Istine i zablude o veganskoj ishrani

Istine i zablude o veganskoj ishrani

Oni koji su odlučili da se hrane vegetarijanski često moraju da se bore protiv zabluda koje se šire o toj vrsti ishrane i stilu života. Šta se krije iza uobičajenih tvrdnji o vegetarijanstvu?

Tvrdnja – vegetarijanska ishrana je dobra za klimu i životinje.

Istina

Prema podacima nemačke Kancelarije za životnu sredinu, vegetarijanska ishrana pozitivno utiče na okolinu, između ostalog i zbog smanjenja količine nitrata u vodama.

Istraživanje pokazalo da vegani imaju slabije kosti

Svetska fondacija za prirodu (WWF) tvrdi da bi „klimatski otisak“ u Nemačkoj prelaskom na vegetarijansku ishranu mogao da se smanji za 47 odsto.

Prema podacima Svetske organizacije za hranu (FAO) trenutno se u svetu uzgaja 33 milijardi pilića, 1,6 milijardi goveda i više od milijardu svinja, što u velikoj meri utiče na klimu, između ostalog i zbog metana koji proizvode preživari.

Tvrdnja – konzumiranjem zamena za meso poput proizvoda od soje vegetarijanci u istoj meri škode planeti Zemlji

Zabluda

Istina je da su milioni hektara prašume posečeni zbog proizvodnje soje što je doprinelo drastičnom smanjenju broja vrsta u iskrčenim područjima poput Amazonije. Ali, istina je da se 70 odsto proizvedene soje koristi za stočnu hranu.

Tvrdnja – vegetarijanska ishrana štiti životinje

Poluistina

Dnevno se u Nemačkoj za potrebe ishrane ljudi ubije više od dva miliona životinja. Istovremeno, konzumacija mesa je u padu – u poređenju s prošlom godinom za 8,1 odsto.

Lea Šmic iz nemačkog Saveza za zaštitu životinja kaže da je vegetarijanska ishrana prvi važan korak z cilju zaštite životinja. Ali, i konzumacija mlečnih proizvoda i jaja uzrok je patnji životinja. Veganska ishrana, koja se odriče mlečnih proizvoda, jaja i meda je zato, kako ona tvrdi, mnogo efikasniji način zaštite životinja.

Tvrdnja – vegetarijanska ishrana je zdravija i pomaže pri mršavljenju

Istina

Svetska zdravstvena organizacija namirnice od prerađenog mesa smatra rizikom za karcinom, a crveno meso vodi se kao „verovatno rizično“.

Prema jednom ispitivanju Instituta Maks Plank, osobe koje konzumiraju manje namirnica životinjskog porekla imaju i niži BMI (vrednost koja pokazuje telesnu težinu). Kancelarije za zaštitu potrošača Nemačke tvrde da se osobe koje se hrane vegetarijanski, ali se ne odriču mleka i mlečnih proizvoda, „hrane zdravo“.

Tvrdnja – deca ne mogu pravilno da se razvijaju ako ne konzumiraju meso

Zabluda

„Raznovrsna vegetarijanska ishrana nadopunjena mlečnim proizvodima omogućava pravilan razvoj dece i bez dodatne konzumacije mesa“, kaže Berthold Kolecko, predsednik povereništva za ishranu Nemačkog udruženja za pedijatriju.

Istovremeno se ukazuje na to da postoji rizik od nedostatka „optimalnog unosa“ vitamina B12, gvožđa, cinka i Omega 3 masti. Ali, i WWF navodi da je vegetarijanska ishrana s dovoljno biljnih izvora belančevina, poput orašastih plodova i mahunarki, odgovarajuća za decu i mlade.

Izvor: n1info.rs

Možda će vas interesovati i ovo: