Fokača (Focaccia) - Originalan recept za ovaj italijanski klasik
Fokača je poznata po svojoj hrskavoj kori i mekanom, pahuljastom unutrašnjem delu. Često se koristi kao prilog uz obroke, ali može se jesti i samostalno, uz maslinovo ulje i balzamiko sirće za umakanje.
Postoje mnoge varijante fokače u zavisnosti od regiona Italije, a neki popularni tipovi su:
Focaccia Genovese: Jedna od najpoznatijih verzija, često sa dodatkom ruzmarina i krupne soli.
Focaccia Barese: Verzija iz oblasti Bari, često sa paradajzom, maslinama i origanom.
Focaccia dolce: Slatka verzija koja može sadržati med, šećer i voće.
Fokača je veoma popularna zbog svoje jednostavnosti i svestranosti, i kada je jednom napravite pravićete je često.
Sastojci
Za testo:
450 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
250 ml mlake vode
3 kašike maslinovog ulja
Za premaz:
3 čena belog luka
50 ml maslinovog ulja
1 kašičica suvog ruzmarina
1 kašičica morske soli
crne masline i čeri paradajz
Priprema fokače
Sjediniti brašno, kvasac, so i šećer, pa dodati 3 kašike ulja i sa mlakom vodom zamesiti testo. Testo treba da bude malo mekše i onkao "lepčjivo" pod rukom.
Podmazati pleh ili raširiti pek papir, pa testo razvući i prekriti streč folijom i krpom. Ostaviti da odstoji sat ili dva da testo naraste.
Zatim zagrejati 50 ml maslinovog ulja da bude mlako, pa u ulje dodati ruzmarin i sitno seckan beli luk. Ovakvo ulje razmati pre cele fokače, pa prstima napraviti mala udubljenja.
Ostaviti testo da odstoji još petnaest minuta, a onda u testo utisnuti masline i čeri paradajz koji ste perpolovili i posuti sa krupnom morskom soli.
Fokaču peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 20 minuta.