Čorba od bundeve sa lavandom
Sastojci
500 g očišćene bundeve
glavica crnog luka
2 kašike ulja
500 ml supe od povrća
200 ml pavlake
sok od limuna
so, biber
3 kašike šećera
8 cvetova lavande
pola kašičice ruzmarina
Priprema
1. Bundevu iseći na kocke. Luk oljuštiti, iseckati. Na ulju prodinstati luk, bundevu i ruzmarin. Naliti supom i poklopljeno kuvati 20 minuta.
2. Ručnim mikserom u supi razmutiti bundevu sa lukom i ruzmarinom, pa u tankom mlazu dolivati pavlaku. Pustiti da supa proključa, pa umešati sok od limuna. Začiniti solju i biberom po ukusu i umešati malo šećera.
3. Šećer sipati u šerpicu i staviti na vatru da se karamelizuje. Grančice sa cvetovima lavande staviti na papir za pečenje, ravnomerno ih poprskati polovinom karamelisanog šećera. Sve cvetove okrenuti na drugu stranu, poprskati preostalim karamelom. Sipati u tanjire. Ukrasiti tek karamelisanim cvetovima lavande i, po želji, posuti seckanom šunkom. Odmah služiti.
izvor: Stvar ukusa