Testenina sa šunkom i pavlakom prelivena sosom od pečuraka

Testenina sa šunkom i pavlakom prelivena sosom od pečuraka (VIDEO)

Recept za veoma ukusan obrok, koji se brzo sprema.

Sastojci:

200 g testenine
1 jaje
200 g kisele pavlake
2 kašike instant supe iz kesice od pečuraka
3 kisela krastavca
150 g šunke isečene na kockice
200 ml mleka malo sira kačkavalj

Priprema:

Testeninu skuvati, procediti i malo prohladiti. Jaje umutiti, dodati pavlaku i izjednačiti.

Šunku iseći na kockice kao i krastavčiće. Sve ubaciti u testeninu.

U mleko dodati 2 kašike instant supe od pečuraka pa i to ubaciti u testeninu. Sve umešati. Pleh podmazati uljem pa sipati testeninu.

Odozgo se mogu dodati krupne kocke sira i rendan kačkavalj.

Peći na 220 stepeni da porumeni 40-50 min.

{vembed Y=BtTN5VyJmWU}

Izvor: Bakina kuhinja

Slane palačinke sa piletinom, kiselim krastavcima i paradajzom

Slane palačinke sa piletinom, kiselim krastavcima i paradajzom

Sastojci za Slane palačinke sa piletinom, kiselim krastavcima i paradajzom

250 g brašna
3 kom. jaja
300 ml mineralne vode
200 g kiselih krastavaca
50 ml majoneza
200 ml mleka
200 g paradajza
400 g pilećeg filea
3 g šećera
5 g soli
20 ml ulja

Priprema Slanih palačinki sa piletinom, kiselim krastavcima i paradajzom

Umutite tri jaja, dodajte kiselu vodu, mleko i ulje.

Mešajte uz postepeno dodavanje brašna, pa dodajte malo soli i malo šećera.

Kada se zagreje tiganj, stavite malo ulja i možete početi sa pečenjem palačinki.

Za to vreme izdinstajte piletinu.

Kada piletina bude gotova, stavite je preko palačinke, dodajte iseckani kiseli krastavac, čeri paradajz i umotajte.

Servirajte i uživajte u ovom obroku uz majonez!

Izvor: maxi.rs

Napravite domaće taljatele

Napravite domaće taljatele od SAMO 2 SASTOJKA + PRAVI RECEPT ZA KARBONARU

Ako ste ljubitelj italijanske kuhinje i želite da isprobate sami da napravite i testeninu i sos onda je ovo recept za vas. Priprema testa i karbonare ne zahteva puno vremena, jedino što će razvlačenje testa biti malo teži posao, ali vredi.

Sastojci:

2 velika jajeta
200 g brašna tip 00 (može i obično)

Priprema:

Pomešajte ova jaja i brašno i umesite testo. Pokrijte ga providnom folijom i ostavite u frižideru pola sata.

Premesite testo na pobrašnjenoj površini i oklagijom rastanjite baš tanko u obliku pravouganika. Presavijte po dužini i onda isecite trakice (kao na slici).

Sada razdvojte trakice i stavite taljatelje da se skuvaju.

Recept za karbonaru

Sastojci:

1 jaje + 2 žumanca
malo slanine
parmezan
1 čen belog luka

Priprema:

U tiganju na malo maslinovog ulja propržite seckanu slaninu.

Jaja i žumanca dobro umutite i dodajte parmezan, pa promešajte.

Zatim u slaninu dodajte sitno seckan beli luk i taljatele. Promešajte i sipajte jaja.

Isključite šporet i kuvajte par minuta na isključenom.

Ne preterujete da se jaja ne bi skuvala, kratko ostavite na vreloj ringli i odmah sklonite.

Izvor: stvarukusa.rs

SLANE RUSKE KAPE

Neodoljivo predjelo: SLANE RUSKE KAPE za koje će vam svi tražiti recept (VIDEO)

Zakuska koja će oduševiti sve vaše goste.

Sastojci za Slane ruske kape

Biskvit:

4 jaja
12 kašika brašna
1 pavlaka
1 veća rendana šargarepa
2 kašičice soli
1 prašak za pecivo
80 ml ulja

Fil:

200 g rendane šunke
1 pavlaka
150 g feta sira
150g rendanog kačkavalja
Namaz po izboru.

Priprema Slanih ruskih kapa

Jaja umutimo, zatim dodamo ulje i još mešamo. Zatim rendanu šargarepu, so i jednu pavlaku. Sve to izmešati, pa dodati brašno i prašak za pecivo. Izliti u pravougaoni pleh i peći na pek papiru na 180 stepeni oko 30 minuta.

Umutimo fil od rendane šunke, pavlake, feta sira i kačkavalja.

Pečenu koru isecamo čašom, praveći krugove. Ostatak od kora ćemo ubaciti/ izmrviti u fil. Zatim uzimamo krugove biskvita i filujemo ih. Zatim uzimamo namaz po izboru, u ovom slučaju majonez i premazujemo rusku kapu. Uvaljamo celu rusku kapu u rendani kačkavalj. Dekorišemo po želji i poslužimo.

{vembed Y=lxnYqAEILps}

Izvor: letinakuhinja

Pasta sa paradajz sosom i tunjevinom

Pasta sa paradajz sosom i tunjevinom

 

Ovo je recept za pastu sa tunjevinom i paradajz sosom za dve osobe. Samo povećavajte "doze" kako vam se priključuju gosti :)

Sastojci

200 ml paradajz sosa
biberа
400 g testenine fusili
so
160 g tunjevinа

Priprema

Skuvajte pene u ključaloj posoljenoj vodi.

U tiganj sipajte paradajz sos, so i biber i kuvajte ga dok ne provri.

Prethodno oceđenu tunjevinu iz konzerve dodajte u paradajz sos i pomešajte sa pastom.

Dodajte začine preko paste i eto brzog i laganog obroka.

Pašteta od guščije džigerice (Foie Gras)

Pašteta od guščije džigerice

Pašteta od guščije džigerice (Foie Gras) je francuski delikates i predjelo koje se svojevremeno služilo samo na francuskom dvoru. Guske su bile posebno tovljene da bi se dobila masna guščija džigerica od koje se pravila guščija pašteta. Domaća guščija pašteta se pravi od svežih sastojaka i ako kuvar ume da je spremi kako treba, nezaboravno je jelo, daleko ukusnije i prefinjenije od bilo kakve industrijske paštete.

U nastavku dajemo recept za paštetu od guščije džigerice.

Sastojci

– 300 g guščije džigerice

– 80 g slanine

– 80 g svinjskog mesa

– 30 g šampinjona

– 1 dcl belog vina

– so i biber

– peršun

– mirođija

– majčina dušica

– lovorov list

Priprema

Guščiju džigericu marinirajte preko noći sa francuskim konjakom, dobrim vinom i seckanim začinima.

Slaninu, svinjsko meso i pečurke iseckajte na kocke. Prvo slaninu malo propržite pa je izvadite. Na istoj masnoći od slanine koja je dala šmek, propržite sve ostale sastojke. Ohladite smesu i izmešajte sa začinima iz marinata. Zatim dodajte guščiju džigericu. Posolite i pobiberite po želji.

Sve zajedno sameljite dva puta kroz mašinu za meso. Dodajte konjak i vino iz marinata. Dobro zamesite. Hladiti u hladnjaku 24 sata. Paštetu poslužiti na velikom pladnju ukrašeno sa bobicama šumskog voća ili u tanjiru, sve preliveno topingom od šumskog voća. Guščiju paštetu možete odmah namazati u debelom sloju na malo parče prepečenog hleba ili ostaviti gostima da se sami služe.

Pašteta od guščije džigerice se jede kao predjelo uz kvalitetno belo vino.

Mogu se jesti same ili uz ručak: Mekane LEPINJE punjene krompirom (VIDEO)

Mogu se jesti same ili uz ručak: Mekane LEPINJE punjene krompirom (VIDEO)

Idealno pecivo koje možete jesti samo uz jogurt ili umesto hleba uz ručak.

Potrebno je:

200 ml kiselog mleka
100 ml slatkog mleka
15 gr kvasca
1 kašičica šećera
malo soli
1 jaje i 1 žumance
3 krompira
50 gr sira
1/2 kašičice aleve paprike
malo bibera
manja veza peršunovog lista
susam za posipanje

Priprema:

Krompir oljuštiti i skuvati. Izgnječiti ga pa dodati sir, alevu, biber so i sve mikserom izjednačiti.

Kvasac rastopiti u mlakom mleku sa šećerom, pa kad zapeni sipati u vanglicu, dodati kiselo mleko, jaje, brašno so i zamesiti glatko mekše testo.. Ostaviti da poraste.

Podeliti na dve lopte svaku loptu rukama rastanjiti pa u svaku ubaciti krompir i rukama zatvoriti testo okrenuti i istanjiti rukama.

Pokriti da poraste premazati žumancetom i malo ulja.

Ostaviti da poraste 15 min u tepsiji. Izbosti viljuškom, iseći makazama na sredini kao krstić i posuti susamom.

Peći na 180 stepeni oko 30 min.

{vembed Y=NI2aWMLpwAE}

 

Izvor: bakinaidekinakuhinja

Palačinke od krompira
foto: Shutterstock

Palačinke od krompira

Slane palačinke koje ćete često praviti.

Sastojci:

- 1 kg krompira

- 200 g brašna

- 200 ml mleka

- 100 ml mineralne vode

- 2 jaja

- 250 g šunke

- 2 čena belog luka

- so, biber

- peršun

- ulje

- 1 kašika suvog biljnog začina

Priprema:

Krompir oljuštite, sitno narendajte i ocedite.

Dodajte brašno, mleko i šunku koju ste isekli na sitne rezance.

U to umešajte razmućena jaja, malo soli, biber, naseckani peršun, izgnječeni beli luk i suvi biljni začin. Na kraju dodajte mineralnu vodu.

U tiganju zagrejte malo ulja i ravnomerno u obliku palačinka rasporedite pripremljenu smesu. Palačinke pecite sa obe strana dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Poslužiti sa salatom po izboru.

Izvor: Coolinarika

HLADNO PREDJELO ZA SVEČANE PRILIKE: Bajadera od pilećeg mesa

HLADNO PREDJELO ZA SVEČANE PRILIKE: Bajadera od pilećeg mesa

Pikantno jelo od pilećeg belog mesa i suvog vrata izvanredno je posluženje u naročitim prilikama - kao meze pred svečani ručak, na rođendanu ili na slavskoj trpezi!

Sastojci:

2 veća pileća bela mesa

200 g dimljenog suvog vrata

150 g tost sira

3 jajeta

2 dl kisele pavlake

senf

2-3 čena belog luka

biber

Priprema:

Belo meso odvojiti od kosti, iseći na šnicle i izlupati. Suvi vrat iseći na tanje šnite. Vatrostalnu činiju blago nauljiti.

Poređati red belog mesa, pobiberiti i premazati senfom, posuti seckani beli luk.

Preko poređati suvi vrat, a preko njega topljeni sir, sve dobro prekriti preostalim belim mesom.

Umutiti jaja i pavlaku, posoliti i pobiberiti. Preliti preko mesa.

Peći oko sat vremena na 220 stepeni.

Ostaviti je da se ohladi dobro par sati i onda secite na kocke ili pravougaonike.

Izvor: Recepti

Pita sa šunkom, sirom i pečurkama

Pita sa šunkom, sirom i pečurkama

Sastojci

200 ml mineralne vode
200 ml jogurta
500 g kora za pitu
3 kom. jaja
1 kom. praška za pecivo
150 g brašna
350 g kravljeg sira
300 g šampinjona
300 g praške šunke
200 ml ulja

Priprema

Umutite jaja, dodajte jogurt, ulje, vodu, brašno, prašak za pecivo i malo soli.

Odvojeno usitnite sir, dodajte mu iseckanu šunku i sitno iseckane pečurke, a zatim posolite.

Premažite jednu koru prvim filom, potom stavite drugu koru, i nju premažite filom, stavite drugi fil sa šunkom i pečurkama i uviijte pitu.

Ponavljajte postupak dok imate materijala.

Pecite na 200 stepeni dok ne dobije zlatnožutu boju.

Prženice od šupljeg hleba

ISKORISTITE BAJATI SOMUN I BAGET: Kako srpske domaćice prave prženice od šupljeg hleba

I somun i baget lepi su samo sveži. Zato, kad su bajati, napravite šuplje prženice!

Za dobre prženice važno je da bajat hleb bude od onih "dobro umešenih" vrsta, tako da se sredina lepo seče i ne mrvi pred prženje. Ali šta da radimo sa somunima i baget hlebom, koji su ukusni samo dok su super sveži?

Nemojte bacati ove "šuplje" hlebove sa divnom koricom. Napravite džinovske prženice koje su mnoge srpske domaćice već testirale. Svi kažu da je ukus fenomenalan, a recept je jednostavan. Ideju za ovaj recept naše domaćice pronašle su u jednoj kulinarskoj TV emisiji o popularnoj hrani u drugim zemljama, a osnova je široki hleb baget.

Sličnost s našim somunom je upravo u tome što je sredina šupljikava, a hleb to i čini ukusnim dok je svež. Kad odstoji dan ili dva, članovi porodice više neće da ga jedu, a za prženice nije pogodan jer svi parčići ispadnu šuplji.

Uz ovaj recept, dobićete ukusan obrok, a punjenje možete da menjate u skladu sa namirnicama koje trenutno imate u frižideru kao i prema ukusu ukućana.

Prženice od somuna

Sastojci:

baget ili somun
3 jajeta
200 gr mesnog ili ribljeg punjenja po želji (seckana šunka ili uprženo mleveno meso ili usitnjena sardina ili tunjevina)
manja glavica luka
so, biber, dodatni začini po želji
prilog po želji: kečap, senf, majonez, rezanci sirove šargarepe, krastavac, paradajz

Priprema:

Rasecite baget ili somun po dužini. Izmešajte seckani luk, jaja, mesno punjenje i začine i sipajte u malo podmazan, ugrejan tiganj.

U tu mešavinu spustite polovine hleba tako da šupljikava sredina utone u smesu.

Pržite na srednjoj vatri, a kad smesa bude pržena, okrenite utopljene polovine hleba tako da se i korica lepo prepeče.

Izručite na tanjir, dodajte priloge po želji pa sastavite polovine i pričvrstite čačkalicama.

Secite poprečno kao kriške i služite bogate parčiće na ovalu.

Izvol: Lepa & Srećna

Ljute papričice punjene sirom i umotane slaninom

Ljute papričice punjene sirom i umotane slaninom

Sastojci (2 osobe)

4 kom. ljute paprike
200 g kravljeg sira
200 g slanine

Priprema

Isecite i očistite oprane ljute papričice, potom ih napunite sirom i umotajte slaninom, pa ih zapecite u rerni nekoliko minuta, dok malo ne omekšaju, a slanina ne postane hrskava.

Servirajte i uživajte u ovom dodatku jelima. Prijatno!

FOKAČA: Italijanska tanka pogača sa 3 ukusa

NAJLAKŠA FOKAČA: Italijanska tanka pogača sa 3 ukusa

Fokača se priprema lako, a jede slatko!

Fokača je jedan od onih tipičnih italijanskih specijaliteta koji su stvoreni za pripremu subotom popodne, tvrdi Džejmi Oliver, ali mi znamo da je svaki dan dobar dan za ovu tanku ukusnu pogaču. Testo se mesi brzo i lako, a onda vam preostaje da se igrate sa dodacima - po želji ukućana.

Ako dodate neku finu salatu i hladne ostatke pilećeg pečenja, dobićete nezaboravnu večeru!

Sastojci za fokaču:

400 gr brašna za dizana testa
100 gr glatkog brašna
1 kesica suvog kvasca
1/2 kašičice šećera
300 ml mlake vode
maslinovo ulje za premaz
Za dodatke:

Za premaz od paradajza

2 zrela paradajza
vinsko ili jabukovo sirće
1 vezica svežeg bosiljka
2 čena belog luka
Za premaz od sira:

100 gr različitih kačkavalja po želji
1 grančica ruzmarina

Za premaz od luka
2 glavice crvenog luka
nekoliko grančica svežeg timijana
sirće balzamiko

Priprema fokače

Izmešajte brašno sa 1/2 kašičice soli pa u sredini napravite udubljenje. Izmešajte viljuškom kvasac, šećer i mlaku vodu. Ostavite nekoliko minuta pa kad počne da peni sipajte u udubljenje i mešajte sve viljuškom.

Kad se masa sjedini, izmesite je nekoliko minuta, da dobijete glatko, meko testo. Premažite maslinovim uljem, poprašite brašnom i stavite u činiju. Pokrijte je kuhinjskom krpom i ostavite da narasta na toplom oko pola sata. Uključite rernu da se greje na oko 220 stepeni, pa pripremite premaze.

Iseckajte luk i timijan, pa ih na tihoj vatri propržite uz 2 kašike maslinovog uljua. Posle pet minuta dodajte 6 kašika balsamiko sirćeta, pustite da vri par minuta pa ostavite da se ohladi.

Naseckajte oljušten paradajz i bosiljak, posolite i pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja i sirćeta, naseckate oljušten beli luk.

Kad testo naraste, razvucite ga na veličinu pleha, utisnite udubljenja vrhovima prstiju pa sipajte premaze od luka i paradajza - svaki na jednu trećinu testa.

Na preostalu trećinu izrendajte na krupno kačkavalj i iglice ruzmarina. Pobiberite i prelijte s malo maslinovog ulja. Ostavite da narasta još 20 minuta, pa pecite sledećih 20 minuta dok ne uhvati zlatnu koricu na površini.

Fokača treba da ostane meka u sredini.

Izvor: lepaisrecna.mondo.rs

Piroške s mesom

Piroške s mesom: Doručak da vam pamet stane!

Piroške su popularna ulična "brza" hrana širom sveta. Iako recept za piroške s mesom nije od onih brzih i najbržih, piroške su od onih najukusnijih - hrskave korice spolja i mekog, vazdušastog testa iznutra, nadevene začinjenim mesnim filom.

Sastojci 

testo:
meko brašno "tip 400" 550 g
gusti jogurt 100 g
svež kvasac 20 g (1/2 pakovanja)
šećer 1 kašičica
ulje 2 kašike
so 1 kašičica
mlaka voda 250 ml

nadev:
juneće mleveno meso 250 g
crni luk 1 glavica
ulje 2 kašike
pire od paradajza 1 kašika
mlevena paprika 1 kašičica
biber 1/4 kašičice
so 1/2 kašičice

finale:
ulje za duboko prženje

Priprema

Navedene mere su za 12 piroški dužine 14 cm nakon prženja.

Priprema nadeva: Ako sami meljemo meso, komad junećeg buta isprati pod hladnom vodom, posušiti papirnim ubrusom, očistiti od masnoće i žilica, iseći na male komade, pa samleti na mašini ili u čoperu. Na tihoj vatri zagrejati ulje u tiganju, pa dodati sitno iseckan crni luk i dinstati nekoliko minuta. Dodati mleveno meso i nastaviti s dinstanjem još 15 minuta, ili sve dok meso ne bude termički obradjeno. Često promešati. Dodati so, biber, mlevenu papriku i pire od paradajza, promešati i skloniti s vatre. Pokriti tiganj i ostaviti da se nadev sasvim ohladi.

Priprema testa: Izmeriti i prosejati brašno. Izmeriti i smlačiti vodu. U veću činiju sipati 2/3 brašna, a ostatak ćemo dodavati tokom mešenja. Posoliti i izmešati. Preko brašna izmrviti svež kvasac, pa dodati gusti jogurt. Dodati šećer, mlaku vodu i ulje. Promešati kašikom pa nastaviti mešenje rukom u činiji, uz dodavanje po malo preostalog brašna.

Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i završiti mešenje. Mera za brašno je prilično tačna, ali okvirno data, pa se ne treba striktno držati, već se voditi osećajem pod rukama. Kompaktnu i nelepljivu loptu od testa staviti u čistu, nauljenu činiju, pokriti plastičnom folijom i ostaviti 30 minuta na toplom mestu da se udvostruči.

Priprema piroški: Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i bez mešenja razviti oklagijom na debljinu do 1 cm. Pomoću lenjira izmeriti i obeležiti pravougaonike veličine 12 x 8 cm, a zatim ih iseći oštrim nožem. Ostatak testa sakupiti, premesiti i ponoviti postupak. Dobićemo 12 pravougaonika, za 12 piroški. Nadev od mesa podeliti na 12 jednakih delova. Na sredinu svakog pravougaonika staviti nadev, a ivice testa čvrsto spojiti štipkanjem, pa zaokružiti izmedju dlanova, ili kortljanjem po radnoj površini. Formirane piroške redjati na pobrašnjen poslužavnik, pa ih pokriti plastičnom folijom da se testo ne bi osušilo. U tiganj sipati ulje za duboko prženje i zagrejati ga na umerenoj vatri. Važno je da vatra ne bude jaka da piroške ne bi spolja pregorele, a iznutra ostale nepečene. Pomoću čačkalice proveriti da li se ulje zagrejalo tako što ćemo vrh umočiti u ulje, pa ako se oko drvceta budu pojavili mehurići - ulje je spremno. Stavljati piroške na vruće ulje onim redom kojim smo ih formirali.

Pržiti ih uz okretanje nekoliko minuta, sve dok ne budu porumenele i povećale svoju veličinu.

Ako nismo sigurni da li je piroška iznutra ispržena, preseći prvu pirošku i na osnovu preseka zaključiti koliko je vremena potrebno za dobro prženje i da li je temperatura ulja odgovarajuća. Ispržene piroške stavljati na papirni ubrus. Testo je takvo da ulje ne prodire u pirošku, već ostaje na hrskavoj korici.

Najlepše su dok su tople i sveže, pa ih odmah servirati.

izvor: recepti.zena.blic.rs

Kesadilje sa šampinjonima

Kesadilje sa šampinjonima

Sastojci za Kesadilje sa šampinjonima (za 2 osobe)

2 kom. belоg luka
5 g čili praha
100 g crnog luka
200 g paprike
250 g šampinjona
200 g kravljeg sira
3 g soli
4 kom. tortilja

Priprema Kesadilja sa šampinjonima

Šampinjone izdinstajte na malo ulja.

Premažite tortilju uljem s jedne strane, potom je stavite na zagrejani tiganj, preko rasporedite sir, šampinjone, iseckanu papriku, crni i beli luk.

Stavite drugu tortilju tako da strana namazana uljem bude gore.

Pecite dok ne porumene i dok se sir malo ne otopi.

Okrenite i pecite sa druge strane dok ne porumeni. Isecite na četiri dela i servirajte. 

Pohovani kolutići paprike

Pohovani kolutići paprike

Sastojci (2 osobe)

3 kom. paprike
2 kom. jaja
100 g prezli

Priprema

Crvenu, zelenu ili žutu papriku dobro oprite i isecite na deblje kolutiće.

Kolutiće umočiti u prethodno umućeno jaje, a zatim u prezle.

Ulje dobro zagrejte u dubljem tiganju, šerpi ili fritezi, a zatim pažljivo stavljate kolutiće paprike.

Kada paprika porumeni, izvaditi je i stavite na salvetu ili ubrus da upije višak ulja.

Servirajte kolutiće uz čili sos ili sos od jogurta.

Izvor: maxi.rs

Slana torta sa slaninom i kačkavaljem

Slana torta sa slaninom i kačkavaljem (VIDEO)

Ručak ili večera koju će obožavati cela porodica.

Sastojci za Slanu torta sa slaninom i kačkavaljem:

6 jaja
100 ml mleka
100 ml ulja
80 g maslaca
20 ml pavlake za kuvanje
400 g brašna
2 kesice praška za pecivo
50 g praziluka
30 g luka
250 g slanine
200 g kačkavalja

 

Priprema Slane torte sa slaninom i kačkavaljem:

Jaja umutite, a zatim dodajte pavlaku za kuvanje, so, biber, ulje, mleko, brašno, prašak za pecivo i istopljeni maslac.

Promešajte.

Zatim dodajte sitno seckanu slaninu i praziluk. Opet promešajte i sipajte u kalup prečnika 22 cm obložen pek papirom. Rasporedite, pa preko stavite rendani kačkavalj.

Preko kačkavalja poređajte još malo seckane slanine, zatim kolutove ljubičastog luka.

Pecite na 180°C 40 minuta.

{vembed Y=3WDn566OzeM}

Grilovane pečurke na ražnjićima

Grilovane pečurke na ražnjićima

Sastojci

600 g pečuraka
30 ml ulja
so, biber

Priprema

Isecite očišćene pečurke po želji, potom ih poređajte na ražnjiće, posolite, pobiberite i prelijte sa malo maslinovog ulja.

Pecite ih na umerenoj vatri sa svih strana. Servirajte pečurke.

Prijatno!

Integralni štapići sa semenkama
Foto: Shutterstock

Integralni štapići sa semenkama

Grickalica koju ćete često praviti.

Sastojci:

- 250 gr graham ili integralnog brašna

- 250 gr belog brašna

- 1 kesica praška za pecivo

- 0,5 dcl maslinovog ulja

- 0,5 dcl suncokretovog ulja

- 3 dcl belog vina

- 2 kašičice krupne morske soli

- 10 kašičica očišćenih semenki suncokreta

Premazivanje:

- 1 jaje

- susam ili suncokretove semenke

Priprema:

Pomešati obe vrste brašna, dodati prašak za pecivo, so, obe vrste ulja, belo vino i semenke.

Zamesiti testo i ostaviti malo da odstoji.

Razvući na radnoj površini testo i iseći ga na štapiće.

Ređati na podmazan pleh.

Zagrejati rernu, premazati štapiće umućenim jajetom, posuti susamom ili suncokretovim semenkama i na 200 stepeni peći oko 35 minuta.

Humus, odličan proteinski namaz koji se lako pravi

Humus, odličan proteinski namaz koji se lako pravi

Prirema humusa daleko je jednostavnija nego što na prvi pogled zvuči.

Ovo je odličan proteinski namaz, zahvaljujući leblebiji koja ima i do 25 odsto belančevina u osušenom zrnu.

Sastojci:

100 sirove leblebije
1 kašika tahini paste
sok 1/2 limuna
so i biber
po ukusu dodaci
1/2 kašičice sode bikarbone

Priprema:

Potopiti leblebiju u hladnu vodu da odstoji preko noći.

Ujutru odliti vodu, oprati zrna i staviti leblebiju da se kuva sa malo sode bikarbone.

Kad se skuva, ocediti i malo vode zadržati ako bude potrebno da se namaz razredi.

Dobro samleti u blenderu, dodati so, biber, tahini i limunov sok.

Od dodataka, po ukusu, možete naseckati jedan čen belog luka, ali umesto njega i limuna može da se sipa i pasirani paradajz.

Takođe, uz ukus humusa lepo se slaže i pečeni plavi patlidžan.

Izvor: Lepa&Srećna

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.