piletina punjena šunkom

Hrskava piletina punjena šunkom! Neverovatan ukus na trpezi.

Ako ste ljubitelj pilećeg mesa, onda vam predlažemo da napravite ovu sočnu, hrskavu piletinu punjenu šunkom i dodatkom peršuna koji će ovom jelu dati poseban ukus.

Recept za piletinu pujnenu šunkom

Sastojci:

  • 2,5 kg pileta
  • 1 srednji luk oljušten, isečen na kockice
  • 40 g putera
  • 1/2 kašike brašna
  • 240 ml mlakog pilećeg bujona
  • so, po ukusu

Za punjenje:

  • 200 g belog tost hleba
  • 100 g šunke
  • 180 ml punomasnog mleka
  • 3 žumanca i belanaca, odvojeno
  • 2 šake peršuna
  • 1/2 kašičice iseckanog muskatnog oraščića
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1,5 kašičica soli

Priprema:

Očistite pile, po potrebi isperite pod tekućom hladnom vodom i osušite papirnim ubrusima. Kožu obilno začinite solju, kao i unutrašnjost pileta. Tost hleb isecite na kockice debljine oko 1,5 cm. Isto uradite sa 100 g kuvane šunke, isečene na sitne kockice. Isperite 2 šake peršuna i ostavite da se ocedi.

Odvojite žumanca od belanaca, a belanca stavite u čistu činiju. U 180 ml punomasnog mleka dodajte žumanca, so, biber i muskatni oraščić. Umutite žicom, dok smesa ne postane glatka. Stavite kocke hleba u veliku činiju. Prelijte ih mešavinom mleka, žumanaca i začina. Dobro promešajte i pustite da tečnost upije. Dodajte peršun i šunku. Mešajte dok se ne sjedini.

Umutite belanca mikserom, sa prstohvatom soli u čvrst sneg. U punjenje postepeno dodajte čvrst sneg od belanaca, svaki put lagano mešajući rukom. Napunite unutrašnjost pileta pripremljenim nadevom. Zatvorite pileću kožu između nogu drvenim čačkalicama.

Od ostatka punjenja oblikujte male loptice i nežno istisnite višak tečnosti. Stavite oko pileta u pripremljenu tepsiju. Očistite 1 luk srednje veličine i isecite ga na tanke kockice. Stavite ih na dno posude za pečenje, a preko stavite komadiće od putera. Sipajte oko pola šolje vode.

Stavite punjeno pile stranom nadole na podlogu od luka i putera. Zagrejte rernu na 175 °C (gornje i donje grejanje). Stavite pile u rernu i pecite jedan sat. Polijte piletinu sokom dok se kuva. Ako na dnu posude za pečenje nema dovoljno tečnosti, dodajte pola šolje vode. Nakon sat vremena pečenja, pažljivo okrenite pile.

Povećajte temperaturu na 200 °C i nastavite sa pečenjem oko pola sata, dok koža ne dobije zlatno smeđu boju. Pečeno pile sa punjenem koje se peklo oko njega prebacite u posudu, prekrijte folijom i ostavite da se odmori.

Možda će vas interesovati i ovo: