Crni susam

Crni susam: Štiti jetru, želudac, creva, bubrege

Seme susama je jedno od najupotrebljavanijih semena u ljudskoj istoriji. Susamovo ulje upotrebljava se za pripremu kuvanih obroka i salata, kao i za proizvodnju margarina. Samo seme se koristi kao dodatak ishrani, u raznim jelima, poslasticama i pekarskim proizvodima. Nama je najpoznatiji beli susam, koji dobija vrlo bogatu aromu kada ga propržimo, a postoje još i braon i crni susam.

Prema istraživanjima, crni susam je još bolji i korisniji za naše zdravlje od običnog belog susama. Sadrži još veću koncentraciju korisnih hranljivih sastojaka i izuzetno je koristan za naš organizam. Crni susam se takođe može koristiti u ishrani, baš kao i druge varijante semenki.

Seme susama je bogato bakrom i manganom, kao i gvožđem, kalcijumom, vitaminima A, E, B1 i B6, te cinkom i dijetalnim vlaknima. Susam sadrži i biljne smole koje mu daju karakterističan miris, kao i dva veoma važna sastojka iz grupe lignana, a to su sezamin i sezamolin. Jedna od najznačajnijih strana susamovog semena je to što obiluje fitosterolom, sastojkom koji po hemijskom sastavu podseća na holesterol i baš zbog toga deluje na redukovanje njegovog nivoa u krvi, te je vrlo koristan u prevenciji karcinoma.

Prednosti crnog susama

Crni susam ima visoku koncentraciju biljnih masti i sadrži i do 60 procenata više kalcijuma od oljuštenog belog susama, koji najčešće koristimo. Seme crnog susama ima jači ukus i izuzetan je izvor bakra, cinka i magnezijuma. Bogat je antioksidansima, lignanima sezaminom i sezamolinom i masnim kiselinama. Crni susam sadrži i veći udeo gvožđa nego običan susam.

Semenke crnog susama su cele, neoljuštene semenke susama, a o njegovim prednostima nad običnim susamom posvedočio je japanski naučnik Kikuči, profesor laboratorije za ishranu u Cukubi, ističući njegovu efikasnost u lečenju bubrega i jetre. Od crnog susama se najčešće priprema bogato ulje, a koristi se najviše u kuhinji i medicini Dalekog Istoka.

Za šta je dobar crni susam?

Naučne studije su pokazale da je seme susama izuzetno delotvorno protiv upala izazvanih reumom i artritisom. Odličan je i kao antioksidans i čistač organa za varenje, te se preporučuje čak i osobama sa osetljivim stomacima, kojima malo teže pada. Susam i proizvodi od susama štite i jetru, želudac, creva, bubrege i bešiku, a dobri su i za primenu kod osteoporoze, karijesa i slabe kose.

Susam je odličan za ublažavanje simtoma menopauze, zato što sadrži pomenute lignine, koji se u organizmu pretvaraju u materije slične hormonima. Zbog toga su odlični kao zaštita od tumora koji su povezani sa hormonima, poput karcinoma dojke, ali i drugih hormonskih tegoba, kao što su one koje se javljauju u menopauzi.

Crni susam, kao i običan, može da se koristi na razne načine i od njega se mogu praviti razne ukusne poslastice, umaci, namazi i jela. Može da se koristi kao dodatak jelu, koji daje specifičnu aromu i izuzetnu hranljivost.

 

Možda će vas interesovati i ovo: