Crna truba sa domaćom testeninom

Crna truba sa domaćom testeninom

Crne trube nazivaju još i "tartufima za siromašne"

Bez ozbira na to koristite li sveže ili sušene, ovo jelo možete napraviti već danas

Crne trube, (neki ih zovu čak i mrtvačke trube) lako su prepoznatljive gljive koje pozornost najprije plene izgledom, jer oblikom podsećaju na trubu, rog ili levak, a boja im varira od smeđe, tamnosive do crne. A onda je tu i njihov poseban ukus. Njihova aromatičnost toliko je cenjena da ih nazivaju i tartufima za siromahe i posebno lepo zaokružuju velik broj sezonskih jela, od supa, gulaša i pita pa sve do ozbiljnih odrezaka.

Mi vam sad donosimo recept za testeninu sa sušenim gljivama, isti recept je i ako imate sveže nabranu crnu trubu.

Zanimljivo je dodati i da njihov latinski naziv ‘Craterellus cornucopioides‘ u prevodu znači "rog obilja" pa ih tako i Britanci zovu "Horn of plenty", ali i "Trumpet of the dead".

Kada ste u prilici da nabavite sebi ovu gljivu, donosimo vam recept kako da ih pripremite lako, brzo, jednstavno, a ukusom će vas oduševiti. Recept je za 4 osobe.

Recept za testeninu sa crnom trubom

Sastav

350 g taljatela (ili neke druge testenine)
80 g maslaca
50 ml belog vina
40 g crne trube (sušene)
100 ml pavlake za kuhanje
½ kašikice sušenog bosiljka
grubo mleveni biber
so

Priprema

Taljatele skuvajte u blago posoljenoj kipućoj vodi. Ocedite ih i isperite hladnom vodom.

Crnu trubu stavite u vrelu vodu i pustite da odstoji 30 minuta.

U većoj tavi rastopite maslac, dodajte pavlaku, tanko narezane gljive (ocedite ih od vode), bosiljak, vino, malo soli i bibera, i tek malo vode u kojima su gljive stojale.

Kad zavri, umešajte kuvanu testeninu i dobro promešajte. Poslužite odmah.

Ako želite, pospite jelo narendanim grana padano sirom ili parmezanom.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.