15 KULINARSKIH TAJNI NAJBOLJIH KUVARA NA SVETU
Svi će se složiti s tim da je kulinarstvo nešto posebno, poput umetnosti. Zato, da biste pripremali ukusnu hranu, potreban vam je ne samo talenat, već i škola.
Osim toga, kao i svaka umetnost, i kulinarstvo ima svoje tajne koje se prenose od usta do usta.
Femina je pripremila za vas nekoliko trikova, koji će jelo koje pripremate učiniti ne samo ukusnijim, već i dostojnim najboljih restorana na svetu.
♦ Volite čili papriku, ali strahujete od njene ljutine? Potrebno je samo da očistite papriku od semenki, odstranite pregrade iz nje i operete papriku u hladnoj vodi. Ukus će se zadržati, a ljutina će nestati.
♦ Da biste pripremili krompir sa hrskavom koricom bez prženja u ulju, pospite krompir brašnom, izmešajte i zapecite u rerni.
♦ Niste sigurni da li povrće treba staviti u hladnu ili ključalu vodu? Odgovor je prost: povrće koje raste pod zemljom stavlja se u hladnu, a ono koje raste iznad zemlje, u vruću vodu.
♦ Vodu u kojoj se kuvao oljušteni krompir iskoristite a pripremanje supa i čorbi, jer sadrže vitamine i hranljive materije.
♦ Vrlo je jednostavno iseckati luk na kockice. Prvo presecite luk na pola, zatim mu isecite vrh, napravite nekoliko horizontalnih rezova, a zatim nekoliko uspravnih i na kraju ga iseckajte popreko. Dobićete kockice čija veličina zavisi od broja rezova koje ste napravili.
♦ Iseckani luk pri dinstanju brže će omekšati i ravnomerno porumeniti, ko se u toku dinstanja pospe malom količinom šećera. Ovo se odnosi i na šargarepu.
♦ U salatu uvek dodajte dresing tek kada je posolite – masnoća u dresingu ne dozvoljava soli da se rastvori i postoji rizik da presolite salatu.
♦ Jedan od glavnih trikova koji će sprečiti testeninu da se slepi jeste u tome da je potrebno da je kuvate u što većoj količini vode. Na 100 gr testenine, potrebno je najmanje litar vode. Tako ćete postići idealan rezultat.
♦ Da bi pire-krompir bio vazdušast, zajedno s mlekom mu dodajte i na vrh noža sode bikarbone i pire lupajte viljuškom (ili mikserom) 2-3 minuta.
♦ Postoji nekoliko načina koje možete iskoristiti da biste iz citrusa iscedili mnogo više soka. Možete ih neko vreme držati u vrućoj vodi, ili ih ugrejati 15-20 sekundi u mikrotalasnoj pećnici ili ih kotrljati po stolu pritiskajući ih dlanom.
♦ Da bi pirinač bio ukusan i rastresit probajte da ga pripremate u tiganju. Pre nego što dodate vodu, propržite ga na malo ulja. Da biste pirinču dodali nežan ukus belog luka stavite u vodu jedan čen belog luka (može i neočišćen), a kada se pirinač skuva, izvadite ga.
♦ Svima je poznato da radnu površinu na kojoj razvlačimo testo treba posuti brašnom. Ako mesite slatko testo, umesto brašna stavite malo kakao praha: on neće osetno uticati na ukus kolača, ali će ostaviti sasvim blagu aromu.
♦ Svaki kuvar ima svoje tajne za pripremu idealnog bifteka, ali svi imaju jedno zajedničko pravilo: tiganj mora da bude toliko ugrejan, da iz njega ide dim.
♦ Pri prženju ribe ulje neće prskati – Ako se u zagrejano ulje stavi malo soli i brašna.
♦ Da biste pripremili idealno testo pridržavajte se jednog prostog pravila: ostavite buter (margarin) i jaja preko noći na sobnoj temperaturi.
izvor: uspesnazena.com