Starinski i zaboravljeni: 15 NAJBOLJIH BAKINIH TRIKOVA

Starinski i zaboravljeni: 15 NAJBOLJIH BAKINIH TRIKOVA

Starinski i već pomalo zaboravljeni, ali veoma korisni saveti, dobro će doći svakoj domaćici.

Da li se sećate bakine kuhinje i kako je sve blistalo u njoj i kako je sve mirisalo na cimet i peršun i kako su na ringli su uvek stajale barem tri pune šerpe i šerpice?

Bake se skoro i ne sećate bez kecelje na cvetiće i sa varjačom u ruci. U kredencu je uvek bilo milion začina i unutra je sve tako lepo mirisalo na nju, mleko i nešto što sada znate da je bio muskatni oračšić.

Imala je baka i svoju svesku, uvek raskupusanu i sa oticima prstiju od džema ili brašna. Koristila je jednu malu drvenu olovku koju bi zarezivala sve dok može da stane u ruku. Pronađite tu svesku, to vam je naš savet.

Verujte da vredi više nego mapa zakopanog blaga Riđobradog i Henrija Morgana zajedno! U njoj ćete naći najmudrije i najbolje savete za lakši i lepši život u kuhinji.

Dok ne pronađete, evo par saveta koje smo mi skupili iz svezaka naših baka.

1. Prvo nešto lako. Ukoliko stavite varjaču (ne mora biti originalna bakina) poprečno preko šerpe u kojoj kuvate pastu, povrće ili bilo šta drugo u vodi što može lako da iskipi – to se neće desiti.

2. Nakon što isečete beli luk ili očistite ribu, neprijatni miris sa ruku ćete najlakše ukloniti tako što uzmete nerđajuću kašiku i pod mlazom vode je protrljate preko ruku, kao da je kašika sapun. Ne pitajte zašto, ali metal uklanja mirise sa kože.

3. Da bi vam karfiol ostao snežno beo i nakon kuvanja, u vodu dodajte malkice mleka i prstohvat soli.

4. Redak sos? Nije problem. Pomešajte kašičicu margarina i dve kašike mleka. Dodajte to u sos i gledajte kako se na vaše oči pretvara i duvan i žitak gusti sos, baš kao što ste isprva i zamislili.

5. Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali krompir ili testeninu. Bakina difenbahija nije bila onoliko velika, lepa i sjajna tek tako. Baka je uvek tu ohlađenu vodu sipala biljkama da ih nahrani hranljivim materijama koje ostaju u vodi.

6. Opet ste presolili supu i već ste se spremili da vam neko soli pamet kad je proba. Ne brinite. Oljuštite jedan krompir i dodajte ga u supu. On će upiti višak soli i sakriti sve tragove vaše greške.

7. Kako krompir ne bi proklijao (osim ako nije u naučne svrhe, da dete nosi na čas biologije kao rezultat kućnog eksperimenta), u džak ili zdelu ili kutiju sa krompirima ubacte i jednu jabuku. Ona će održavati red. Naravno, ne zauvek, pa bacite ponekad pogled i zamenite jabuku drugom njenom koleginicom ako se ova umorila.

8. Pre pečenja, limunovim sokom istrljajte pileće belo meso kako bi zaista i ostalo belo a postalo sočno.

9. Ne bacajte stari hleb. Da li ste nekad videli hleb u bakinom đubretu? Nismo ni mislili. Ono što je baka radila je sledeće: starom hlebu je koru ovlažila sa malo vode i stavila ga u rernu na srednju temperaturu, ne više od 10 minuta. Hleb posle takvog tretmana uvek izađe mlad i zdrav kao ruža.

10. Ukoliko u jednom danu spremate u pirinač i spanać, poslušajte baku i uradite sledeće: u vodi u kojoj ste skuvali spanać skuvajte posle i pirinač. Biće ukusniji ali i bogatiji za par vitamina.

11. U frižideru uvek držite šoljicu sa malo sirćeta i listovima nane kako se nikad ne bi osećali neprijatni mirisi.

12. Znamo da skoro svi imate super turbo veš mašine, ali da se kladimo da vam krpe nisu bele kao bakine! To je zato što ih ne ostavljate preko noći potopljene u vodu sa dve velike kašike sode bikarbone. Probajte pa se uverite i sami.

13. Kupili ste divan komad mesa ali ste ga nekako zaboravili ili niste stigli da ga spremite dok je bilo sveže? Nema problema, baka ga ne bi bacila. Ona bi ga pažljivo oprala a zatim držala 15 minuta u blagom čaju od kamilice.

14. Kad mleko iskipi po šporetu, a desi se i najboljima, brzo ugasite ringlu i pospite malo soli po njoj kako ne bi i komšije osetile šta vam se upravo desilo.

15. Kad smo već kod mleka, svako meso je lepše kada ga barem sat vremena potopite u mleko. Bilo da nameravate da ga pržite, pečete, pohujete ili bilo šta drugo.

I ZA KRAJ

Bakine ruke najlepše grle jer su uvek mekane i bele. I to najviše zato što ih je redovno čašćavala maskom od pire krompira. Topao i svež pire bi držala par minuta na rukama a zatim isprala prvo toplom pa hladnom vodom i namazala sokom od limuna. I to je to.

A posle kafice, sačuvajte soc i dodajte mu par kapi maslinovog ulja, prstohvat cimeta, kašičicu meda i kašićicu palente. A zatim obrišite sa spiska za kupovinu onaj preskupi piling! Bakin piling će vam pri sledećem kupanju preporoditi kožu.

Zna baka znanje, a sada znate i vi.

Sačuvajte soc i dodajte mu par kapi maslinovog ulja, prstohvat cimeta, kašičicu meda i kašićicu palente! Bakin piling će vam pri sledećem kupanju preporoditi kožu.

Izvor: agrosmart.net

Možda će vas interesovati i ovo: