Kako da vam uspe baš svaki put: Saveti za pripremu najboljeg beskvasnog hrono hleba

Kako da vam uspe baš svaki put: Saveti za pripremu najboljeg beskvasnog hrono hleba

Ukoliko su do sada vaši pokušaji da napravite domaći beskvasni hleb nailazili na neuspeh, ovi saveti će vam svakako biti od velike koristi.

1. Proučite brašna koja koristite i najviše volite

Morate da naučite kako se ponašaju brašna. Pšenično integralno, speltino i ražano su najsličniji "normalnom" brašnu, ali ukoliko koristite samo ražano brašno korica će biti hrskavija. Speltino je najzgodnije brašno za hlebove. Heljdino brašno dosta vlaži i daje hlebu specifičan ukus, pa je preporučljivo da se ti hlebovi duže peku (ako u njima ima više od 50 grama ovog brašna). Hlebovi od ječmenog i ovsenog brašna mogu biti malo gorčiji i trošniji. Zato je najbolje ova brašna mešati u manjoj količini.

2. Pre sečenja, pustite integralni hleb da se ohladi

Hlebove od integralnog brašna nemojte nikad da sečete dok su topli. Od noža će se slepiti unutrašnjost i izgledaće kao da su živi, iako nisu. Kada bude gotov, uvijte ga u čistu krpu i ostavite. Dajte hlebu vremena da se ohladi i da izbaci "paru" iz sebe.

3. Kako da omekšate koricu?

Ako je korica pretvrda, hleb poprskajte vodom ili ga uvijte u mokru krpu, to bi trebalo da reši problem.

4. Gotov hleb uvek izvadite iz pleha

Nikada nemojte ostavljati hleb da se hladi u plehu, može da se poduspari i omekša.

5. Vodite računa kada dodajete prašak za pecivo i sodu bikarbonu

Što smesa za hleb duže stoji, odnosno što se duže fermentiše, to su hlebovi ukusniji i imaju više rupica. Zato bi trebalo da povedete računa kad dodajete prašak za pecivo ili sodu bikarbonu sa limunom. Ako smesa za hleb treba da stoji duže od sat ili dva, najbolje je dodati ih pred samo pečenje. Dodajete po malo i koristite nastavke za testo na mikseru. Smesa za naše hlebove je žitka - ako stoji celu noć postane gušća i nekako gumasta. To je izgled koji se traži.

6. Ubrzajte proces frmentacije kiselom vodom

Ako nemate vremena da čekate da se testo fermentiše, savet je da koristite kiselu, a ne običnu vodu.

7. Kako da sprečite pucanje korice?

Da vam ne bi pucala korica, zagladite hleb mokrim rukama po površini pre nego što ga stavite u rernu. Ako je potrebno, dva ili tri puta ih stavite pod česmu. Pucanje možete dodatno da sprečite i ako hleb u početku pečete sa poklopcem ili folijom. Ako volite tvrđu i hrskaviju koricu, otkrijte hleb pred kraj pečenja.

8. Kako da proverite da li je hleb dobro pečen?

Hleb pecite u širim, a plićim tepsijama, posebno ako prvi put probate recept. Pre će se ispeći i bićete sigurni da nije ostao živ u sredini ili gnjecav. Hleb uvek probodite čačkalicom po sredini da proverite da li je pečen. Ako čačkalica bude čista, i da se na nju ništa ne lepi, hleb je gotov. Dužina pečenja zavisi od rerne, prosečno traje oko sat vremena.

9. Ne zaboravite so!

U smesu uvek dodajte so. Količinu soli smanjite u drugim jelima, jer bez nje hlebovi neće biti ukusni. Na 500 grama brašna ide jedna do jedna i po kašičica soli.

10. Kako da čuvate vlažne hlebove?

Ako pravite vlažne hlebove, kao što su oni sa mekinjama i klicama, najbolje je da ih isečete kada se ohlade i da ih čuvate u kriškama.

izvor: hronokuhinja.rs

Možda će vas interesovati i ovo: