Prirodni začini kao zamena za tablete protiv bolova

Prirodni začini kao zamena za tablete protiv bolova

Kada vas nešto zaboli, popijete lek protiv bolova. Svi to radimo. Ali postoji mnogo prirodnih sredstava, neka već imate u kuhinji, koja mogu biti neverovatno delotvorna.

Ova sredstva ne dolaze s nalepnicom na kojoj to piše pa su vam potrebna neka uputstva. Isto tako ne dolaze sa svim negativnim nuspojavama koje lekovi mogu da imaju. 

Potpuno su prirodni, ne utiču toliko na želudac kao hemija koju stalno unosimo u sebe i nemaju dugoročne posledice na naše telo. Ovo su prirodni začini koji bi vam prilično mogli pomoći u budućoj borbi s bolovima.

1. Kurkuma

Najbolje za: bol u stomaku, sindrom iritabilnog creva i depresiju 

Zašto deluje: Ovo je začin koji daje kariju tu neverovatnu zlatno-žutu boju. Ključna komponenta kurkumin snažno je protivupalno sredstvo. U nedavno sprovedenoj studiji kurkumin se pokazao delotvoran za ublažavanje bola kao i ibuprofen, ali sa znatno manje stresa za želudac. U drugoj studiji pokazalo se da smanjuje simptome neugodnog sindroma iritabilnog creva za 50 odsto smanjujući upalu i abnormalne kontrakcije mišića creva. Na kraju, poslednje kliničko ispitivanje pokazalo je da kurkuma pomaže u smanjivanju simptoma depresije. 

Kako uzimati: Pola kafene kašičice dodajte dnevno u hranu ili uzmite 400 do 600 mg u kapsulama tri puta dnevno uz jelo koje sadrži masnoće i crni biber zbog bolje apsorpcije. 

Oprez: Imate li dijabetes, pitajte čekara. Kombinovanje s lekovima za dijabetes može drastično da smanji šećer.

2. Crni biber

Najbolje za: artritis, bol u stomaku i probleme s probavom 

Zašto deluje: Verovatno niste nikada pomislili da dobri stari biber može biti lekovit začin, a upotrebljavao se u lečenju još u tradicionalnoj kineskoj medicini. Biber sadrži komponente koje imaju protivupalna dejstva. Studija iz 2013. godine usredsredila se na piperin, aktivni sastojak bibera. Naučnici su obolelima ćelije hrskavice tretirali crnim biberom i upalna aktivnost ćelija se smanjila, što je dovelo do zaključka da bi biber mogao biti efikasno sredstvo za artritis. 

Kako uzimati: Pospite malo po jelu, bolje sveže mleveni pa ste tako sigurni da ste stavili samo biber ili uzimajte zamenu u kapsulama od 10 mg. 

Oprez: Piperin može usporiti metabolizam nekih lekova na recept pa porazgovarajte s lekarom kako bi ga trebalo uzimati.

3. Đumbir

Najbolje za: glavobolju 

Zašto deluje: U studiji iz 2014. godine stotinu ljudi koji su patili od migrena tretirani su s 50 mg sumatriptana, leka za migrenu, ili s 250 mg đumbira u prahu. Dva sata nakon terapije 64 odsto onih koji su uzimali đumbir i 70 odsto onih koji su uzimali lek bol se smanjio za 90 odsto. U grupi koja je uzimala sumatriptan, 20 odsto imalo je nuspojave kao vrtoglavicu i gorušicu, a četiri odsto onih koji su uzimali đumbir imalo je samo blago loše varenje. 

Kako uzimati: Uzmite svež đumbir ili onaj u prahu i dodajte ga u hranu, poboljšava ukus mnogih jela. Možete spremiti izvrstan čaj, vruću vodu prelijte preko tri kriške svežeg đumbira i pokrijte, ostavite deset minuta i dodajte malo meda. 

Oprez: Ne uzimajte đumbir ako imate poremećaj krvarenja ili uzimate lekove za razređivanje krvi, uključujući aspirin. U velikim dozama može izazvati gorušicu, proliv i iritaciju u ustima.

4. Ulje mente

Najbolje za: Smirivanje želudačnih tegoba i sindroma iritabilnog creva 

Zašto deluje: Prema članku u "Journal of Gastroenterology", ulje mente najbolja je terapija za smirivanje grčeva kod sindroma iritabilnog creva i ublažavanje boai. 

Kako uzimati: Jednu kafenu kašičicu suvog peperminta u šoljici vruće vode ostaviti deset minuta, procediti i ohladiti. Pijte čaj 4-5 puta na dan između obroka. Ili uzmite jednu do dve kapsule koje sadrže 0,2 ml ulja mente 2-3 puta dnevno između obroka.

Oprez: Menta može pogoršati žučni kamenac i otežati stanje ljudima koji imaju refluks. Velike doze mogu biti otrovne jer je čisti mentol otrovan.

Izvor: b92

Možda će vas interesovati i ovo: