Prženice od šupljeg hleba

ISKORISTITE BAJATI SOMUN I BAGET: Kako srpske domaćice prave prženice od šupljeg hleba

I somun i baget lepi su samo sveži. Zato, kad su bajati, napravite šuplje prženice!

Za dobre prženice važno je da bajat hleb bude od onih "dobro umešenih" vrsta, tako da se sredina lepo seče i ne mrvi pred prženje. Ali šta da radimo sa somunima i baget hlebom, koji su ukusni samo dok su super sveži?

Nemojte bacati ove "šuplje" hlebove sa divnom koricom. Napravite džinovske prženice koje su mnoge srpske domaćice već testirale. Svi kažu da je ukus fenomenalan, a recept je jednostavan. Ideju za ovaj recept naše domaćice pronašle su u jednoj kulinarskoj TV emisiji o popularnoj hrani u drugim zemljama, a osnova je široki hleb baget.

Sličnost s našim somunom je upravo u tome što je sredina šupljikava, a hleb to i čini ukusnim dok je svež. Kad odstoji dan ili dva, članovi porodice više neće da ga jedu, a za prženice nije pogodan jer svi parčići ispadnu šuplji.

Uz ovaj recept, dobićete ukusan obrok, a punjenje možete da menjate u skladu sa namirnicama koje trenutno imate u frižideru kao i prema ukusu ukućana.

Prženice od somuna

Sastojci:

baget ili somun
3 jajeta
200 gr mesnog ili ribljeg punjenja po želji (seckana šunka ili uprženo mleveno meso ili usitnjena sardina ili tunjevina)
manja glavica luka
so, biber, dodatni začini po želji
prilog po želji: kečap, senf, majonez, rezanci sirove šargarepe, krastavac, paradajz

Priprema:

Rasecite baget ili somun po dužini. Izmešajte seckani luk, jaja, mesno punjenje i začine i sipajte u malo podmazan, ugrejan tiganj.

U tu mešavinu spustite polovine hleba tako da šupljikava sredina utone u smesu.

Pržite na srednjoj vatri, a kad smesa bude pržena, okrenite utopljene polovine hleba tako da se i korica lepo prepeče.

Izručite na tanjir, dodajte priloge po želji pa sastavite polovine i pričvrstite čačkalicama.

Secite poprečno kao kriške i služite bogate parčiće na ovalu.

Izvol: Lepa & Srećna

FOKAČA: Italijanska tanka pogača sa 3 ukusa

NAJLAKŠA FOKAČA: Italijanska tanka pogača sa 3 ukusa

Fokača se priprema lako, a jede slatko!

Fokača je jedan od onih tipičnih italijanskih specijaliteta koji su stvoreni za pripremu subotom popodne, tvrdi Džejmi Oliver, ali mi znamo da je svaki dan dobar dan za ovu tanku ukusnu pogaču. Testo se mesi brzo i lako, a onda vam preostaje da se igrate sa dodacima - po želji ukućana.

Ako dodate neku finu salatu i hladne ostatke pilećeg pečenja, dobićete nezaboravnu večeru!

Sastojci za fokaču:

400 gr brašna za dizana testa
100 gr glatkog brašna
1 kesica suvog kvasca
1/2 kašičice šećera
300 ml mlake vode
maslinovo ulje za premaz
Za dodatke:

Za premaz od paradajza

2 zrela paradajza
vinsko ili jabukovo sirće
1 vezica svežeg bosiljka
2 čena belog luka
Za premaz od sira:

100 gr različitih kačkavalja po želji
1 grančica ruzmarina

Za premaz od luka
2 glavice crvenog luka
nekoliko grančica svežeg timijana
sirće balzamiko

Priprema fokače

Izmešajte brašno sa 1/2 kašičice soli pa u sredini napravite udubljenje. Izmešajte viljuškom kvasac, šećer i mlaku vodu. Ostavite nekoliko minuta pa kad počne da peni sipajte u udubljenje i mešajte sve viljuškom.

Kad se masa sjedini, izmesite je nekoliko minuta, da dobijete glatko, meko testo. Premažite maslinovim uljem, poprašite brašnom i stavite u činiju. Pokrijte je kuhinjskom krpom i ostavite da narasta na toplom oko pola sata. Uključite rernu da se greje na oko 220 stepeni, pa pripremite premaze.

Iseckajte luk i timijan, pa ih na tihoj vatri propržite uz 2 kašike maslinovog uljua. Posle pet minuta dodajte 6 kašika balsamiko sirćeta, pustite da vri par minuta pa ostavite da se ohladi.

Naseckajte oljušten paradajz i bosiljak, posolite i pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja i sirćeta, naseckate oljušten beli luk.

Kad testo naraste, razvucite ga na veličinu pleha, utisnite udubljenja vrhovima prstiju pa sipajte premaze od luka i paradajza - svaki na jednu trećinu testa.

Na preostalu trećinu izrendajte na krupno kačkavalj i iglice ruzmarina. Pobiberite i prelijte s malo maslinovog ulja. Ostavite da narasta još 20 minuta, pa pecite sledećih 20 minuta dok ne uhvati zlatnu koricu na površini.

Fokača treba da ostane meka u sredini.

Izvor: lepaisrecna.mondo.rs

Kesadilje sa šampinjonima

Kesadilje sa šampinjonima

Sastojci za Kesadilje sa šampinjonima (za 2 osobe)

2 kom. belоg luka
5 g čili praha
100 g crnog luka
200 g paprike
250 g šampinjona
200 g kravljeg sira
3 g soli
4 kom. tortilja

Priprema Kesadilja sa šampinjonima

Šampinjone izdinstajte na malo ulja.

Premažite tortilju uljem s jedne strane, potom je stavite na zagrejani tiganj, preko rasporedite sir, šampinjone, iseckanu papriku, crni i beli luk.

Stavite drugu tortilju tako da strana namazana uljem bude gore.

Pecite dok ne porumene i dok se sir malo ne otopi.

Okrenite i pecite sa druge strane dok ne porumeni. Isecite na četiri dela i servirajte. 

Slana torta sa slaninom i kačkavaljem

Slana torta sa slaninom i kačkavaljem (VIDEO)

Ručak ili večera koju će obožavati cela porodica.

Sastojci za Slanu torta sa slaninom i kačkavaljem:

6 jaja
100 ml mleka
100 ml ulja
80 g maslaca
20 ml pavlake za kuvanje
400 g brašna
2 kesice praška za pecivo
50 g praziluka
30 g luka
250 g slanine
200 g kačkavalja

 

Priprema Slane torte sa slaninom i kačkavaljem:

Jaja umutite, a zatim dodajte pavlaku za kuvanje, so, biber, ulje, mleko, brašno, prašak za pecivo i istopljeni maslac.

Promešajte.

Zatim dodajte sitno seckanu slaninu i praziluk. Opet promešajte i sipajte u kalup prečnika 22 cm obložen pek papirom. Rasporedite, pa preko stavite rendani kačkavalj.

Preko kačkavalja poređajte još malo seckane slanine, zatim kolutove ljubičastog luka.

Pecite na 180°C 40 minuta.

{vembed Y=3WDn566OzeM}

Integralni štapići sa semenkama
Foto: Shutterstock

Integralni štapići sa semenkama

Grickalica koju ćete često praviti.

Sastojci:

- 250 gr graham ili integralnog brašna

- 250 gr belog brašna

- 1 kesica praška za pecivo

- 0,5 dcl maslinovog ulja

- 0,5 dcl suncokretovog ulja

- 3 dcl belog vina

- 2 kašičice krupne morske soli

- 10 kašičica očišćenih semenki suncokreta

Premazivanje:

- 1 jaje

- susam ili suncokretove semenke

Priprema:

Pomešati obe vrste brašna, dodati prašak za pecivo, so, obe vrste ulja, belo vino i semenke.

Zamesiti testo i ostaviti malo da odstoji.

Razvući na radnoj površini testo i iseći ga na štapiće.

Ređati na podmazan pleh.

Zagrejati rernu, premazati štapiće umućenim jajetom, posuti susamom ili suncokretovim semenkama i na 200 stepeni peći oko 35 minuta.

Slane palačinke sa piletinom, kiselim krastavcima i paradajzom

Slane palačinke sa piletinom, kiselim krastavcima i paradajzom

Sastojci za Slane palačinke sa piletinom, kiselim krastavcima i paradajzom

250 g brašna
3 kom. jaja
300 ml mineralne vode
200 g kiselih krastavaca
50 ml majoneza
200 ml mleka
200 g paradajza
400 g pilećeg filea
3 g šećera
5 g soli
20 ml ulja

Priprema Slanih palačinki sa piletinom, kiselim krastavcima i paradajzom

Umutite tri jaja, dodajte kiselu vodu, mleko i ulje.

Mešajte uz postepeno dodavanje brašna, pa dodajte malo soli i malo šećera.

Kada se zagreje tiganj, stavite malo ulja i možete početi sa pečenjem palačinki.

Za to vreme izdinstajte piletinu.

Kada piletina bude gotova, stavite je preko palačinke, dodajte iseckani kiseli krastavac, čeri paradajz i umotajte.

Servirajte i uživajte u ovom obroku uz majonez!

Izvor: maxi.rs

SLANE RUSKE KAPE

Neodoljivo predjelo: SLANE RUSKE KAPE za koje će vam svi tražiti recept (VIDEO)

Zakuska koja će oduševiti sve vaše goste.

Sastojci za Slane ruske kape

Biskvit:

4 jaja
12 kašika brašna
1 pavlaka
1 veća rendana šargarepa
2 kašičice soli
1 prašak za pecivo
80 ml ulja

Fil:

200 g rendane šunke
1 pavlaka
150 g feta sira
150g rendanog kačkavalja
Namaz po izboru.

Priprema Slanih ruskih kapa

Jaja umutimo, zatim dodamo ulje i još mešamo. Zatim rendanu šargarepu, so i jednu pavlaku. Sve to izmešati, pa dodati brašno i prašak za pecivo. Izliti u pravougaoni pleh i peći na pek papiru na 180 stepeni oko 30 minuta.

Umutimo fil od rendane šunke, pavlake, feta sira i kačkavalja.

Pečenu koru isecamo čašom, praveći krugove. Ostatak od kora ćemo ubaciti/ izmrviti u fil. Zatim uzimamo krugove biskvita i filujemo ih. Zatim uzimamo namaz po izboru, u ovom slučaju majonez i premazujemo rusku kapu. Uvaljamo celu rusku kapu u rendani kačkavalj. Dekorišemo po želji i poslužimo.

{vembed Y=lxnYqAEILps}

Izvor: letinakuhinja

Pašteta od guščije džigerice (Foie Gras)

Pašteta od guščije džigerice

Pašteta od guščije džigerice (Foie Gras) je francuski delikates i predjelo koje se svojevremeno služilo samo na francuskom dvoru. Guske su bile posebno tovljene da bi se dobila masna guščija džigerica od koje se pravila guščija pašteta. Domaća guščija pašteta se pravi od svežih sastojaka i ako kuvar ume da je spremi kako treba, nezaboravno je jelo, daleko ukusnije i prefinjenije od bilo kakve industrijske paštete.

U nastavku dajemo recept za paštetu od guščije džigerice.

Sastojci

– 300 g guščije džigerice

– 80 g slanine

– 80 g svinjskog mesa

– 30 g šampinjona

– 1 dcl belog vina

– so i biber

– peršun

– mirođija

– majčina dušica

– lovorov list

Priprema

Guščiju džigericu marinirajte preko noći sa francuskim konjakom, dobrim vinom i seckanim začinima.

Slaninu, svinjsko meso i pečurke iseckajte na kocke. Prvo slaninu malo propržite pa je izvadite. Na istoj masnoći od slanine koja je dala šmek, propržite sve ostale sastojke. Ohladite smesu i izmešajte sa začinima iz marinata. Zatim dodajte guščiju džigericu. Posolite i pobiberite po želji.

Sve zajedno sameljite dva puta kroz mašinu za meso. Dodajte konjak i vino iz marinata. Dobro zamesite. Hladiti u hladnjaku 24 sata. Paštetu poslužiti na velikom pladnju ukrašeno sa bobicama šumskog voća ili u tanjiru, sve preliveno topingom od šumskog voća. Guščiju paštetu možete odmah namazati u debelom sloju na malo parče prepečenog hleba ili ostaviti gostima da se sami služe.

Pašteta od guščije džigerice se jede kao predjelo uz kvalitetno belo vino.

Palačinke od krompira
foto: Shutterstock

Palačinke od krompira

Slane palačinke koje ćete često praviti.

Sastojci:

- 1 kg krompira

- 200 g brašna

- 200 ml mleka

- 100 ml mineralne vode

- 2 jaja

- 250 g šunke

- 2 čena belog luka

- so, biber

- peršun

- ulje

- 1 kašika suvog biljnog začina

Priprema:

Krompir oljuštite, sitno narendajte i ocedite.

Dodajte brašno, mleko i šunku koju ste isekli na sitne rezance.

U to umešajte razmućena jaja, malo soli, biber, naseckani peršun, izgnječeni beli luk i suvi biljni začin. Na kraju dodajte mineralnu vodu.

U tiganju zagrejte malo ulja i ravnomerno u obliku palačinka rasporedite pripremljenu smesu. Palačinke pecite sa obe strana dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Poslužiti sa salatom po izboru.

Izvor: Coolinarika

Pita sa šunkom, sirom i pečurkama

Pita sa šunkom, sirom i pečurkama

Sastojci

200 ml mineralne vode
200 ml jogurta
500 g kora za pitu
3 kom. jaja
1 kom. praška za pecivo
150 g brašna
350 g kravljeg sira
300 g šampinjona
300 g praške šunke
200 ml ulja

Priprema

Umutite jaja, dodajte jogurt, ulje, vodu, brašno, prašak za pecivo i malo soli.

Odvojeno usitnite sir, dodajte mu iseckanu šunku i sitno iseckane pečurke, a zatim posolite.

Premažite jednu koru prvim filom, potom stavite drugu koru, i nju premažite filom, stavite drugi fil sa šunkom i pečurkama i uviijte pitu.

Ponavljajte postupak dok imate materijala.

Pecite na 200 stepeni dok ne dobije zlatnožutu boju.

Ljute papričice punjene sirom i umotane slaninom

Ljute papričice punjene sirom i umotane slaninom

Sastojci (2 osobe)

4 kom. ljute paprike
200 g kravljeg sira
200 g slanine

Priprema

Isecite i očistite oprane ljute papričice, potom ih napunite sirom i umotajte slaninom, pa ih zapecite u rerni nekoliko minuta, dok malo ne omekšaju, a slanina ne postane hrskava.

Servirajte i uživajte u ovom dodatku jelima. Prijatno!

Piroške s mesom

Piroške s mesom: Doručak da vam pamet stane!

Piroške su popularna ulična "brza" hrana širom sveta. Iako recept za piroške s mesom nije od onih brzih i najbržih, piroške su od onih najukusnijih - hrskave korice spolja i mekog, vazdušastog testa iznutra, nadevene začinjenim mesnim filom.

Sastojci 

testo:
meko brašno "tip 400" 550 g
gusti jogurt 100 g
svež kvasac 20 g (1/2 pakovanja)
šećer 1 kašičica
ulje 2 kašike
so 1 kašičica
mlaka voda 250 ml

nadev:
juneće mleveno meso 250 g
crni luk 1 glavica
ulje 2 kašike
pire od paradajza 1 kašika
mlevena paprika 1 kašičica
biber 1/4 kašičice
so 1/2 kašičice

finale:
ulje za duboko prženje

Priprema

Navedene mere su za 12 piroški dužine 14 cm nakon prženja.

Priprema nadeva: Ako sami meljemo meso, komad junećeg buta isprati pod hladnom vodom, posušiti papirnim ubrusom, očistiti od masnoće i žilica, iseći na male komade, pa samleti na mašini ili u čoperu. Na tihoj vatri zagrejati ulje u tiganju, pa dodati sitno iseckan crni luk i dinstati nekoliko minuta. Dodati mleveno meso i nastaviti s dinstanjem još 15 minuta, ili sve dok meso ne bude termički obradjeno. Često promešati. Dodati so, biber, mlevenu papriku i pire od paradajza, promešati i skloniti s vatre. Pokriti tiganj i ostaviti da se nadev sasvim ohladi.

Priprema testa: Izmeriti i prosejati brašno. Izmeriti i smlačiti vodu. U veću činiju sipati 2/3 brašna, a ostatak ćemo dodavati tokom mešenja. Posoliti i izmešati. Preko brašna izmrviti svež kvasac, pa dodati gusti jogurt. Dodati šećer, mlaku vodu i ulje. Promešati kašikom pa nastaviti mešenje rukom u činiji, uz dodavanje po malo preostalog brašna.

Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i završiti mešenje. Mera za brašno je prilično tačna, ali okvirno data, pa se ne treba striktno držati, već se voditi osećajem pod rukama. Kompaktnu i nelepljivu loptu od testa staviti u čistu, nauljenu činiju, pokriti plastičnom folijom i ostaviti 30 minuta na toplom mestu da se udvostruči.

Priprema piroški: Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i bez mešenja razviti oklagijom na debljinu do 1 cm. Pomoću lenjira izmeriti i obeležiti pravougaonike veličine 12 x 8 cm, a zatim ih iseći oštrim nožem. Ostatak testa sakupiti, premesiti i ponoviti postupak. Dobićemo 12 pravougaonika, za 12 piroški. Nadev od mesa podeliti na 12 jednakih delova. Na sredinu svakog pravougaonika staviti nadev, a ivice testa čvrsto spojiti štipkanjem, pa zaokružiti izmedju dlanova, ili kortljanjem po radnoj površini. Formirane piroške redjati na pobrašnjen poslužavnik, pa ih pokriti plastičnom folijom da se testo ne bi osušilo. U tiganj sipati ulje za duboko prženje i zagrejati ga na umerenoj vatri. Važno je da vatra ne bude jaka da piroške ne bi spolja pregorele, a iznutra ostale nepečene. Pomoću čačkalice proveriti da li se ulje zagrejalo tako što ćemo vrh umočiti u ulje, pa ako se oko drvceta budu pojavili mehurići - ulje je spremno. Stavljati piroške na vruće ulje onim redom kojim smo ih formirali.

Pržiti ih uz okretanje nekoliko minuta, sve dok ne budu porumenele i povećale svoju veličinu.

Ako nismo sigurni da li je piroška iznutra ispržena, preseći prvu pirošku i na osnovu preseka zaključiti koliko je vremena potrebno za dobro prženje i da li je temperatura ulja odgovarajuća. Ispržene piroške stavljati na papirni ubrus. Testo je takvo da ulje ne prodire u pirošku, već ostaje na hrskavoj korici.

Najlepše su dok su tople i sveže, pa ih odmah servirati.

izvor: recepti.zena.blic.rs

Pohovani kolutići paprike

Pohovani kolutići paprike

Sastojci (2 osobe)

3 kom. paprike
2 kom. jaja
100 g prezli

Priprema

Crvenu, zelenu ili žutu papriku dobro oprite i isecite na deblje kolutiće.

Kolutiće umočiti u prethodno umućeno jaje, a zatim u prezle.

Ulje dobro zagrejte u dubljem tiganju, šerpi ili fritezi, a zatim pažljivo stavljate kolutiće paprike.

Kada paprika porumeni, izvaditi je i stavite na salvetu ili ubrus da upije višak ulja.

Servirajte kolutiće uz čili sos ili sos od jogurta.

Izvor: maxi.rs

Grilovane pečurke na ražnjićima

Grilovane pečurke na ražnjićima

Sastojci

600 g pečuraka
30 ml ulja
so, biber

Priprema

Isecite očišćene pečurke po želji, potom ih poređajte na ražnjiće, posolite, pobiberite i prelijte sa malo maslinovog ulja.

Pecite ih na umerenoj vatri sa svih strana. Servirajte pečurke.

Prijatno!

Humus, odličan proteinski namaz koji se lako pravi

Humus, odličan proteinski namaz koji se lako pravi

Prirema humusa daleko je jednostavnija nego što na prvi pogled zvuči.

Ovo je odličan proteinski namaz, zahvaljujući leblebiji koja ima i do 25 odsto belančevina u osušenom zrnu.

Sastojci:

100 sirove leblebije
1 kašika tahini paste
sok 1/2 limuna
so i biber
po ukusu dodaci
1/2 kašičice sode bikarbone

Priprema:

Potopiti leblebiju u hladnu vodu da odstoji preko noći.

Ujutru odliti vodu, oprati zrna i staviti leblebiju da se kuva sa malo sode bikarbone.

Kad se skuva, ocediti i malo vode zadržati ako bude potrebno da se namaz razredi.

Dobro samleti u blenderu, dodati so, biber, tahini i limunov sok.

Od dodataka, po ukusu, možete naseckati jedan čen belog luka, ali umesto njega i limuna može da se sipa i pasirani paradajz.

Takođe, uz ukus humusa lepo se slaže i pečeni plavi patlidžan.

Izvor: Lepa&Srećna

BALON LEPINJE

Recept za BALON LEPINJE koje su idealne da u njih stavite ĆEVAPE ili bilo koje roštiljsko meso (VIDEO)

Ovo vazdušasto kiselo testo se naduva tokom priprema zato je i dobilo naziv balon lepinje. U njih se obično stavljaju ćevapi ili neko roštiljsko meso, a možete ih služiti i sa kajmakom i sirom. 

Sastojci:

200 ml vode
200 ml jogurta
7 g suvog ili 25 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli
2 kašike ulja
600 g mekog brašna

Priprema:

Od 200 ml vode odvojite nekoliko kašika, pa u toj vodi razmutite kvasac, šećer i kašiku brašna. Voda treba da je topla.

Pola mere brašna stavitei u posudu, pa dodajte so i promešajte. Nadošao kvasac dodajte brašnu, pa dodajte ostatak vode i jogurt. Dobro varjačom izradite, da nema grudvica. Opet dodajte brašno i izradite varjačom. Dosipajte brašno dok se sve ne utroši, pa umesite mekano i pomalo lepljivo testo.

Prelijte ga uljem, oblikujte loptu, pa pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu sat vremena da odstoji. Zatim testo blago premesite i podelite na 6 probližno jednakih delova. Svaki deo oblikujte u lopticu, pa ostavite 10–15 minuta da odstoji pokriveno krpom na brašnom posutom stolu.

Posle tog vremena svaku lopticu vrhovima prstiju rastanjite od sredine ka ivicama u krug prečnika oko 15 cm. Kada uradite svih 6, ostavite pokriveno krpom par minuta da odstoji. Na taj način testo će se lakše i lepše razvući na još veći krug. Razvlačite na veličinu vašeg tiganja.

{vembed Y=fc7wzKGjMUY}

Ove balon lepinje mogu biti i veće i manje, zavisno kako želite. Kada ostoje par minuta ispod krpe drugi put vrhovima prstiju razvlačite, pomozite dlanom, da se razvuče na dimenzije tiganja ili između 20 i 25 cm.

Pokrijte krpom, pa tiganj stavite na vatru da se dobro zagreje. Temperatura mora biti jaka, ako je slaba lepinje se neće naduvati. Stavite prvu lepinju i brojte 30 sekundi ili posmatrajte dok na površini testa se ne jave balončići. Okrenite, pa opet brojte do 30. I onda opet okrenite.

Sada bi trebalo da se vide ispečeni delovi lepinje na površini i da ona počne da se duva. Lepinju ne smete da prepečete ni sa jedne strane jer će se stvrdnuti i opet se neće naduvati. Pazite kako je okrećete.

Ne “štipajte” je vrhovima prstiju, nego lagano dlanovima preokrenite. Vruće je, pa zato pazite. Pečenu balon lepinju sklonite na tanjir, stavite drugu, a ovu pečenu premažite blago maslacem.

Punjenje je po želji, servirajte vruće.

Izvor: domacirecepti.net

Rolat od tikvica sa sirom

Rolat od tikvica sa sirom

Jedno savršeno predjelo

Sastojci

1 tikvica
so, biber
bosiljak
50g krem sira
mirođija
15 ml ulja

Priprema

Isecite tikvicu po dužini na deblje listove.

Začinite je solju i biberom i stavite da se izdinsta na malo ulja i malo vode.

Kada omekša, izvadite je iz tiganja i stavite da se ocedi na paprinom ubrusu.

Krem sir začinite bosiljkom i mirođijom i, kada se tikvice prohlade, počnite sa uvijanjem rolata sa sirom, kao na fotografiji.

Vaši prijatelji će uživati u ovom predjelu.

Ćufte od pileće džigerice

Ćufte od pileće džigerice

Sastojci (2 Porcije)

biberа
1 kom. jaja
1 kom. tost heba
500 g pileće džigerice
so
100 g prezli

Priprema

Pola kilograma pileće džigerice kuvajte minut-dva u vodi i zatim ocedite i što je moguće sitnije iseckajte.

Džigericu izmešajte sa sredinom hleba, dodajte jaje, so i biber.

Od dobro ujednačene smese pravite loptice, zatim svaku uvaljajte u umućeno jaje i prezle i pržite na vrelom ulju.

Izvor: maxi.rs

Indijska lepinja punjena krompirom

Indijska lepinja punjena krompirom

Indijska lepinja punjena krompirom je tradicionalni doručak koji je veoma popularan.

Indijski hleb sa krompirom ili “Aloo Paratha” (bukvalno značenje je „krompir lepinja“) je jelo poreklom sa indijskog potkontinenta. Ovaj recept potiče iz indijske države Pandžab, a jedno je od najpopularnijih jela za doručak u zapadnim, centralnim i severnim regionima Indije, kao i u Pandžabu. Lepinja se sastoji od beskvasnog testa kojim se obavije mešavina krompira i začina, a zatim se peče na vrućem podmazanom tiganju. Lepinja sa krompirom se obično služi sa puterom, čatnijem ili indijskim kiselim krastavcima.

Sastojci za testo (6,7, komada):

1 šolja integralnog brašna
1/2 šolje belog brašna
so
1/2 šolje vode

Sastojci za punjenje:

4 mala obarena krompira. izgnječiti
1/2 crvenog luka, sitno iseckati
1/4 ljute papričice
so, biber, kurkuma, zaatar (ili drugi začini prema ukusu)
Ulje ili puter za premazivanje lepinja i prženje.

Pripema:

U velikoj posudi pomešati brašno i so, pa dodavati vodu, pomalo. Testo bi trebalo bi da bude mekano i savitljivo, ali nikako lepljivo. (Dodavati vodu ili brašno po potrebi)

Mesiti testo oko 5 minuta i oblikovati u kuglu. Pokriti vlažnom krpom i ostaviti sa strane da se odmori dok pravite fil.

U velikom loncu ključale slane vode kuvati krompir dok ne omekša, oko 15 minuta. Ocediti i ostaviti da se hladi 5 minuta.

U velikoj posudi zgnječiti krompir, pa dodati sitno seckan luk, čili, začine. Probajte i prilagodite začine svom ukusu.
Smesu oblikovati u kuglice veličine približno ping pong loptice.

Podelite testo na 6 komada, pa svaki razvaljati u kuglu.

Na blago pobrašnjenoj radnoj površini razvući kugle od testa u disk – lepinju. Staviti lepinju na dlan i lagano premazati uljem. U sredinu postaviti kuglu fila, a zatim spojiti stranice testa da pokriju fil i stegnuti ih da se čvrsto zatvore.

Nežno kotrljajti između dlanova da bi se ponovo oblikovala kugla. Ponoviti sa preostalim testom i filom.

Razvaljati kuglice u debele diskove – lepinje, pazeći da se testo ne pocepa.

Zagrejati tiganj na srednje jakoj vatri. Podmazati uljem ili puterom. Staviti lepinju i pržiti, prodrmati s vremena na vreme da se ne bi lepila, sve dok dno ne bude prekriveno svetlim zlatno-smeđim mrljama. Okrenuti i peći na drugoj strani dok takođe ne bude išarana svetlim zlatno-smeđim mrljama.

Premazati vrh lepinje sa malo ulja, a zatim preokrenitu i ponoviti sa druge strane. Okrenuti poslednji put i peći oko 30 sekundi.

Ponovite ovaj postupak sa preostalim lepinjama, držeći one koje su završene na toplom. Poslužiti odmah.

Izvor: hrana-pice-price.com

Pohovani krompir

Ideja za pripremu omiljenog povrća: Pohovani krompir (VIDEO)

Možete jesti samostalno ili kao prilog uz neko meso.

Sastojci:

krompr
jaja
brašno
prezle
so, ulje

Priprema:

Krompir operite i obarite u ljusci, ali pazite da se ne prekuva.

Zatim stavite u hladnu vodu, očistite od ljuske i vratite u hladnu vodu.

Oguljeni krompir uvaljajte u brašno, jaja i prezle.

Pržite u tiganju na ulju da porumene sa obe strane.

Vadite na ubrus.

{vembed Y=fRzKaks7g-4}

Izvor: bakinaidekinakuhinja