Tradicionalni irski gulaš
Tradicionalni irski gulaš

Tradicionalni irski gulaš

Irski gulaš, "ballimaloe" ili "stobhach gaelach" kako se zove na galskom, tradicionalno sadrži komade jagnjetine ili ovčetine (manje meko meso od ovce starije od dve godine), krompir, luk i peršun. Često su vratne kosti, kolenice i slični komadi bili jedina osnova za ovo jelo. Ipak, ovi potencijalni ostaci bi, nakon dva do tri sata krčkanja na otvorenoj vatri, uspeli da proizvedu dovoljno ukusa da zadovolje krepku činiju čorbe.

Sastojci

2 kašike ulja
450 jagnjećih kotleta ili ovčetine, isečene na veće kocke
900 grama krompira
150 g šargarepa, isečenih na veće komade
230 g luka, iseckan na veće komade
100 praziluka, seckanog
2 kašike brašna
750 ml junećeg bujona
3 lista kupusa, sitno iseckanog (može se izostaviti)
so, biber

Priprema

U velikom tiganju zagrejte polovinu ulja na jakoj vatri, ali da ne dimi. Dodajte polovinu mesa isečenog na veće kockice i propržite sa svih strana na zagrejanom ulju. Zatim izvadite meso iz tepsije i prebacite u posudu za rernu.

Polovinu krompira, polovinu šargarepe, polovinu luka i polovinu praziluka poređajte u tepsiju preko pečenog mesa.

Dodajte ostatak ulja u tiganj, pa propržite ostatak mesa kao i prvi put. Zatim izvadite meso iz tiganja i stavite u posudu za rernu na povrće.

Pokrijte preostalim krompirom, preostalim lukom, preostalim prazilukom i preostalom šargarepom.

U još vrući tiganj dodajte brašno i dobro promešajte da upije svu masnoću i sokove. Mešajte na laganoj vatri 3 minuta.

Postepeno sipajte temeljac u šerpu i mešajte dok ne dobijete gust sos bez grudvica. Ne sipajte sav bujon, već samo onoliko koliko je potrebno da dobijete gust sos bez grudvica.

Zatim ovaj sos sipajte u posudu za rernu preko mesa i povrća.

Dodajte preostali bujon u posudu za rernu. Zatim vatrostalnu posudu pokrijte poklopcem ili dobro prekrijte aluminijumskom folijom. Pecite 1 sat u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Dodajte kupus (ako ga koristite), vratite poklopac i kuvajte još sat vremena. S vremena na vreme proverite da li ima dovoljno tečnosti i po potrebi dolijte vode. Meso i povrće uvek treba preliti tečnošću. Ako je čorba na kraju previše tečna, uvek možete da kuvate malo duže bez poklopca.

Začinite solju i biberom po ukusu. Poslužite toplo i uživajte.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.