Kako da pasterizujete jaja
foto: Shutterstock

Kako da pasterizujete jaja

Ako se bojite salmonele, sve što treba da uradite je da jaja prethodno pasterizujete

Nema razloga da izbegavate recepte u kojima se koriste živa jaja. Ako se bojite salmonele, sve što treba da uradite je da jaja prethodno pasterizujete.

Jaja prvo izvadite iz frižidera na pola sata da bi dostigla sobnu temperaturu. Zatim ih stavite u šerpu sa vodom, ubacite termometar i merite temperaturu vode. Vrh termometra ne treba da bude na dnu šerpe. Kada voda dostigne temperaturu od 60 stepeni celzijusa, neka jaja stoje u šerpi četiri minuta. Važno je da temperatura ne bude ni za stepen viša, jer žumance počinje da se kuva na temperaturi iznad 60 stepeni. Nakon četiri minuta, izvadite jaja, obrišite ih papirom, ostavite na sobnoj temperaturi pola sata, pa vratite u frižider, mada bi bilo najbolje da ovaj postupak primenite neposredno pre pripreme jela.

Drugi način je da razbijete jaje i da dodate dve kašike tečnosti, vode, limunovog soka, mleka i kuvate na slaboj vatri dok ne dođe blizu tačke ključanja, ali nikako da provri. Zatim tu smesu koristite u receptima.

Izvor: novosti.rs

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.