Langoš (Langós), mađarsko slasno hrskavo testo koje se topi u ustima

Langoš (Langós), mađarsko slasno hrskavo testo koje se topi u ustima

Langoš (mađarski: Langós) je tradicionalno mađarsko jelo, koje je ujedno popularno i u okolnim zemljama poput Srbije, Slovačke i Češke. 

Langoš se najčešće servira sa različitim dodacima, kao što su pavlaka, beli luk, rendani sir, ili čak kečap. Iako se u tradicionalnoj verziji koristi samo pavlaka i beli luk, danas postoji mnogo varijacija, pa se može pronaći i sa slatkim dodacima poput džema ili čokolade.

Recept i priprema langoša

Sastojci za langoš

500 g brašna
1 kvasac (svež ili suvi – oko 25 g svežeg kvasca ili 7 g suvog kvasca)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 dl toplog mleka
1 jaje
2-3 kašike ulja (plus za prženje)
200 ml vode (prilagodite po potrebi)

Priprema

Ako koristite svež kvasac, izmrvite ga u malo toplog mleka sa šećerom i ostavite da se aktivira 10-15 minuta, dok ne postane penast. Ako koristite suvi kvasac, samo ga pomešajte sa brašnom.
U velikoj posudi pomešajte brašno, so i suvi kvasac. Ako ste koristili svež kvasac, dodajte ga u smesu sa mlekom i šećerom.

Dodajte jaje, ulje i toplo mleko. Po potrebi dodajte malo vode da biste dobili glatko testo koje se ne lepi za ruke. Testo treba da bude mekano i elastično.
Pokrijte posudu sa testom krpom i ostavite na toplom mestu da se testo udvostruči, oko 1 sat.

Kada se testo udvostruči, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i podelite na loptice. Svaku lopticu razvaljajte u tanki krug (oko 1 cm debljine).
U dubokom tiganju zagrejte dovoljno ulja da prekrije dno. Kada se ulje zagreje, stavite langoše i pržite ih sa obe strane dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi (oko 2-3 minuta po strani).

Vadite langoš iz ulja i stavite ih na papirne ubruse da upiju višak masnoće.
Poslužite tople, posute sa malo soli, ili sa omiljenim dodacima kao što su beli luk, pavlaka, sir.

Možda će vas interesovati i ovo: