Da li je vegetarijanska brza hrana zdrava ili ne?
Foto: Pixabay

Da li je vegetarijanska brza hrana zdrava ili ne?

Ishrana bazirana na biljkama smatra se zdravom budući da smanjuje rizik od gojaznosti, bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Da li to onda znači i da je vegetarijanska brza hrana zdravija u odnosu na “mesnatu” konkurenciju? Istina je, međutim, da to nije princip kojim treba da se vodite, piše CNN.

"Samo zato što je restotran na meniju istakao da je neko jelo vegetarijansko ili vegansko, ne znači da je automatki 'zdravo'. Može da sadrži podjednako, ako ne i više, kalorija, zasiženih masti i soli kao i nevegetarijanske opcije”, ističe nutricionista Šeron Palmer, u razgovoru za CNN.

Zato obraćajte pažnju na sastojke, jer iako je povrće i voće bogato vlaknima i proteinima, sir i začini mogu uticati na broj kalorija i količinu soli. Takođe je važno i kako je hrana pripremana – da li je npr. pržena ili grilovana.

“Vegetarijanska i veganska hrana koja je pržena u fritezi, sa dodatkom sira i kremastih sosova, poslužena uz gomilu pomfrita, pirinča ili hleba, nije najzdravija opcija za vas”, upozorava Palmer.

Tako npr. “falaful” (Fala-Full) sendvič u američkom lancu restorana vegetarijanske brze hrane “Vedži”, ima čak dvostruko više kalorija, dva i po puta više soli i istu količinu zasićemnih masti kao i Mekdonaldsov “big mek”.

Nutricionisti takođe ističu da je i pomfrit “vegetarijanski”, ali da to nikako ne znači da treba svakog dana da jedete pun tanjir prženih krompirića.

Palmer savetuje da birate obroke koji sadrže dosta biljaka, poput salata, zatim integralnih žitarica poput kinoe ili integralnih peciva, i jednostavne proteinske opcije kao što su mahunarke i vegetarijanske pljeskavice. Takođe savetuje da ne preterujete sa sirom i sosevima.

Izvor: N1

Možda će vas interesovati i ovo: