Upozorenje: Ovako ne smete odmrzavati piletinu ni ostalo meso pre kuvanja

Upozorenje: Ovako ne smete odmrzavati piletinu ni ostalo meso pre kuvanja

Odmrzavanje piletine i ostalog mesa može biti opasno po zdravlje! Evo šta ne smete da radite!

Da li ste i vi među najvećim brojem domaćica koje pileće meso odmrzavaju tako što ga ostave na kuhinjskom pultu da se otkravi na sobnoj temperaturi? 

Ako jeste, imamo lošu vest za vas - ovo je nešto najgore što možete da uradite kada je odmrzavanje piletine u pitanju! 

Naime, kada meso dugo stoji na sobnoj temperaturi, stvaranje bakterija je neizbežno, a one se dalje prenose na vaše ruke, kuhinjske krpe, posuđe i mogu da izazovu opasne bolesti, piše Stil. 

Još jedan katastrofalan način odmrzavanja piletine je u mikrotalasnoj pećnici, jer osim što previsoka temperatura pogoduje razvoju bakterija, usput ćete i uništiti teksturu mesa. To se dešava jer se meso ne odmrzava ravnomerno, što će se na kraju odraziti i na ukus. 

Najbolje što možete da uradite jeste da veče pre nego što ćete spremati pile, meso premestite u frižider. 

Postoji i brža metoda - piletinu stavite u plastičnu kesu, dobro zavežite, a potom kesu stavite u posudu sa hladnom vodom. Važno je da voda ne dođe u direktan dodir sa mesom, a ni po koju cenu ne koristite vruću ili toplu vodu, već isključivo hladnu. 

Možda niste znali, ali ako baš nemate vremena, uopšte ne morate ni da odmrzavate piletinu! 

Začinite je i stavite u rernu ili na kuvanje kao i obično i sve će biti isto kao i kada je meso odmrznuto, samo što će termička obrada morati da traje duplo duže. 

Ovaj način pripreme ne preporučuje sa samo kada je u pitanju prženje, jer će stalno otpuštati vodu i prskati na sve strane, a zbog vlage neće moći ni da se uhvati korica. 

Najbolje da ovaj metod koristite kada pripremate jela koja se inače dugo kuvaju ili peku, poput gulaša.

Izvor: lisa.rs

Možda će vas interesovati i ovo: