MINI FOKAČA: italijanske tanke lepinje sa različitim ukusima
Sastojci:
350 gr brašna
2 kašičice suvog kvasca
2 kašike maslinovog ulja
200 ml vode
1/2 kašičice soli
Za posipanje:
krupna so
maslinovo ulje
origano ili bosiljak
Priprema:
Prosejte brašno, dodajte kvasac i so i umešajte maslinovo ulje i oko 200 ml tople vode.
Mesite desetak minuta pa testo ostavite u činiji prekrivenoj plastičnom folijom da narasta oko pola sata.
Premesite i podelite na četiri dela, pa rastanjite u ovalni oblik.
Poprskajte maslinovim uljem i pospite krupnom solju.
Poređajte testo na pek-papir namazan uljem i prekrijte dobro isceđenom, vlažnom kuhinjskom krpom da stoji još oko pola sata.
Pecite petnaestak minuta na temperaturi od 190C stepeni.
Ostavite da se prohlade na rešetki a poslužite ih mlake.
Mini fokače možete pripremiti sa raznovrsnim prelivom. Uz maslinovo ulje možete dodati sušeni paradajz ili sitno seckan crveni luk, ruzmarin... po ukusu ukućana i gostiju.
Izvor: Lepa&Srećna