Jabuke punjene orasima
Sastojci
- 6 kiselih jabuka
- sok jednog limuna
- 100 g sirovog marcipana
- 50 g suvog grožđa mariniranog u rumu
- 350 g maslaca
- 100 ml belog vina
- 200 ml soka od jabuka
- 100 g meda
- 200 g pšeničnog brašna
- 150 g šećera
- 100 g mlevenih oraha
Priprema
1. Jabuke oprati i izdubiti deo sa košticama. Odseći „poklopac„ sa jabuka, pa ih poprskati limunovim sokom. Iseći marcipan, pa ga zamesiti sa suvim grožđem i masom napuniti jabuke. Rastopiti 200 g maslaca, pa ga pomešati sa vinom, sokom i medom, staviti u pekač i poređati jabuke.
2. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Prosejati brašno na radni sto, pa sipati šećer i mlevene orahe. Dodati preostali maslac, pa rukama sjedini sve sastojke, tako da nastane kompaktna masa. Jabuke napuniti masom sa orasima i peći u rerni 30 minuta.
3. Izvaditi pečene jabuke iz rerne i dekorativno ih servirati na plitke desertne tanjire. Po želji ukrasiti listićima matičnjaka i odmah servirati.
Izvor: Stvar ukusa