Kimchi (Kimči). Tradicionalno korejsko jelo.
Kimchi (Kimči). Tradicionalno korejsko jelo.

Kimchi (Kimči). Tradicionalno korejsko jelo.

Ovaj recept za tradicionalni korejski kimči koristi jednostavne sastojke i pogodan je za početnike. U Južnoj Koreji ova vrsta kimčija se zove Mak-Kimči ili jednostavno kimči, a reč mak ovde zapravo znači „šta god“ ili „kako god želite“.

Sastojci

1,4 kg kineskog kupusa (jedna velika glavica)
150 g soli
100 g mladog luka, seckanog
2 sveže čili paprike, narezane (možete izostaviti)

Kimči mešavina
0,5 velikog luka, seckanog
7 čena belog luka
1 kašika đumbira, oljuštenog i sitno iseckanog
0,5 velikih jabuka, oljuštenih i iseckanih na kockice
10 g tucane paprike (zavisi od ljutine same paprike, može i manje)
1 kašika šećera
5 kašika ribljeg sosa
3 kašike belog pirinča, kuvano
130 ml bujona od vakame algi (moguća je samo voda)

Napomena: Bujon od morskih algi napravite tako što prokuvate 500 ml vode i kuvate parče osušene alge 5 minuta na laganoj vatri. Nakon 5 minuta, bacite algu i ostavite da se bujon ohladi.

Priprema

Kupus isecite na četvrtine duž stabljike, pa isperite i ostavite da ostane mokar. Isecite četvrtine kupusa na veće komade.

Stavite mali sloj komadića kupusa u veliku činiju i pospite ga sa 2-3 kašike krupne morske soli. Ponovite postupak nekoliko puta, stvarajući slojeve komadića kupusa i soli. Ostavite kupus da tako odstoji 1-2 sata, a za to vreme nekoliko puta malo promešajte.

Isperite kupus 3 puta u vodi, a zatim ocedite u cediljku, lagano pritiskajući da biste uklonili višak vode.

Kimči mešavina

Pomešajte luk, beli luk, đumbir, riblji sos, kuvani pirinač (ili drugi izvor skroba) i jabuku u blenderu. Sipajte temeljac od alge (ili vodu) i sve zajedno sameljite dok ne dobijete glatku smesu.

Sipajte smešu u veliku posudu za mešanje. Dodajte ljuspice čilija i dobro promešajte. Probajte i prilagodite začine po svom ukusu. zatim ostavite da odstoji 5 minuta.

Prebacite oceđeni kupus u posudu za mešanje u kojoj se nalazi mešavina kimčija. Dodajte mladi luk i sveže čili papričice (ako koristite).

Dobro promešati tako da kupus bude prekriven mešavinom začina.

Stavite kimči u čiste, hermetički zatvorene tegle za skladištenje hrane. Ostavite na sobnoj temperaturi 1 dan (ili čak 2 dana, u zavisnosti od temperature).

Kada vidite da počinje da peni i da se pojavljuju mehurići vazduha, prebacite kimči u frižider i čuvajte ga 4-5 dana pre prvog serviranja.

Može da stoji u frižideru oko 2 meseca.

Možda će vas interesovati i ovo: