Ovi kuhinjski predmeti imaju kraći rok trajanja nego što mislite
Sigurno u kući imate drvenu dasku, koju koristite već godinama. Služi savršeno i nemate nameru da je promenite. Ali ove činjenice nateraće vas da razmislite o svojim starim navikama.
Ovo su predmeti koje svi koristimo dugo, a koji zapravo imaju rok trajanja.
Drvene daske za seckanje hrane - zamenite svakih 12 meseci.
U njima je pronađeno 200 fekalnih bakterija više nego na dasci od WC školjke. U pukotinama između lepljenih daščica ostaci hrane ostaju zarobljeni, a u njima se razvijaju brojne bakterije.
Sunđer za pranje suđa - zamenite svake sedmice.
Drvene kašike - svakih pet godina.
Drvo je poroznije od plastike i metala pa je time i bolje mesto za razvoj bakterija, objasnio je Džon Oksvord, profesor virologije na Bartsu za Daily Mail. Ako drvene kašike popucaju ili potamne, zamenite ih i ranije.
Najčešće je u kuhinji prisutna ešerihija koli sa sirovog mesa, a može biti izrazito opasna.
Četku za WC - svakih šest meseci.
Da je prljava i od čega poprilično je očigledno. Vlažna je i pogodno mesto za razvijanje fekalnih bakterija. Zamenite je barem svakih šest meseci.
Plastične posudice - svaka tri meseca.
Izvor: Radio Sarajevo