Kuhinjsko posuđe opasno po zdravlje?
Poznato je da određene namirnice mogu biti štetne, ali da li ste znali da i kuhinjsko posuđe može biti opasno po zdravlje?
Hrana je dobra samo ako je spremljena u bezbednoj posudi ili tiganju.
Zarad sprečavanja da se materijali koji nisu bezbedni nađu u prodaji, Administracija hrane i lekova iz SAD postavila je stroga pravila koja regulišu nivo hemikalija i metala u kuhinjskom posuđu.
Pravila se odnose na sve, do najsitnijih detalja, pa tako na primer u Odeljku 2 stoji da maksimanlna doza olova u keramičkim šoljama za kafu ne sme da pređe 0,5 miligrama po litru.
Međutim, pravila se odnose samo na proizvodnju materijala za posuđe, ali ne mogu da utiču na greške korisnika.
Naime, i potpuno bezbedan lonac od nerđajućeg čelika može da postane opasan ako se oguli od konstantnog dodira sa metalnim priborom za jelo.
Iz Administracije navode nekoliko vrsta posuđa koje mogu biti najopasnije po zdravlje:
- Aluminijumsko posuđe
- Bakarni lonac
- Plastičan pribor za jelo
- Plastična tabla za sečenje
- Plastične posude za hranu
- Izgrebano posuđe od nerđajućeg čelika
- Teflon.
izvor: B92