Moglo bi vas iznenaditi kad maslacu ističe rok trajanja
Upoznajte metode zbog kojih ćete duže od roka trajanja otisnutog na etiketi uživati u omiljenoj namirnici.
Postoje namirnice - poput soli, meda, šećera... - koje bez obzira na rok upotrebe otisnut na njihovoj ambalaži zapravo možemo uvek koristiti bez ikakve opasnosti za zdravlje. No, šta je s maslacem, mlečnim proizvodom s 80 posto mlečne masti bez kog mnogi ne mogu zamisliti doručak ili pripremu ručka?
Osnovno pravilo je da se u proceni je li maslac dobar za upotrebu zapravo ne treba oslanjati na rok trajanja otisnut na pakovanju.
Jer ako se skladišti i čuva na niskim temperaturama, može i ispod nule u zamrzivaču, njegov je rok zdravstvene ispravnosti i trajanja mnogo duži od proizvođačkog roka za konzumaciju.
Najveću opasnost za sve mliečne proizvode, pa tako i za maslac, predstavlja izloženost toploti, svetlu i vazduhu, što ih čini kvarljivijim.
To su ljudi znali od davnina, pa su tako u doba pre frižidera i zamrzivača u Indiji i drugim zemljama s relativno visokim temperaturama maslac skladištili kao - maslo (ili ghee, što je mlađoj generaciji danas mnogo popularniji naziv).
Dobija se tako da se maslac duže vreme prokuvava na laganoj vatri, dok sva voda ne ispari, a pritom se iz lonca ručno ili proceđivanjem uklanja i sve ostale nečistoće. Dok je još u tečnom stanju taj pročišćeni maslac treba preliti u posudu u kojoj ćemo ga skladištiti, a nije ga potrebno čuvati na hladnom mestu, nego svoja svojstva zadržava i na sobnoj temperaturi. Koristi se kuvanje i prženje, kao zamena za ulje, a ajurvedska medicina pripisuje mu razna blagotvorna svojstva kao povećanje dugovečnosti i inteligencije, te poboljšanja memorije i moći rasuđivanja.
Tvrdi se i da usporava proces starenja, povećava plodnost, blagotvorno utiče na glas i grlo...
Kako god, svi se kunu u njegov fini ukus i podnošenje vrlo visokih temperatura u pripremi jela, a pritom se ne kvari.
Ako više volite maslac, rok trajanja mu možete znatno produžiti, čak i više od godine dana, skladištenjem u zamrzivaču: kad vam zatreba zbog visoke zasićenosti masnoćom brzo je spreman za rezanje i mazanje na hleb, posebno ako odrežete dio koji ćete konzumirati, a ostatak vratite u zamrzivač.
A kako ćete znati da se maslac pokvario?
Prvo počinje tamneiti, pa se na spoljnom delu - kao i kod sira - stvara korica od nakupljenih bakterija (koju isto tako možete ukloniti), a postaje nejestiv kad promeni ukus.