
Pileće lazanje - Laganije varijanta popularnog klasika italijanske kuhinje
Lazanje su jedno od onih jela koje uvek unese miris doma i toplinu u kuću. Iako se lazanje najčešće pripremaju sa mlevenim junećim mesom (pogledajte originalan recept za lazanje), varijanta sa piletinom donosi laganiji, ali jednako bogat i sočan ukus. Spoj nežnog pilećeg mesa, kremastog bešamela, topljenog sira i aromatičnog sosa čini da ovo jelo postane pravo zadovoljstvo za celu porodicu. Idealne su i za svečani ručak i za porodično okupljanje, a ako vam nešto ostane – sutradan su još ukusnije.
Recept za lazanje od piletine
Sastojci
700 ml pilećeg bujona
680 g pilećih bataka
20 ml maslinovog ulja
80 g seckanog crnog luka
1½ kašičice soli
½ kašičice svežeg timijana
½ kašičice krupno mlevene ljute papričice
280 g seckanog mladog luka
510 g svežeg spanaća
360 ml mleka
60 g brašna
¼ kašičice muškatnog oraščića
45 g rendanog parmezana
12 listova za lazanje (bez prethodnog kuvanja)
110 g rendane mocarele
Priprema
U velikoj šerpi, dovedite bujon do ključanja na srednjoj vatri. Dodajte piletinu, smanjite vatru i krčkajte 20ak minuta, dok se ne skuva. Izvadite meso i sačuvajte čorbu, a kada se meso ohladi, iseckajte ga na komadiće.
Zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri. Dodajte ulje i kružnim pokretima mešajte. Dodajte crni luk, ½ kašičice soli, timijan, mleveni biber i pečurke i pržite 8 minuta. Dodajte spanać u porcijama, mešajući 2 minuta posle svakog dodavanja, dok ne uvene. Sklonite tiganj sa vatre i dodajte piletinu. Promešajte.
Zagrejte rernu na 190 stepeni.
Napravite Bešamel sos: Pomešajte mleko, brašno i muškatni oraščić. Mešajte dok ne postane glatko. Dovedite sačuvanu čorbu do ključanja na srednjoj vatri. Postepeno dodajte mleko, stalno mešajući žicom. Umešajte preostalu kašičicu soli i nastavite da kuvate 5 minuta, povremeno mešajući, dok se sos ne zgusne. Sklonite sa vatre i umešajte parmezan.
Dodajte malo sosa na dno posude za pečenje, zatim stavite dva lista lazanje, malo pileće smese, pa još malo sosa i malo mocarele. Samo se pobrinite da su listovi lazanje potpuno prekriveni sosom. Ponovite sa ostalim sastojcima.
Podmažite aluminijumsku foliju i čvrsto pokrijte posudu za pečenje. Stavite u rernu i pecite 25 minuta, zatim izvadite iz rerne, pažljivo uklonite foliju i vratite u rernu na 10 do 15 minuta dok sir ne porumeni i ne počne da se peni.
Disclaimer I
Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.
Disclaimer II
Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.
Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.