Osam najčešćih grešaka u pripremanju kafe

Osam najčešćih grešaka u pripremanju kafe

Ovo je najčešćih 8 grešaka u pripremanju kafe zbog kojih ona nije onakva kakvu želite.

Kada je ukus kafe gorak, to je znak da ste je previše kuvali. Ponekad je krivac tome džezva u kojoj pripremate ovaj napitak, pa ga jednostavno zamenite. Koliko treba spremati kafu, zavisi od njene vrste. Podela je sledeća: 

– espreso dva i po minuta 

– turska kafa 45 sekundi u ključaloj vodi 

– pržena kafa šest minuta 

2. Prevruća voda 

Upotreba vode odgovarajuće temperature presudna je u dobijanju dobrog ukusa kafe. 100 stepeni je idealna temperatura jer se njome dobija najbolja aroma i najbolji ukus ovog napitka. 

3. Ignoriše se odnos kafe i vode 

Za najbolju kafu, treba koristiti dve kašike kafe i 180 mililitara vode. Naravno, ako želite jači ukus, možete dodati još kafe ili obrnuto. Samo se potrudite da ostanete što bliži idealnom odnosu. 

4. Koristi se prethodno samlevena kafa 

Iako vam teško pada da ujutru izdvajate vreme da meljete kafu, mnogo je bolje to raditi svakog dana pre kuvanja napitaka. 

5. Bira se najjeftinija kafa 

Ekonomičnost je dobra odlika, ali se često dešava da su jeftina zrna kafe istovremeno i ona najslabija, Umesto što kupujete kafu po najnižim cenama, uštedite novac tako što ćete smanjiti pijenje kafe u kafićima i restoranima. 

6. Ne čuvate pravilno kafu 

Ako želite da sačuvate svežu kafu, držite je u hermetički zatvorenoj ambalaži, na hladnom i tamnom mestu. Staklene i keramičke posude su najbolje za to. 

7. Zamrzavanje kafe 

Uprkos tome što možda mislite da se smrzavanjem kave čuva njen ukus, time se zapravo on ruši. Ako se kava ne čuva u hermetički zatvorenim posudama, ona preuzima mirise iz frižidera. Ako je baš morate čuvati u frižideru, onda provjerite da su posude sa kavom dobro zatvorene. Ne vraćajte ih u frižider kada jednom otvorite kavu. 

8. Kuvate staru kafu 

Za najbolji ukus kafe koristite sveža zrna kafe jer ona vremenom gube svoju svežinu. Obratite pažnju na rok upotrebe kafe i kupujte je u malim količinama.

Izvor:Stvar ukusa

Možda će vas interesovati i ovo: