Sočivo – stari recept za zdravo varivo bez mesa
Sočivo je vrlo zdrava, hranljiva i ukusna mahunarka koja se koristi u mnogim kuhinjama širom sveta. Najčešće se koriste crveno, zeleno ili smeđe sočivo, od kojih se mogu praviti razna jela kao što su: variva, potaži, čorbe, pirei, salate, vegetarijanski burgeri i slično.
Ova namirnica vrlo je bogata proteinima, vlaknima, vitaminima (poput folne kiseline) i mineralima (kao što su gvožđe i cink), pa se često koristi kao izvor proteina u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani, a za razliku od drugih mahunarki, brzo se kuva, zahvaljujući čemu možete brzo napraviti vrlo ukusan i nutritivno bogat i kvalitetan obrok.
Provereni recept kako da spremite sočivo:
Sastojci:
250 g sočiva (crvenog ili zelenog)
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
2 šargarepe
1 krompir
1-2 paradajza (ili 2 kašike paradajz pirea)
1-2 lovorova lista
So i biber po ukusu
3-4 kašike ulja
Voda ili povrtni bujon
Priprema:
Ako koristite crveno sočivo, nije potrebno da ga prethodno potapate u vodu, a ako je reč o zelenom, možete ga potopiti na 1-2 sata, a zatim dobro isprati. U velikoj šerpi zagrejte ulje, pa dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast.
Zatim dodajte seckane šargarepe i krompir, pa pržite još nekoliko minuta. Kada povrće omekša, dodajte seckani paradajz (ili paradajz pire) i pržite još nekoliko minuta.
U šerpu dodajte sočivo, lovorov list, kumin (ako koristite), so i biber, pa prelijte dovoljnom količinom vode ili povrtnog bujona (oko 1 litar). Kuvajte na srednjoj temperaturi dok sočivo ne omekša, oko 20-30 minuta, povremeno mešajući i dolivajući vode ili bujona po potrebi.
Kada je kuvano, skinite sa vatre i dodajte sitno seckani beli luk. Promešajte i ostavite da odstoji 5-10 minuta.
Poslužite toplo, posuto seckanim peršunom i preliveno maslinovim uljem po želji.
*Ovaj recept za sočivo lako možete prilagoditi svom ukusu dodavanjem povrća i začina po želji