ZAMRZAVANJE NAMIRNICA - Sve što treba da znate o zamrzavanju hrane

ZAMRZAVANJE NAMIRNICA - Sve što treba da znate o zamrzavanju hrane

Od kada su zamrzivači ušli u naše domove, izbor namirnica na našoj trpezi više ne zavisi od godišeg doba. Smrznute namirnice mogu ostati dosta dugo sveže, mada ipak, prilikom zamrzavanja, treba imati u vidu njihove specifičnosti.

Zamrzavanje voća

Voće mora biti kvalitetno, zrelo, bez utučenih ili trulih mesta. Naravno, nije baš svako voće podesno za zamrzavanje, npr. grožđe, kruške i sl. vodenasto voće. Najidealnije za zamrzavanje zapravo je zrnasto i ostalo sitno voće. Rok trajanja: 8-10 meseci.

Zamrzavanje jaja

Iako se jaja u načelu mogu zamrzavati, tome se retko pribegava, jer treba biti posebno oprezan. Jaja ne smeju ostati u ljusci, već se zamrzavaju ili dobro umućena ili samo žumance, odnosno belance, i to odvojeno. Masu žumanaca treba izmešati (ne ulupati) sa malo soli ili šećera, kako ne bi postala žilava. Belance se zamrzava bez soli i šećera. Rok trajanja: 10-12 meseci.

Zamrzavanje mesa

Treba seći na što pravilnije komade glatkih površina, pri čemu, gde god je moguće, treba odstraniti kosti, kako ne bi zauzimale dragoceni prostor. Takođe, treba odstraniti debele naslage masnoće, jer što je posnije – meso se bolje održava. Preporučljivo je da pakovanja mesa ne budu teža od 2,5 kg, kako bi se brže smrznula. Kada je reč o mlevenom mesu, njega je najbolje potpuno začiniti pre zamrzavanja, a paketi ne bi trebalo da budu teži od 500-700 grama.

Zamrzavanje mleka

Najidealnije za zamrzavanje je punomasno mleko, koje se može održati 2-3 meseca.

Zamrzavanje pečuraka

Pečurke sa čvrstim mesom, npr. šampinjoni, bolje se zamrzavaju od vodenastih. Pre zamrzavanja, treba ih kratko blanširati. Rok trajanja: 6-8 meseci.

Zamrzavanje povrća

Baš kao i voće, i povrće mora biti sveže, kvalitetno, dobro oprano, iseckano i kratko blanširano. Blanširanje je praktično obavezno, jer se kratkim potapanjem u vrelu vodu ubijaju razni fermenti i klice, a povrće postaje mekše i lakše za pakovanje. Važno je napomenuti da krompir, zelena salata, rotkvice i paradajz nisu pogodni za zamrzavanje.

Zamrzavanje ribe

Riba se mora se brzo zamrznuti jer hladan šok konzervira ribu, pa ne može izgubiti svoju hranljivu vrednost. Pre zamrzavanja, riba mora biti potpuno sveža, očišćena i treba joj izvaditi sve iznutrice.

Zamrzavanje sosova

Sosovi se mogu se održati u zamrzivaču 2-3 meseca, s tim što sosovi koji u sebi sadrže pavlaku ili majonez nisu pogodni za zamrzavanje. Preporučljivo je da se zaprška sosovima dodaje tek posle otapanja.

Zamrzavanje supe

Zbog zauzimanja previše prostora, veoma retko se pribegava zamrzavanju supa i čorba. Ukoliko se ipak odlučite na takav korak, trebalo bi da pripremite što je moguće jače koncentrisanu supu, kako biste je pre upotrebe razblažili. Supa će se održati 4-5 meseci.

Zamrzavanje hleba

Svež hleb se, kao i ostala peciva, odlično zamrzava i može ostati svež i po nekoliko meseci. Pre upotrebe, preporučljivo je da se zamrznuti hleb stavi nekoliko minuta u rernu.

Možda će vas interesovati i ovo: