Slani rolat: Idealno hladno predjelo
Brzo se sprema, još brže pojede!
Potrebno je:
- 5 jaja
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike ulja
- 75g pšenicnog brašna
- 6 kašika vode
- 1 kašicica soli
Za fil:
- 300g sitnog sira
- 200g kisele pavlake
- 250g barene šunke
- 100g kiselih krastavaca
- 100g putera
- 100g trapista
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca u posebne posude. Belanca umutite u čvrst sneg.
Žumanca penasto umutite uz postepeno dodavanje preostalih sastojaka: brašna, vode, ulja, praška za pecivo i soli. U umućenu smesu od žumanaca dodajte belanca, pažljivo varjacom umešajte.
Smesu sipajte u tepsiju obloženu papirom za pecenje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni (bez otvaranja rerne) oko 15 minuta.
Pečenu koru stavite na vlažnu pamucnu krpu i uvijte kao rolat.
U činiju stavite sitan sir, kiselu pavlaku, puter, sitno iseckanu barenu šunku i kisele krastavce, sve dobro izmešajte i napravite nadev.
Rolat odvijte iz krpe, premažite nadevom i zatim ponovo uvijte u rolat. Ostavite na hladnom da se stegne.
Rolat premažite sitnim sirom, pospite rendanim parmezanom, isecite na kolutove i servirajte na tanjir.