TOP 10 TRIKOVA: Od sada će vam svaki kolač ispasti savršeno
foto: Shutterstock

TOP 10 TRIKOVA: Od sada će vam svaki kolač ispasti savršeno

Pečenje kolača je, reći će mnogi čista nauka i zato je veoma važno da ne odstupate od recepta i ne eksperimentišete ukoliko niste baš iskusan poslastičar.

Samo jedna kašičica manje ili više nekog sastojka može napraviti veliku razliku. Ako testo mesite kraće ili duže od onoga što je preporučeno može doćii do poptpunog fijsaka.

Pored glavnog pravila da pažljivo pratite recept veoma je važno da tokom pečenja kolača znate i nekoliko trikova koji će vas za tren oka promovisati u pravog majstora za slatkiše.

1. Manji nered kad pripremate mafine

Ako ste ikada pripremali mafine, a sigurno jeste onda sigurno znate koliko je nezgodno sipati smesu u kalupe, bilo da to radite pomoću obične ili kašike za sladoled. Da biste olakšali ovaj deo posla kašiku premažite sa malo ulja i testo će samo skliznuti u korpicu, bez kapanja.

2. Puter u mikrotalasnoj

Topljenje putera u mikrotalasnoj je uvek dobar izbor ako želite ubrzati proces pravljenja kolača, ali samo ako to uradite na pravi način. Da bi se puter ravnomerno istopio, stavite ga na tanjirić i poklopite staklenom čašom pa tek onda otopite.

3. Napunite špric za ukrašavanje bez nereda

Špriceve za ukrašavanje je prilično nezgodno napuniti, posebno ako ga punite nešto tečnijom smesom. Da biste olakšali sebi, stavite špric u duboku čašu, ivice kese prebacite preko pa tek onda sipajte smesu.

4. Puter umesto ulja i margarina

Čak i ako vam u receptu stoji da u biskvit stavite ulje vi ga zamenite istom količinom otopljenog putera jer ćete dobiti puno bolji rezultat.

5. Zamrznite sirove keksiće

Koliko puta vam se desilo da umesite više keksića nego što vam je u tom trenutku potrebno? Višak testa nipošto nemojte bacati, već od njega oblikujte keks i zamrznite ih. Kad ih ispečete biće jednako ukusni kao i oni prvi.

6. Biskvit savršeno ravan za savršene torte

Moramo priznati da se i nama retko dešava da dobijemo biskvit koji je na vrhu savršeno ravan tako da bez problema možemo staviti glazuru ili krem. Da biste to sprečili oko tepsije zavežite komad vlažne tkanine koji će sprečiti da se sredina biskvita digne pre nego ostatak.

7. Koristite zdravije alternative puteru i ulju

Kad je u pitanju masnoća nemojte se ograničavati samo na puter ili ulje, kao zdraviju zamenu možete koristiti čak i avokado.

8. Da keks duže traje

Već smo spomenuli kako u većini slučajeva napravimo više keksića nego što bi trebalo, a da bi oni što duže ostali sveži spremite ih u plastičnu posudu zajedno sa komadićem jabuke ili sa malo hleba koji će održavati vlažnost.

9. Omekšajte smeđi šećer

Da tokom pečenja ne gubite vreme na razbijanje grudvica smeđeg šećera, stavite ga u plitku posudu, pokrijte vlažnim papirnim ubrusom i stavite u mikrotalasnu na 20 sekundi.

10. Ne bacajte zagorele mafine

Ako su vam mafini uhvatili malo na vrhu, nipošto ih nemojte bacati već zagoreli deo izrendajte na sitno rende, zamaskirajte nekom kremom i rešili ste problem.

Pečenje kolača je više nauka nego umetnost i zato je veoma važno da pazite na sitnice jer ćete na taj način izbeći moguće katastrofe. Verujte nam, naučili smo na teži način.

Izvor: opusteno.rs

Možda će vas interesovati i ovo: