Đuveč

Đuveč – recept za tradicionalan, sočan i zasitan ručak koji svi vole

Đuveč je tradicionalno jelo koje potiče sa Balkana i često se pravi od različitog povrća, mesa i pirinča. Obično se sastoji od kombinacije paprika, paradajza, krompira, šargarepe, luka i začina, a može se pripremati sa različitim vrstama mesa, poput svinjetine, piletine ili junetine.

Đuveč se često kuva polako, što omogućava da se svi ukusi sjedine, a povrće postane mekano. Ovo bogato i zasitno jelo može se pripremati na različite načine, a mi vam danas donosimo jedan provereni recept kojim ćete sigurno biti zadovoljni:

Recept za đuveč

Sastojci:

500 g mesa (po izboru: svinjetina, piletina ili junetina)
2 crvene paprike
2 šargarepe
2 krompira
1 velika glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 konzerva paradajza ili 3 sveža paradajza
100 g pirinča
1 kašičica mlevene paprike
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje
1 kašičica sušenog origana ili majčine dušice
500 ml vode ili povrtnog bujona

Priprema:

Operite i oljuštite povrće. Luk, paprike i šargarepu iseckajte na kockice, dok krompir možete iseći na kocke ili kolutove.

U velikoj šerpi ili tiganju zagrejte malo maslinovog ulja. Dodajte iseckano meso i pržite ga dok ne dobije zlatnu boju.

Kada je meso skoro gotovo, dodajte crni i beli luk. Pržite nekoliko minuta, zatim dodajte paprike, šargarepu i krompir. Dodajte mlevenu papriku, origano (ili majčinu dušicu), so i biber, pa promešajte sve sastojke.

Dodajte pirinač i paradajz u šerpu, pa sve dobro promešajte.

Sipajte vodu ili bujon, pokrijte i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30-40 minuta, dok povrće i pirinač ne omekšaju. Povremeno promešajte da se ne zalepi.

Kada je đuveč gotov, skinite sa vatre i pustite da odstoji nekoliko minuta pre serviranja.

Đuveč poslužite kao glavno jelo, uz neki mlečni proizvod ili uz svežu salatu, limunov sok i sveže seckani peršun, po želji.

Možda će vas interesovati i ovo: