OTKRIVAMO: Koju hranu TREBA JESTI, a koju IZBEGAVATI kada ste bolesni

OTKRIVAMO: Koju hranu TREBA JESTI, a koju IZBEGAVATI kada ste bolesni

Kada ste bolesni, vaš apetit se menja baš kao i potrebe organizma.

Ono što nikako ne želite dok se borite s neugodnim simptomima jeste to da pogrešnim odabirom namirnica sve još dodatno pogoršate.

Stoga vam donosimo savete šta jesti i piti u određenim situacijama, a šta svakako treba izbegavati.

Dijareja

Ako vas muči “trčkalica”, odnosno proliv, najbolje je jesti banane, pirinač, sok od jabuke i tost. Dobar izbor će biti i ovsene pahuljice, kuvani krompir, slani krekeri, i posebno pečena piletina ili ćuretina bez kože. Svakako izbegavajte slatkiše jer zaslađivači mogu pogoršati stanje, baš kao i luk, jabuke, brokoli, kupus i pasulj. Mlečni proizvodi takođe mogu pogoršati dijareju, kao i alkohol i kofein.

Zatvor

Zatvor često nastaje ako ne jedete dosta vlakana ( 25-30 grama na dan). U tom slučaju, najbolje je jesti celovite žitarice, orahe, pasulj, suve šljive, ovsene pahuljice, lanene semenke, brokoli, kruške i jabuke i piti puno vode. Izbegavajte čokoladu, mlečne proizvode, gvožđe kao dodatak ishrani, lekove protiv bolova.

Mučnina

Uzimajte male porcije hrane i namirnice koje nemaju intenzivan miris. Najbolje je jesti slane krekere, pereci, malo tosta i žitarice, čaj od đumbira, limun. Izbegavajte tešku i masnu hranu, kofeinske napitke, alkoholna i gazirana pića.

Bolovi u grlu

Neugodni bol u grlu, posebno pri gutanju, ublažiće mlak čaj od nane s medom. Konzumirajte krem supe, pire krompir, jogurt, omlet. Izbegavajte vruće napitke i supe, namirnice koje će dodatno iziritirati grlo su i čips, orašasti plodovi, a zbog kiseline i limunada, sveži sokovi od narandže, grejpa.

Glavobolja

Dehidracija je jedan od najčešćih uzroka glavobolje. Najbolje rešenje je popiti pola litre vode i pričekati 20 minuta da vidite hoće li bol proći. Izbegavajte namirnice i napitke koje dodatno dehidriraju poput sireva, soja sosa, čokolada, crveno vino, suhomesnate proizvode, suvo voće.

Izvor:vecernji.hr

Možda će vas interesovati i ovo: