KAKO SE PRAVI GRČKI JOGURT
foto: Shutterstock

KAKO SE PRAVI GRČKI JOGURT: domaći recept za gust jogurt za pite i prelive

Sastojci:

1 l mleka
250 ml jogurta

Priprema:

Mleko ugrejte skoro do ključanja (oko 90C stepeni), mešajući da se ne uhvati pena.

Rashladite ga, takođe mešajući, do telesne temperature.

Odvojite jednu šolju mleka pa polako dodajte u jogurt da se sjedine.

Sipajte ovu mešavinu u mleko i sve dobro promešajte.

Poklopite sud, prekrijte toplom, vlažnom krpom i držite na toplom 4 do 8 sati ili tokom cele noći.

Procedite masu kroz cedilo i ostavite da surutka dobro otkaplje, najbolje na hladnom mestu (ako možete, smestite činiju ufrižider).

Izvor: Lepa&Srećna

Taljatele sa blitvom i pečurkama
foto: Shutterstock

Taljatele sa blitvom i pečurkama: Savršeno jelo bez mesa!

Lagano, a zasitno... 

Sastojci:

blitva 1 kg
pečurke 300 g
beli luk 3 čena
maslinovo ulje po potrebi
bosiljak po ukusu
biber po ukusu
so po ukusu
taljatele 300 g
neutralna pavlaka 200 ml
parmezan po želji

Kako pripremiti

Blitvu prelijte ključalom vodom, ostavite da odstoji dva-tri minuta, pa je procedite i sitno iseckajte.

Pečurke kratko prodinstajte sa belim lukom, dodajte seckanu blitvu i pržite sve zajedno još pet minuta.

Začinite, sipajte pavlaku, pa krčkajte dok se sos ne zgusne.

Pred kraj dodajte kuvane taljatele, pa sve dobro sjedinite i pospite parmezanom.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

Rižoto sa tikvicama i slaninom

Rižoto sa tikvicama i slaninom

Lagani obrok za vrele letnje dane.

Sastojci:

250 g pirinča
malo ulja
so, biber
1 veća tikvica
100 g slanine
peršun
1 crni luk
supa od povrća
1 veća šargarepa

Priprema:

Tikvicu oljuštite i iseckajte na kockice, a iseckani crni luk i šargarepu propržiti na malo ulja, pa zalijte sa malo supe od povrća.

Ostavite da se prodinsta, pa dodajte tikvice.

Kada tikvice omekšaju dodajte pirinač, još supe i ostavite da se dinsta. I

sečenu slaninu propržite u tiganju bez ulja i kad porumeni dodajte u pirinač.

Dinstajte dok pirinač ne omekša.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Zapečena tikvica i krompir

Zapečena tikvica i krompir

Ne zna se da li je ukusnije toplo ili hladno!

Sastojci

tikvica 500 g
krompir 500 g
maslinovo ulje 3 kašike
so 4 g (2 ravne kafene kašičice)
biber po želji

Preliv:

jaja 2
kisela pavlaka (ili kajmak, ili bilo koji gusti mlečni proizvod) 200-250 g
pavlaka za kuvanje 50-100 ml
brašno 2 supene kašike

Kako pripremiti

Staviti šerpu sa vodom da ključa.

U ključalu vodu staviti isečeni krompir na kolutove (svi kolutovi da budu jednake debljine).

Pustiti krompir da ključa 5 minuta, zatim ga procediti. Tikvicu dobro oprati i iseći takođe na kolutove iste debljine kao i krompir. Sve pomešati u vatrostalnoj posudi (ili u bilo kojoj šerpi, tepsiji), posoliti, pobibertiti i pouljiti.

Još jednom sve lagano izmešati. Staviti u rernu da se peče 20 minuta na 200 stepeni.

U činiji izmutiti jaja, zatim dodati brašno, to dobro izmutiti viljiškom dok se ne razbiju sve grudvice. Zatim u smesu dodati kiselu pavlaku i pavlaku za kuvanje.

Sve lepo homogenizovati i preliti preko tikvica i krompira. Vratiti u rernu jos 10-15 minuta na 200 stepeni da se zapeče.

Prijatno!

Izvor: recepti.zena.blic.rs

PROJA SA SPANAĆEM I SIROM
foto: Shutterstock

PROJA SA SPANAĆEM I SIROM: ukusno i dekorativno predjelo

Potrebno:

3 jaja
1 šolja kukuruznog brašna
1 šolja pšeničnog brašna
1 šolja mleka
1 šolja ulja
1 prašak za pecivo
100 gr sira
100 gr spanaća
so

Priprema:

Umutiti belanca pa dodati jedno po jedno žumance i posoliti.

Dodavati naizmenično kukuruzno i pšenično brašno (pomešano sa praškom za pecivo), uz mleko, tako da se lako muti.

Spanać kratko probariti, samo da svene pa izmiksati u blenderu.

Sir usitniti viljuškom.

Odvojiti deo mase pa umešati spanać i dobro ujednačiti smesu.

U drugi deo dodati sir.

Dobro podmazati tepsiju. Sipati testo sa sirom i pažljivo išarati testom sa spanaćem.

Peći oko pola sata na temperaturi od oko 220C stepeni.

Proveriti da li je pečeno čačkalicom. Proja treba da lepo porumeni.

Napomena: kukuruzno brašno možete zameniti pšeničnim grizom, proja će biti izuzetno ukusna i imati lepu teksturu.

Izvor: Lepa&Srećna

Mini fokača
foto: Shutterstock

MINI FOKAČA: italijanske tanke lepinje sa različitim ukusima

Sastojci:

350 gr brašna
2 kašičice suvog kvasca
2 kašike maslinovog ulja
200 ml vode
1/2 kašičice soli

Za posipanje:

krupna so
maslinovo ulje
origano ili bosiljak

Priprema:

Prosejte brašno, dodajte kvasac i so i umešajte maslinovo ulje i oko 200 ml tople vode.

Mesite desetak minuta pa testo ostavite u činiji prekrivenoj plastičnom folijom da narasta oko pola sata.

Premesite i podelite na četiri dela, pa rastanjite u ovalni oblik.

Poprskajte maslinovim uljem i pospite krupnom solju.

Poređajte testo na pek-papir namazan uljem i prekrijte dobro isceđenom, vlažnom kuhinjskom krpom da stoji još oko pola sata.

Pecite petnaestak minuta na temperaturi od 190C stepeni.

Ostavite da se prohlade na rešetki a poslužite ih mlake.

Mini fokače možete pripremiti sa raznovrsnim prelivom. Uz maslinovo ulje možete dodati sušeni paradajz ili sitno seckan crveni luk, ruzmarin... po ukusu ukućana i gostiju.

Izvor: Lepa&Srećna

Tikvice sa slaninom
foto: Shutterstock

Brzo i jednostavno predjelo: Tikvice sa slaninom

Tikvice nikad nisu bile bolje ukusa nego kad su umotane u slaninu. Napravite i neki zanimljiv umak i eto zanimljivog predjela.

Sastojci:

ulje
4 tikvice
16 traka slanine

Priprema:

Zagrejte rernu na 220°C i nauljite pleh.

Tikvice izrežite na deblje trake po dužini i obmotajte slaninom.

Pecite dok slanina ne postane hrskava, oko 35 minuta.

 

Izvor: stvarukusa.rs

 

 

 

 

 

 

Pašteta od kozjeg sira i patlidžana

Pašteta od kozjeg sira i patlidžana

Kozji sirevi i slanim i slatkim jelima dodaju specifičnu notu. A pašteta od kozjeg sira je izuzetno primenjiva.

Za francusku kuhinju je tipična upotreba vrućeg kozjeg sira (chevre fraud). On se na primer peče, prži u trakama preko šunke, dodaje se pitama ili se jednostavno zagreje i umeša u salatu.

Ukus kozjeg sira možete istaći kombinovanjem sa slatkim namirnicama kao što su suvo grožđe, med ili orasi. Ili možete istaći slanu notu kozjeg sira upotrebom sastojaka kao što su kapar, sušeni paradajz ili masline.

Recept za paštetu od kozjeg sira i patlidžana

3 patlidžana
200 g kozjeg krem sira
Krupna morska so
Crni biber
Maslinovo ulje
Ruzmarin
Majčina dušica
Beli luk
Med
Limunov sok

PRIPREMA:

Prepolovite i blago izgrebite patlidžane. Pospite ih solju i limunovim sokom. Dodajte majčinu dušicu, ruzmarin i beli luk. Prelijte maslinovim uljem.

Pecite patlidžane u rerni na 170 stepeni, nekih 25 minuta dok ne omekšaju. Pomoću kašike izvadite meso patlidžana i izgnječite ga viljuškom pa ga stavite u blender da se samelje.

Dobro pomešajte pastu od patlidžana sa kozjim krem sirom i dodajte biber, med i limuna po ukusu. Ukoliko je potrebno, dodajte soli.

Ova ukusna pašteta je izuzetno primenjiva – može se, na primer, koristiti kao ukusan namaz na krckavom hlebu ili povrću. Ispržite trake tikvica ili patlidžana u tiganju, zamotajte ih i napunite ih paštetom tako da rolnice zadrže oblik.

Izvor: hrana-pice-price.com

Mafini sa tikvicama
foto: Shutterstock

Najukusnije pecivo: Mafini sa tikvicama

 

Poslužite uz jogurt ili kiselo mleko.

Potrebno je:

za 12 mafina

2 manje tikvice
malo soli
2 jajeta
1 kesica praška za pecivo
1 čaša jogurta
4 kašike ulja
2 čaše od jogurta oštrog brašna

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Dobro operite tikvice i izrendajte zajedno sa korom. Umutite jaja pa dodajte jogurt i ulje, a zatim i brašno sa praškom za pecivo, izmešajte da smesa postane glatka pa dodajte tikvice.

Promešajte da se svi sastojci sjedine.

U kalup za mafine stavite papirne korpice. Punite korpice do vrha i stavite da se peče oko 30 minuta dok lepo ne porumene odozgo.

Izvor: stvarukusa.rs

PEČENE TIKVICE NA GRČKI NAČIN

PEČENE TIKVICE NA GRČKI NAČIN: savršeno meze ili prilog uz krompir, meso ili ribu

Sastojci:

5 tikvica
100 ml maslinovog ulja
1 limun
3 čena belog luka
origano
semenke po izboru
peršun ili mirođija

Priprema:

Operite i osušite tikvice pa ih poređajte na pleh, na pek papir.

Pecite na rešetki najbližoj gornjem grejaču ili grilu, oko 40 minuta.

Okrenite ih na pola pečenja, ne brinite što će kožica da izgori.

Izvadite iz rerne i ostavite da se prohlade.

Ugrejte ulje na najnižoj temperaturi pa dodajte narendanu koricu limuna, seckan beli luk i origano.

Polako pržite na najtišoj vatri, tako da beli luk blago požuti. Kad se prohladi, procedite.

Semenke po izboru kratko tostirajte na suvom tiganju.

Tikvice rasecite na pola pa kašikom izvadite "meso".

Stavite u cediljku i posolite dobro pa ostavite oko pola sata da se ocede.

Servirajte prelivene uljem, sokom od limuna i tostiranim semenkama.

Ukrasite peršunom ili mirođijom.

Izvor: Lepa & Srećna

RUSKE POHOVANE TIKVICE: kolutovi začinjeni belim lukom i peršunom

RUSKE POHOVANE TIKVICE: kolutovi začinjeni belim lukom i peršunom

Sastojci:

tikvice
jaja
brašno
ulje
beli luk
peršun
ulje za prženje
maslinovo ulje za preliv
so

Priprema:

Oljuštite tikvice, isecite na nešto deblje kolutove.

Posolite i ostavite da se malo ocede.

Umočite svaki kolut u jaja pa u brašno i ponovo u jaja, pa pržite kratko na vrućem ulju.

Vadite na kuhinjski papir da se ocede od ulja.

Iseckajte beli luk i peršun, pomešajte sa sirćetom i maslinovim uljem.

Na svaki kolut tikvica stavite malo smese od belog luka i peršuna i poslužite.

Izvor: Lepa&Srećna

TIKVICE SA FETA SIROM

TIKVICE SA FETA SIROM: mediteranski laki ručak ili prilog uz meso

Sastojci:

3 srednje tikvice
100 gr feta sira
1 glavica zelene salate
1 šaka oraha
maslinovo ulje
origano

Priprema:

Operite dobro tikvice i odsecite im vrhove.

Operite listove zelene salate. Malo ih posolite pa ostavite da se dobro ocede.

Orahe izlomite u blenderu ili avanu.

Isecite tikvice na deblje kolutove i premažite uljem.

Ugrejte gril tiganj ili roštilj pa pecite tikvice 5-6 minuta dok ne omekšaju. Okrenite ih kad dobiju zlatnu boju s jedne strane.

Izvadite ih na topao tanjir i pospite izmrvljenim feta sirom.

Na veliku tacnu složite zelenu salatu i poprskajte je limunovim sokom i maslinovim uljem.

Izmešajte tikvice i feta sir sa orasima, pospite origanom i sve lepo složite na osnovu od zelene salate.

Po želji, možete dodati još neko sirovo povrće po ukusu.

Izvor: Lepa & Srećna

Seljačke kifle sa sirom i kulenom

Seljačke kifle sa sirom i kulenom

Jedan od prvih recepata, koje sam prepisala iz mamine sveske sa receptima, su upravo ove seljačke kifle. To su najjednostavnije i najobičnije kifle pravljene od čuvenog “kiselog” testa. Oduvek sam ih volela. Kad god bi ih mama umesila, uvek bi jedan deo punila slanim, a drugi deo slatkim nadevom. I dan danas ih pravi, ali uglavnom samo onda kada se svi sa decom sjatimo kod njih…

Kada sam se udala i već uveliko sama kuvala i spremala razne đakonije u svojoj kuhinji, poželela sam i sama da ih napravim. Recept mi je u početku bio konfuzan, jer nisu postojale tačne mere. Sve se radilo onako, od oka. Znate već i sami kako su stare žene nekad mesile?! Frtalj mleka, frtalj vode, kvas, šaka masti, brašno da zagusti…

Prvi put sam ih pravila pre nešto više od 10 godina. Nikako mi nisu uspevale. Jednom bi testo bilo tvrdo, drugi put ne bi dovoljno naraslo, sledeći put bi prekislo. Posle nekoliko neuspelih pokušaja, pitala sam mamu u čemu je štos?! A onda je zamolila da dođe do mene da ih zajedno umesimo.

I konačno, tada su mi po prvi put uspele. Bile su fenomenalne. Obe smo bile u čudu i pitale se gde sam ja to ranije grešila? Tada sam konačno shvatila. Bila sam uvek sama sa decom, nikada ih nisam u miru pravila… Deca su bila mala. Stariji tek prohodao kako valja, a mlađi još u pelenama. I kao da su svaki put tačno znali kada mesim kifle. Baš tada bi se probudili, zaplakali ili nešto drugo izvoljevali. Ovog puta je mama bila kod mene i ona je bila sa decom, a ja sam po prvi put lagano, natenane, bez bilo kakvog pritiska pravila seljačke kifle ?

Za seljačke kifle potrebno je:

250ml mleka
250ml vode
1 kašičica šećera
1 kvasac
900g brašna (+brašno po potrebi)
1 kašičica soli
2 kašike svinjske masti
Za premazivanje i posipanje:
1 jaje
kašičica masti
susam

Za punjenje:

300g krem sira
150g kulena
ili nešto drugo po vašem izboru…
seljacke-kifle-sa-sirom-kulenom

Priprema

U mlako mleko dodati šećer, namrviti kvasac i ostaviti da nadođe. U nadošli kvasac dodati polovinu brašna i so. Uz stalno mešenje testa, postepeno dodavati i preostalo brašno do 850g (ostalih 50g ostaviti za kasniji rad). U testo dodati mast. Dobro izraditi testo (rukom ili mikserom sa spiralnim nastavcima za testo).

Izrađeno testo prekriti ga streč folijom ili najlon kesom, a potom prekriti krpom i ostaviti na toplom da odstoji 30-45 min, ili toliko da se testo udvostruči, a što zavisi od temperature prostorije u kojoj mesite.

Naraslo testo podeliti u jufke. U zavisnosti od veličine kiflica koje zavijate, podelite na 2, 3 ili 4 dela. Na pobrašnjenoj površini jufke razvući u krug, iseći na trouglove, puniti sirom i kulenom (ili drugim nadevom po želji), pa zamotati kiflice. Postupak ponavljati dok ima materijala ?.

Umutiti jaje i mast, premazati kiflice i posuti susamom. Kiflice ostaviti jos 10-15 min da narastaju u tepsiji, koju ste pre toga podmazali mašću, a potom ih peći 25-30 min u rerni zagrejanoj na 200°C. Po potrebi, temperaturu rerne smanjiti, u zavisnosti od jačine rerne, na 190°C ili 180°C.

Posluženje
Kifle možete poslužiti odmah i jesti ih tako vruće, naravno pod uslovom da vam vruće testo ne smeta. Seljačke kifle sa sirom i kulenom odlične su i kada se ohlade, pa ih možete poneti sutradan na posao ili spakovati deci za užinu.

I to je to. Čitava mudrost pravljenja seljačkih kifli, ogleda se u tome da ih na miru, bez ometanja pravite i da nikada, ali nikada ne odustajete. Pokušavajte uvek iznova i iznova. Ako vam i onda ne ide, napravite pauzu, pokušajte da umesite nešto drugo, pa se ponovo vratite na seljačke kifle. Kao u svemu u životu, da biste nešto dobro uradili potrebno je vreme, strpljenje i iskustvo. Tako je i u mešenju testa i pravljenju kiflica. Ja nisam nikada posustala, nemojte ni vi. Verujte mi na reč, isplati se! Seljačke kiflle sa sirom i kulenom osvojiće vas i mirisom i ukusom.

Izvor: stasekuva.com

Najbolji i najlakši način pohovanja tikvica
Foto: Kod bake u gostima

Najbolji i najlakši način pohovanja tikvica (VIDEO)

Pripremite ukusan obrok uz ovaj recept.

Potrebno je:

veća tikvica
2 jajeta
2 kašike brašna
2 kašike prezla
ulje
so

Priprema:

Tikvicu oljušti i iseći na tanje komade i posoliti.

Ostaviti da odstoji 30 min ocediti tečnost.

Svaki list provući kroz prvo brašno pa jaja i na kraju prezle.

Pržiti u ulju i vaditi na papirni ubrus ili salvetu.

{vembed Y=vCxKkrYiKhU}

Izvor: kodbakeugostima

 

 

RIŽOTO SA TUNJEVINOM: pikantno mediteransko jelo

RIŽOTO SA TUNJEVINOM: Pikantno mediteransko jelo

Sastojci:

1 šolja pirinča
1 glavica luka
1 konzerva tunjevine
2 dcl soka od paradajza
50 gr kačkavalja
ulje, so, biber
origano i peršun

Priprema:

Obariti pirinač u malo vode - dolivati kako se kuva i pred kraj poklopiti da se upije višak vode.

Očistiti i iseckati luk na rebarca pa upržiti na malo ulja.

Sipati skuvan pirinač, dodati tunjevinu iz konzerve pa začiniti i dosuti sok od paradajza.

Ukuvati rižoto na tihoj vatri, doterati ukus po želji, na kraju dodati origano i skinuti s vatre.

Posuti rendanim kačkavaljem i posuti peršunom.

Izvor: Lepa&Srećna

 

 

 

 

 

 

 

Ukusan domaći hleb sa slaninom i lukom koji se brzo priprema

Ukusan domaći hleb sa slaninom i lukom koji se brzo priprema

Ovaj hleb možete praviti i sa integralnim brašnom. Probajte ukus će vas sigurno oduševiti.

Sastojci:

2 kašike ulja
8 kriški slanine (ispržene i iseckane)
1 3/4 šolje brašna
1 šolja mladog crnog luka (iseckano)
1/2 šolje kačkavalja (iseckan)
2 kašičice praška za pecivo
1/3 šolje mleka
4 jajeta

Priprema:

Sve sastojke pomešajte i lepo umesite dok se sve ne sjedini.

Zatim ubacite u duguljasti pleh za pečenje hleba i pecite na 200°C nekih 30-45 minuta ili dok ne dobije lepu rumenu boju.

Izvor: stvarukusa.rs

Najbolja posna predjela: Pita od pirinča i praziluka
Foto: Shutterstock

Najbolja posna predjela: Pita od pirinča i praziluka

Pita sa pirinčem i prazilukom obavezno je predjelo na posnoj trpezi!

Sastojci:

500 g tankih kora
250 g pirinča
4 struka praziluka
2 dl ulja
so, biber

Priprema:

Skuvajte pirinač u slanoj vodi tako da zrna ostanu cela. Na ulju ispržite seckan praziluk, pomešajte ga s pirinčem i zajedno dinstajte. Posolite i pobiberite.

Po tri kore koje su između poprskane mešavinom ulja i vode stavite na dasku i celom površinom premažite mešavinom od pirinča i praziluka. Uvijte u rolnu i ređajte u podmazan pleh.

Odozgo sve rolne premažite uljem i pecite oko pola sata na 180-200 stepeni.

Izvor: Lepa & Srećna

Pita krompiruša
Foto: Shutterstock

Pita krompiruša: Tradicionalni recept za posnu pitu od krompira

Pita krompiruša je jelo koje sve generacije obožavaju!

Sastojci:

12 kora za pitu
1,5 krompira
2 glavice luka
ulje, so i biber

Priprema:

U tepsiji ugrejemo kašičicu ulja, dodamo seckani luk, malo ga posolimo, pa na laganoj vatri pržimo dok ne omekša.

Zatim u posudu dodamo oljušteni i naseckani krompir, začinimo solju i biberom, te uz stalno mešanje dinstamo desetak minuta, odnosno dok krompir malo ne omekša.

Na radnu površinu stavimo dve kore jednu preko druge. U posudu sipamo oko 150 ml hladne vode, dodamo 50 ml ulja i dobijenom mešavinom premažemo gornju koru.

Navlaženu koru do polovine pospemo pripremljenim krompirom, pa onda obe kore zajedno savijemo u savijaču.

Dobijene savijače složimo u namašćen lim za pečenje i stavimo peći u rernu zagrejanu na 180°C, oko dvadesetak minuta.

Izvor: Fini recepti by CroChef