Sve što treba da znate o kuvanju u posudama od livenog gvožđa

Sve što treba da znate o kuvanju u posudama od livenog gvožđa

Sve što treba da znate o kuvanju u posudama od livenog gvožđa

Tučano posuđe zaista mogu da koriste generacije i zaista su vredna investicija

Koliko puta ste čuli i pročitali propovedi o tome kako nema boljeg posuđa od prljavog, a onda prokleli svoj dan dok vučete tešku tiganj od livenog gvožđa sa jednog kraja kuhinje na drugi, nervozni kako idete da ga operete i da li ste upravo upropastili paradajz sos? Istovremeno, za određeni komad posuđa treba izdvojiti ozbiljnu sumu, pa nije iznenađujuće što mnogima izaziva frustraciju kada se čini da je sve bilo uzalud, kada tiganj zarđa. S obzirom na to da se često mogu naći na sniženju, u atraktivnim bojama i raznim oblicima, stalno smo u iskušenju da u svoju kuhinjsku kolekciju dodamo upravo takav komad. Uprkos svim strahovima koje imate u vezi sa ovim „komplikovanim“ posudama, zaista nije loše imati ih u kuhinji, pogotovo što su to predmeti koji mogu da ostanu u vašoj porodici i generacijama.

Kako pišu na portalu Food & Wine, neka pitanja se stalno ponavljaju kada je posuđe od livenog gvožđa u pitanju, pa smo ih izdvojili u tekstu koji sledi, možda će i vama pomoći!

Kako bi površine zapravo trebale izgledati?

Novo posuđe neće postati jednolično crno i smeđe nakon samo nekoliko upotreba! Prirodni sloj koji oblaže unutrašnjost tučanih sudova akumulira se svaki put kada zagrejete ulje u njima do te mere da se veže za gvožđe, i potrebno je desetak ili više upotreba da se razvije sloj koji želimo da ova vrsta posude ima . Pošto se pojedini delovi podloge brže premazuju pečenim uljem, to može dovesti do pojave mrlja na podlozi, ali će one vremenom nestati kako je podloga ravnomerno premazana uljem. U slučajevima kada ulje nije dovoljno karbonizovano da bi podloga postala nelepljiva, formiraju se lepljivi delovi podloge. Možete se rešiti tog nereda tako što ćete jednostavno nastaviti da kuvate sa uljem u tom loncu dok sve ne bude pravilno premazano.

Šta možemo da kuvamo u njima?

Zagrevanjem masti i ulja u tiganju gradite zaštitni sloj koji sprečava lepljenje hrane. Činjenica je i da kisela hrana postepeno uklanja ovaj sloj, ali se to ne dešava toliko agresivno da vam pokvari posuđe, posebno ako je dobro zatvoreno. Dakle, trebalo bi da izbegavate kisele tečnosti na samom početku korišćenja vašeg novog posuđa jer će vam to otežati stvaranje zaštitnog sloja, ali ne kasnije. Ako redukcija belog vina ili sos od paradajza malo uklone postojeći sloj, neka sledećih jela koja ćete pripremati u toj posudi budu specijaliteti za koje je potrebno više ulja, poput pohane piletine ili prženog krompira.

Kako se čisti?

Postoji nekoliko načina na koje možete očistiti posuđe od livenog gvožđa i većina njih je sasvim prihvatljiva, od jednostavnog brisanja površine papirnim ubrusom do pranja toplom vodom sa malo deterdženta. Važno je samo da ovo posuđe nikada ne stavljate u mašinu za pranje sudova ili da koristite agresivne deterdžente. Takođe je izuzetno važno da sve posude i posude potpuno osušite nakon svake upotrebe.

Šta posle pranja?

Nakon što operete ceo tiganj ili posudu u toploj vodi mekim sunđerom, stavite je na laganu vatru dok čistite ostatak kuhinje posle ručka ili večere. Kada se zagreje, premažite ili poprskajte uljem, ugasite gorionik, obrišite papirnim ubrusom i ostavite da se ohladi. Dobro je koristiti ulje sa visokom tačkom gorenja, kao što je suncokretovo, kokosovo ili ulje uljane repice ili lana. Ovaj postupak, posebno kod novih posuđa, možete obaviti i u rerni koju ste zagrejali na 260°C i u koju ste stavili posudu premazanu uljem i pustili da se „peče“ sat vremena, kao i da se ohladi u zatvorena pećnica.

Šta ako posuđe zarđa?

Ovo posuđe je zaista teško uništiti, a rđa koja se ne ispere lako se može ukloniti žičanom mrežom. Nemojte se plašiti da dobro protrljate zarđale delove, ali morate sve dobro nauljiti i ponovo napraviti zaštitni sloj pre nego što nastavite da koristite ovo posuđe.

Možda će vas interesovati i ovo: