Falafel – najbolji recept za ukus kao iz restorana

Falafel – Recept za ovo popularno jelo i ukus kao iz restorana

Falafel je popularno jelo sa bliskog istoka, koje se sastoji od prženih kuglica ili pljeskavica napravljenih od mlevenih kuvanih leblebija i raznih začina. Falafel je poznat po svojoj hrskavoj spoljašnjosti i mekanoj unutrašnjosti, a bogat je proteinima i vlaknima. Obično se služi u pita hlebu ili tortilji sa povrćem, humusom i tahinijem, a budući da je vrlo hranljivo, ovo jelo je i odlična vegetarijanska ili veganska alternativa mesu.

Donosimo vam recept kako da falafel pripremite kod kuće:

Sastojci za falafel:

1 šolja kuvanih leblebija (natopljenih preko noći radi bržeg kuvanja) ili onih iz konzerve
1 mala glavica crvenog luka
2-3 čena belog luka
1/4 šolje peršuna (svežeg, sitno seckanog)
1/4 šolje korijandera (svežeg, sitno seckanog)
1 kašičica kumin praha
1/2 kašičice praška za pecivo
So i biber po ukusu
Ulje za prženje

Priprema:

Ocedite kuvane leblebije ili one iz konzerve i stavite ih u blender.

Dodajte crveni luk, beli luk, peršun, korijander, kumin, so i biber. Blendajte dok ne dobijete homogenu smesu, ali pazite da ne preterate, jer tekstura treba da bude malo grublja.
Umešajte prašak za pecivo u smesu.

Oblikujte smesu u kuglice ili male pogačice.

Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Pržite falafel kuglice dok ne postane zlatnosmeđe, oko 3-4 minuta sa svake strane.

Poslužite ih u pita hlebu sa povrćem, humusom ili tahinijem i uživajte u ovom bogatom, hranljivom i ukusnom vegetarijanskom obroku! Prijatno!

Možda će vas interesovati i ovo: