Greška kod pripreme mesa koja može biti opasna po zdravlje

Greška kod pripreme mesa koja može biti opasna po zdravlje

Meso je sastavni deo ishrane većine. Bez obzira da li više volite da jedete piletinu, svinjetinu ili govedinu, ove namirnice su odlični izvori proteina, ali i riboflavina, cinka, vitamina B6 i gvožđa.

Međutim, meso ima i neke potencijalne zdravstvene rizike. Većina ljudi vodi računa da meso dobro zagreje pre konzumiranja, ali i da operu ruke odmah nakon dodira sa sirovim mesom jer ono može da sadrži bakterije poput salmonele, E. coli i listerije, piše punkufer.hr

Ne zaboravite i da operite tanjir ili dasku na kojoj ste držali komad sirovog mesa nakon što ste ga prebacili u tiganj, roštilj ili šerpu.

Ako kuvano meso vratite u isti neoprani tanjir na kome ste držali sirovo, bakterije se mogu proširiti na kuvanu hranu i ugroziti vaše zdravlje. Preporučuje se da uvek operete bilo koji deo kuhinje gde je stajao sirovi komad mesa.

Prženje na minimum masnoće i kuvanje mesa je, s druge strane, najbolji način za toplotnu obradu ove namirnice jer se u tim procesima gubi najmanje hranljivih materija.

izvor:zadovoljna.nova.rs

Možda će vas interesovati i ovo: