Saveti za roštilj

Saveti za roštilj

Jesti napolju, uz upaljen roštilj, uživajući u svakom sunčevom zraku; u dvorištu ili parku. Kada je vreme lepo, nema stvari koju bismo rađe radili! Na roštilju možete pripremiti mnogo više od ražnjića i hamburgera. Na primer grilovano povrće može biti odlična salata ali i ukusno jelo samo po sebi! Riba na roštilju je takođe jako ukusna. Niste vešti roštiljdžija? Rado ćemo vam dati par saveta kako biste napravili savršen roštilj!

1. Ugalj se brzo zagreva, ali isto tako se brzo hladi. Briketi će se duže raspaljivati, ali će njihova toplota duže trajati.

2. Nemojte bosti meso viljuškom kako biste ga okrenuli. Kada se nabode, meso gubi vodu i postaje suvo.

3. Meso i povrće za ražnjiće isecite na jednake delove. Ovim ćete osigurati da je sve gotovo u isto vreme.

4. Povrće pogodno za grilovanje su paprike, tikvice, patlidžan i klip kukuruza.

5. Limun presečen na pola možete koristiti da očistite gril rešetku. Ovim ćete neutralizovati ukuse prethodno pripremanih jela na roštilju. Na primer, vaše omiljeno parče mesa neće mirisati na ribu.

6. Sirovo meso nemojte držati napolju previše dugo, već ga izvadite kada je roštilj dovoljno zagrejan za grilovanje. Neka sirovo meso bude na hladnom mestu dok roštiljate. Meso se najbolje priprema na roštilju kada je na sobnoj temperaturi.

7. Nemojte previše često okretati meso, već mu dajte vremena da porumeni.

8. Meso koje ste marinirali dobro osušite pre stavljanja na roštilj. Kada je previše vlažno može izazvati plamen.

9. Nemojte soliti meso pre stavljanja na roštilj jer time izvlačite vlagu iz mesa i teže ćete postići željenu braon boju.

10. Kako lako očistiti roštilj? Samo ostavite rešetku na travi nakon upotrebe. Ujutru ćete videti da je rosa uklonila deo nečistoće.

izvor:mojrecept.rs

Možda će vas interesovati i ovo: