Super saveti najpoznatijih svetskih kuvara
Otkrivamo Vam male trikove koji olakšavaju posao u kuhinji, a hranu čine ukusnijom.
Zamolili smo najpoznatije stručnjake iz oblasti kulinarstva da nam otkriju bar neke gastronomske tajne koje primenjuju prilikom pripreme obroka. Ovo su njihovi odgovori:
1. Dejvid Burk (David Burke, Townhouse, New York)
Za lakšu i bržu pripremu večere tokom nedelje, sačuvajte i zamrznite ostatke sosova od prethodnih obroka u kalupu za pravljenje ledenih kocki. Kocke možete ponovo zagrejati u tiganju onda kada Vam zatreba sos na brzinu.
2. Ajzak Beker (Isaac Becker, 112 Eatery, Mineapolis)
Kada pravite ćufte i veknu od mesa, morate znati kakav ukus ima smesa pre nego što skuvate. Napravite manju paštetu i ispržite je u tiganji poput mini hamburgera. Tada je možete probati i dodati začine po potrebi.
3. Donald Link (Donald Link, Cochon and Herbsaint, New Orleans)
Kada želite da ispečete pile u rerni, isecite tanje komade crnog luka, stavite ih u nauljenu tepsiju, a zatim stavite pile preko njih. Crni luk će upiti sve sokove piletine. Pošto se piletina ispeče ostavite je da odstoji, a Vi napravite sos od crnog luka, u koji ćete dodati malo brota ili vode u tiganj i kuvati ga oko 3 minuta na jačoj vatri. Dobićete savršen prilog.
4. Pet Nili (Pat Neely, New York)
Pripremajte jela na nižoj temperaturi i polako.
5. Keri Simon (Kerry Simon, Las Vegas)
Pošto odstranite zrna kukuruza sa klipa, iskoristite tupu stranu noža kako biste još jednom prešli preko klipa i tako ekstrahovali slatko mleko koje se nalazi u njemu. Ovo mleko daje prelep ukus svim jelima koje sadrže kukuruz.
6. Džon Beš (John Besh, New Orleans)
Izdvojite vreme da zaista pročitate recepte pre nego što počnete sa pripremom obroka.
7. Gabrijela Hamilton (Gabrielle Hamilton, New York)
Ispišite pripremnu listu i razložite je na što manje celine, recimo „izrendati sir“ i „samleti biber“ i „izvaditi tanjire.“ Videćete da se „jednostavan obrok“ zapravo sastoji i od više od 40 koraka.
Ukoliko samo 10 od njih zahteva po 10 minuta, a drugih 10 neka zahteva po 5 minuta, trebaće Vam oko 2,5 sata za pripremu jela. (A to ne uključuje telefonske pozive, pauze za toalet i promenu radio stanice!) Zapišite sve korake i potom ih prekrižite. Bićete vrlo zadovoljni!
8. Aleks Sidel (Alex Seidel, Denver)
Recepti su samo vodič, ne Biblija. Slobodno zamenite sastojke sa sličnim sastojcima koje volite. Ako Vam se dopada origano, a ne timijan, upotrebite origano.
9. Elizabeta Falkner (Elizabeth Falkner, New York)
Dinstana ili sporo pripremana goveđa pečenica ili svinjska plećka mogu biti pretvorene u nekoliko obroka i sendviča za celu nedelju.
10. Ana Burel (Anne Burrell, Pennsylvania)
U toku pripreme obroka, uvek probajte jelo!
11. Mark Miler (Mark Miller, New Mexico)
Prilikom pripreme preliva koje sadrže crni luk, obavezno isperite iseckani luk pod mlazom tekuće vode pre toga i potom ga dobro osušite. Ovo će ga lišiti sumpornog gasa koji može pokvariti svež preliv.
12. Misi Robins (Missy Robbins, New York)
Nemojte dodavati ulje u vodu kada kuvate pastu. To sprečava preliv da se zadrži na kuvanoj pasti.
13. Arti Sekera (Aarti Sequeira, Minneapolis)
Luk uvek iseckajte na listiće, nemojte ga gnječiti – tako su mnogo manje šanse da Vam zagori.
14. Čarli Palmer (Charlie Palmer, Denver)
Kada želite da zapečete meso, površinu mesa isušite papirnim ubrusom kako ono ne bi pustilo vodu onda kada dođe u kontakt sa vrelim ulje. I previše vlage će učiniti da se meso pari, a ne da se peče i tako ćete izgubiti onu bogatu, hrskavu koricu.
15. Kris Kosentino (Chris Cosentino, Miami)
Da biste lakše isekli pančetu ili slaninu na listiće, stavite ih u zamrzivač na 15 minuta. To će očvrsnuti meso i učiniće ga lakšim za sečenje.
16. Linton Hopkins (Linton Hopkins, Atlanta)
Liveni, tučani tiganj je vredan kuhinjski saveznik. On omogućava ujednačenu površinu za kuvanje i vrlo je praktičan za održavanje.
17. Naomi Pomeroj (Naomi Pomeroy, Oregon)
Da biste dobili finu, hrskavu karamelizaciju na pečenom povrću, simulirajte intenzivnu vrelinu industrijskih rerni. Zagrejte rernu što je više moguće, a potom unutra stavite praznu tepsiju za pečenje na nekih 10 do 15 minuta.
Izmešajte povrće – npr. šargarepu ili prokelj sa maslinovim uljem, solju i biberom i zatim ga prebacite u vrelu tepsiju. Ova metoda će Vam obezbediti vrelinu koja Vam je potrebna da brzo karamelizujete šećere koji su u povrću.
18. Nensi Silverton (Nancy Silverton, Los Angeles)
Koristite visokokvalitetno maslinovo ulje. Samo nekoliko kapi će zaista izvući ukus iz pice, mocarele, paste, ribe i mesa.
19. Tim Lov (Tim Love, Texas)
Mariniranje mesa sa citrusima mu može dati brašnjavu teksturu. Ukoliko volite citruse, malo isceđenog limuna ili limete su dobar način da na taj način finiširate jelo.
20. Pol Virant (Paul Virant, Illinois)
Dodajte narendani sir čorbama od mesa ili od povrća kako biste dobili novu dimenziju ukusa.
21. Pol Virant (Paul Virant, Illinois)
Salatu začinite krupnom morskom solju koja je pomešana sa malo maslinovog ulja. Tako će ostati hrskava kada je pomešate sa vinegretom.
22. Ejpril Blumfild (April Bloomfield, New York)
Uvek koristite oštre noževe. Ne samo da su bezbedniji već će učiniti i Vaš posao daleko efikasnijim.
23. Marija Hines (Maria Hines, Seattle)
Potopite povrće u ledenu vodu pošte ga blanširate (skuvate) kako bi zadržalo svoju prirodnu boju.
24. Met Luis (Matt Lewis, South Carolina)
Papirom za pečenje obložite tepsije. Svo pecivo ćete vrlo jednostavno izvaditi, a čišćenje tepsije će postati najjednostavnije moguće.
25. Điada De Laurentis (Giada De Laurentiis, San Diego)
Deda mi je preneo ovaj savet: pošto procedite testeninu, dok je vruća, narendajte na nju malo svežeg parmezana pre nego što je ubacite u sos. Na ovaj način će sos imati nešto za šta će se zalepiti.
26. Rajan Poli (Ryan Poli, Chicago)
Nemojte prepuniti tiganj kada budete dinstali hranu – to će učiniti da se hrana pari a ne peče.
27. Tim Kušman (Tim Cushman, Boston)
Kada pečete celo pile, grudi se uvek prekuvaju i isuše, jer se bataci moraju duže peći. Zato odvojite grudi i batake, začinite sve kao što uvek činite i pecite pile kao i obično, ali malo ranije uklonite grudi, pre bataka.
28. Mindi Sigal (Mindy Segal, Chicago)
Kupujte voće kad mu je sezona i zamrznite ga u hermetički zatvorenim posudama. Tako u njemu možete uživati tokom cele godine.
29. Elizabeta Pruit (Elisabeth Prueitt, San Francicso)
Sveži bosiljak uvek držite na sobnoj temperaturi sa stabljikama u vodi. Tako će duže biti svež.
30. Hoze Garkes (Jose Garces, Massachusetts)
Začinjavajte Vašu hranu od početka pripreme pa sve do kraja. Začinjavanje u fazama ističe sve sastojke i daje najjači ukus jelu.
31. Rik Monen (Rick Moonen, Las Vegas)
Začinite ribu skromno i pripremajte je sa poštovanjem. Ukus ribe je ono što želite. Kada je izvadite iz rerne ili tiganja ili je skinete sa roštilja, finišarajte je sa malo sveže ceđenog limunovog soka, uvek.
Postoji nešto u vezi ribe i limuna što je stvarno božanski.
32. Majkl Vajt (Michael White, New York)
Ukoliko kuvate karfiol, dodajte malo mleka u posoljenu vodu kako bi karfiol ostao svetlo beo. Šokirajte ga sa hladnom vodom kako bi prestao da se kuva i potom ga poslužite.
33. Šon Brok (Sean Brock, Sotuh Carolina)
Kada meljete govedinu za burgere, sameljite u nju i malo slanine.
34. Aleks Guarnašeli (Alex Guarnaschelli, New Jersey)
Ne idite u radnju sa šoping listom. Idite u radnju, vidite koji sastojci Vam deluju dobro i potom napravite sopstvenu listu.
izvor:delimano.rs