Moglo bi vas iznenaditi kad maslacu ističe rok trajanja

Moglo bi vas iznenaditi kad maslacu ističe rok trajanja

Upoznajte metode zbog kojih ćete duže od roka trajanja otisnutog na etiketi uživati u omiljenoj namirnici.

Postoje namirnice - poput soli, meda, šećera... - koje bez obzira na rok upotrebe otisnut na njihovoj ambalaži zapravo možemo uvek koristiti bez ikakve opasnosti za zdravlje. No, šta je s maslacem, mlečnim proizvodom s 80 posto mlečne masti bez kog mnogi ne mogu zamisliti doručak ili pripremu ručka?

Osnovno pravilo je da se u proceni je li maslac dobar za upotrebu zapravo ne treba oslanjati na rok trajanja otisnut na pakovanju.

Jer ako se skladišti i čuva na niskim temperaturama, može i ispod nule u zamrzivaču, njegov je rok zdravstvene ispravnosti i trajanja mnogo duži od proizvođačkog roka za konzumaciju.

Najveću opasnost za sve mliečne proizvode, pa tako i za maslac, predstavlja izloženost toploti, svetlu i vazduhu, što ih čini kvarljivijim.

To su ljudi znali od davnina, pa su tako u doba pre frižidera i zamrzivača u Indiji i drugim zemljama s relativno visokim temperaturama maslac skladištili kao - maslo (ili ghee, što je mlađoj generaciji danas mnogo popularniji naziv).

Dobija se tako da se maslac duže vreme prokuvava na laganoj vatri, dok sva voda ne ispari, a pritom se iz lonca ručno ili proceđivanjem uklanja i sve ostale nečistoće. Dok je još u tečnom stanju taj pročišćeni maslac treba preliti u posudu u kojoj ćemo ga skladištiti, a nije ga potrebno čuvati na hladnom mestu, nego svoja svojstva zadržava i na sobnoj temperaturi. Koristi se kuvanje i prženje, kao zamena za ulje, a ajurvedska medicina pripisuje mu razna blagotvorna svojstva kao povećanje dugovečnosti i inteligencije, te poboljšanja memorije i moći rasuđivanja.

Tvrdi se i da usporava proces starenja, povećava plodnost, blagotvorno utiče na glas i grlo...

Kako god, svi se kunu u njegov fini ukus i podnošenje vrlo visokih temperatura u pripremi jela, a pritom se ne kvari.

Ako više volite maslac, rok trajanja mu možete znatno produžiti, čak i više od godine dana, skladištenjem u zamrzivaču: kad vam zatreba zbog visoke zasićenosti masnoćom brzo je spreman za rezanje i mazanje na hleb, posebno ako odrežete dio koji ćete konzumirati, a ostatak vratite u zamrzivač.

A kako ćete znati da se maslac pokvario?

Prvo počinje tamneiti, pa se na spoljnom delu - kao i kod sira - stvara korica od nakupljenih bakterija (koju isto tako možete ukloniti), a postaje nejestiv kad promeni ukus.

Možda će vas interesovati i ovo: