15 najčešćih grešaka u pripremi jela

15 najčešćih grešaka u pripremi jela

 

Ove greške vas mogu sprečiti da se na trepezi nađu prava remek-dela.

Vrlo često nismo ni svesni grešaka koje radimo dok kuvamo! Donosimo vam njih 15 za koje se nadamo da ćete izbegavati u širokom luku.

Ne čitamo ceo recept pre nego što počnemo s kuvanjem

Razumemo da ste jako željni da što pre počnete s pripremom jela, ali činjenica je da neki recepti nisu pisani po tačnom poretku, a nema ništa gore nego doći do pola puta i shvatiti da vam neki od sastojaka nedostaje.

Koristimo dasku za sečenje pogrešne veličine

Iako su malene daske preslatke, ne služe nam gotovo ni za šta. Na velikim daskama za sečenje ćete moći raditi urednije, efikasnije i sigurnije.

Koristimo pogrešne noževe

Pre nego uzmete nož u ruke, razmislite kako ćete ga koristiti. Sečete nešto sitno, poput belog luka? Možda volite da radite s jednim tačno određenim nožem, ali zapamtite da on nije pogodan za sve.

Radimo na neurednoj radnoj ploči

Svi znamo da će nam neuredna radna ploča oduzeti više vremena nego što bi to bio slučaj da, kako kuvamo, stvari s nje bacamo u smeće ili stavljamo na svoje mesto.

Sastojke dodajemo u hladan tiganj

Najbolje je da prvo zagrejete tiganj, a zatim dodate ulje i ostale sastojke. U protivnom će svi sastojci upiti ulje i postoji veća verovatnoća da će se zalepiti za tiganj.

Pečemo meso direktno iz frižidera

Nije bitno da li pripremate svinjetinu, piletinu, govedinu ili ribu…Meso nikada ne bi trebalo da ide u tiganj hladno. To će rezultovati komadom mesa koje je prekuvano spolja, a nedovoljno kuvano iznutra.

Pretrpavamo tiganj

Kada stavite previše sastojaka u tiganj, ona gubi na temperaturi i stvara se previše vlage pa tako jela koja želite da pečete zapravo lagano kuvate. Takođe, hrana će biti nedovoljno termički obrađena. 

Ne probamo hranu dok se kuva

Posledica ovoga mogu biti neizbalansirani ukusi i nedostatak začina, a to svakako ne želimo.

Ne puštamo meso da se odmori nakon pečenja

Ako odlučite da spremate odrezak, ovo je greška koju nikako ne smete danapravite. Pustite meso da se odmori i da svi sokovi lagano izađu na dasku pa ga onda možete jesti.

Ne šokiramo povrće hladnom vodom nakon kuvanja

Povrće koje ćemo jesti bareno uvek treba šokirati jer tako zadržava boju i hrskavost.

Ne stavljamo dovoljno začina dok kuvamo

Tako dobijate bezukusno i neizbalansirano jeloo. Što bi bila šteta ako već ulažete dovoljno truda.

Previše mesimo prhko testo

Ovo je jedno od vrsta testa koje nikako ne želite previše da mesite. Dovoljno je da samo povežete maslac, šećer i brašno jer ćete u protivnom morati konstantno dodavati brašno i završiti ćete s testom tvrdim poput kamena.

Čokoladu topimo na direktnoj vatri

Tako ćete dobiti zgrušanu i izgorelu čokoladom. Čokoladu za glazure i  kreme bi trebalo topiti na pari.

Dok pravimo kolače ne držimo se tačnih mera

Ovo je krucijalno kod pripreme kolača. Kolači i poslastice su jedna od onih stvari koja zahteva potpunu koncentraciju. Ovde malene greške mogu značiti puno!

Pogledajte i Tri jednostavna recepta za kore za torte i kolače

Prečesto okrećemo hranu 

Recimo, pohovano meso. Nekako nikada nemamo strpljenja da čekamo da se jedna strana piletine dobro zapeče već je prerano okrenemo. To je velika greška.

Izvor:  Dobra hrana

Možda će vas interesovati i ovo: