Junetina sa suvim šljivama

Junetina sa suvim šljivama

Junetina u sosu od suvih šljiva odlično ide uz široke rezance ili pire krompir. Gusti sos od povrća, vina i šljiva može se kombinovati i sa odrescima drugih vrsta mesa.

Sastojci

600g junećeg buta
30g maslaca
3 kašike maslinovog ulja
100 g suvih šljiva bez koštica
80 g korena celera
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
100 ml belog vina
2 kašike svežeg seckanog peršuna
Soli po ukusu
Biber po ukusu
Voda po potrebi

Priprema

Suve šljive i koren celera iseći na manje komade, luk iseckati na kolutove, a šargarepu izrendati.

Juneće odreske prekrijte plastičnom folijom i udarite batom sa obe strane. Začinite po ukusu solju i biberom.

U šerpu stavite puter i 2 kašike maslinovog ulja i ostavite da se zagreju. Pržite meso sa obe strane dok ne porumeni. Izvadite na tanjir i prekrijte folijom.

U isti tiganj dodajte kašiku maslinovog ulja, ostavite da se zagreje, pa dodajte luk, šargarepu i koren celera. Pecite dok se povrće malo ne karamelizira, pa dodajte suve šljive. Vratite meso u šerpu, dinstajte uz dolivanje vode po potrebi dok meso i povrće ne omekšaju.

Izvadite odreske i stavite ih na topli tanjir, a povrće i suve šljive sa vodom prebacite u činiju i sameljite štapnim mikserom. Dobijeni sos vratite u šerpu, dodajte vino i vodu po želji u zavisnosti od gustine sosa. Vratite odreske u tiganj i kuvajte još 10 do 15 minuta. Umešajte peršun i sklonite sa vatre.

Poslužite goveđe odreske sa širokim rezancima ili pire krompirom.

Možda će vas interesovati i ovo: