Kako da proverite svežinu mesa za samo 5 sekundi

Kako da proverite svežinu mesa za samo 5 sekundi

Boja, količina vode i prošaranost belim prugama otkrivaju koliko je meso stajalo na policama kao i da li je sigurno za pripremu. Izbegnite neukusna jela ili letnja trovanja hranom u samo nekoliko koraka.

Meso u prodavnice stiže u raznim oblicima i nije uvek lako prepoznati koje je sveže i kvalitetno, posebno ako je mleveno. Najbolje bi bilo kupovati domaće, ali to nije uvek moguće. Dobro je dati prednost proizvodima iz regije koji su do prodavnice prešli kraći put, ali osim informacija na pakovanju treba paziti i na izgled mesa.

Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća je sastavni deo njegove arome. Kvalitetno meso moralo bi imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po belim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Osim toga, ako se kupuje pakovano meso, u njemu ne sme biti vode. Pre stavljanja u korpu dobro ga pogledajte, za to vam ne treba više od pet sekundi.

Nemačka istaživanja su ustanovila da ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro.

Boja

Idealna boja zavisi od toga o kom se mesu radi. Teletina bi trebala da bude svetla, ali ne bela, jednako kao i meso živina. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno bledoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bežati.

Čvrstoća

Ima još jedan način za jednostavnu proveru toga je li upakovano meso još uvek sveže. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne sme ostati nikakvo udubljenje, a površina mesa mora blistati.

Izvor: punkufer.hr

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.