10 najčešćih grešaka u pripremi mesa

10 najčešćih grešaka u pripremi mesa

Možda vam se čini da je priprema mesa jedan od najjednostavnijih kuhinjskih poslova, ali grešite. Mali trikovi će vam pomoći da bez muke napravite specijalitet za ponos.

1. Koristite istu dasku za sečenje za pripremu mesa i povrća

Sirovo meso može da ostavi bakterije na svim površinama sa kojima dođe u kontakt. To uključuje daske za sečenje, noževe ili vaše ruke. Zato se preporučuje da se za pripremu mesa i ostalih namirnica koristi različita daska za sečenje. Ukoliko imate samo jednu, najpre isecite samo povrće a kasnije krenite s pripremom mesa.

2. Odmrzavate meso na sobnoj temperaturi

Temperatura pogodna za širenje bakterija je između 4 i 60 stepeni C. Zato ne praktikujte da odmrzavate meso na sobnoj temperaturi. Preporučljivo je da to uradite potapanjem mesa u hladnu vodu ili tako što ćete ga postepeno odmrznuti u frižideru.

3. Meso sečete čim je spremljeno

Veoma je važno da pustite meso da se ohladi nekoliko minuta nakon kuvanja ili pečenja. Tako će se sokovi lepo rasporediti po mesu. Nakon pripreme pilećih šnicli ili krmenadli sačekajte bar 5 minuta, a ako ste ispekli pile, pustite ga da se ohladi bar 20 -30 minuta.

4. Predugo čuvate sirovo meso u frižideru

Preporučuje se da sveže mleveno meso, živinsko meso ili morske plodove držite u frižideru najviše dva dana. Bifteci i veći komadi mesa mogu stajati i do 5 dana. Zato, ako ne planirate odmah da iskoristite meso, zamrznite ga.

5. Ne zamrzavate meso na pravilan način

Nakon kupovine mesa nemojte samo da ga stavite u zamrzivač i zaboravite na njega. Meso će zadržati duže svoj kvalitet ako ga pre zamrzavanja umotate u aluminijumsku foliju a zatim stavite u kesu za zamrzavanje.

6. Pretrpavate tiganj

Hrana ispušta tečnost dok se kuva, zato ne treba pretpavati tiganj kako bi ostalo mesta za isparenja. Pretrpavanjem tiganja nećete dobiti karamelizovano meso s hrskavom koricom.

7. Pripremate slaninu u tiganju

Da biste izbegli prskanje ulja tokom prženja slanine, pripremite je u rerni. Na taj način takođe možete dobiti hrskave zalogaje, ali bez nereda u kuhinji.

8. Sečete meso koje je sobne temperature

Meso ćete lakše iseći na komade dok je zamrznuto. Dovoljno je da sveže meso pre sečenja stavite u zamrzivač na pola sata i znatno ćete olakšati pripremu obroka.

9. Koristite istrošenu dasku za sečenje

Neki kuvari upozoravaju da se sveže meso ne seče na istrošenoj dasci jer bakterije mogu da uđu u sitne pukotine. Zato je važno da daske često dezinfkujete i održavate na pravi način

10. Odmrzavate meso u toploj vodi

Odmrzavanje mesa u toploj vodi nije ništa sigurnije ni bezbednije od odmrzavanja na sobnoj temperaturi. Budite strpljivi, odmrznite meso u hladnoj vodi ili frižideru i dobićete ukusne specijalitete bezbedne za jelo.

Izvor: stvarukusa.rs

Možda će vas interesovati i ovo: