Najčešće greške u pripremi patlidžana

Najčešće greške u pripremi patlidžana

Izbegnite uobičajene zamke i pripremite besprekorne specijalitete od plavog patlidžana.

Pikantnog, pomalo gorkastog okusa i mekane teksture, patlidžane je najbolje je konzumirati od avgusta do oktobra. Sezona im je na vrhuncu, pa nema razloga da se ne nađu i na vašem dnevnom jelovniku. Ali budite pažljivi, prilikom pripreme patlidžana vrlo lako je i pogrešiti ,pa obratite pažnju na neke od najčešćih grešaka.

Veličina određuje ukus

Patlidžani koje najčešće možete pronaći na tržištu su oni doista velikih dimenzija, ali činjenica je da postoji čitav niz različitih sorti ovog ljubičastog povrća. Tu su na primer bucmasti patlidžani sa Tajlanda, vitke sorte iz Japana, kao i oni vrlo popularni ljubičasti ili pak beli, piše living.msn.com. Međutim, treba znati i kako razlike u boji i veličini patlidžana takođe znače i razlike u ukusu, pa su tako manje sorte najčešće slađe i zbog toga bolje idu uz jela s krompirom, dok su veće sorte bolje za pečenje ili za namaze.

Mekani patlidžan nije dobar patlidžan

Kako znati da je patlidžan zreo? Valja obratiti pažnju na jasno vidljive znakove. Većina zrelo povrće traži tako da ga pomiriše i lagano stisne, ali patlidžani su sasvim druga priča. Naime, ako je patlidžan mekan na dodir ili ima rupice na kori, prošao mu je rok trajanja. Zreli patlidžani izgledaju savršeno, sa čvrstom, zategnutom i sjajnom kožom. Kako bi ostali sveži i nakon kupovine, patlidžane je najbolje držati u frižideru.

Patlidžane ne treba obavezno soliti pre kuvanja

Mnogi patlidžane pre kuvanja sole kako bi iz njih izvukli višak vlage i gorčine. Ali, prema rečima stručnjaka ovaj korak, koji neretko produžava vreme pripreme patlidžana, vrlo je često suvišan. Naime, kod većine patlidžana uzgojem je uklonjen taj gorki ukus, pa je tako i soljenje patlidžana često suvišno, kaže Claire Saffitz, urednica u magazinu Bon Appetit.

Prženje patlidžana

Prženi patlidžani su prava poslastica, ali treba biti oprezan. Naime, patlidžani su poput sunđera. Zato i najmanje greška prilikom pripreme vrlo lako bi mogla završiti s lepljivom i masnom smesom, a ne hrskavom poslasticom. Ovo povrće može da upije velike količine masnoće, pa je potrebno preduzeti preventivne mere. Kriške patlidžana premažite jajima i/ili prezlama kako bi se stvorila barijera između ulja i patlidžana, pa ih lagano pržite na malo ulja sve dok ne potamne i ne postanu hrskavi.

Ne skrivajte divan ukus patlidžana

Premda patlidžane možete koristiti u raznim jelima, ovo povrće je jednostavno dovoljno samo za sebe. Nemojte taj divan ukus maskirati drugim namirnicama, osim toga, ne valja ni da preterate sa začinima i drugim sastojcima. Naime, oni bi trebalo da istaknuti ukus patlidžana, a ne da ga maskiraju.

Izvor: tportal.hr

Možda će vas interesovati i ovo: