Želite savršenu piletinu? Izbegavajte ovih pet grešaka

Želite savršenu piletinu? Izbegavajte ovih pet grešaka

Sočna, ukusna, hrskava... Saznajte šta bi sve trebalo da izbegavate ukoliko želite savršen komad piletine u tanjiru.

Pravite veliku grešku ako:

Sve delove pileta tretirate na isti način

Da biste pileći karabatak obradili termički kako treba, za to će biti potrebno više vremena nego za pileće grudi. Upravo zato treba meso peći prema sličnoj debljini odrezaka ili komadima sa istom količinom masnoća.

Pileće grudi sadrže nizak procenat masnoće, pa vrlo lako možete da ih presušite. Ako pečete celo pile, dobro ga obložite ga aluminijskom folijom, a ukoliko meso pržite u tiganju, isušivanje možete da sprečite tako što žete dodati komad slanine.

Ne koristite kuhinjski termometar

Da bi bila jestiva, piletina mora da bude dobro pečena. Stručnjaci mogu da prepoznaju da li je meso pečeno samo po dodiru ili izgledu, dok svi ostali mogu da se posluže kuhinjskim termometrom.

Piletina je odgovarajuće termički obrađena kada sredina mesa dostigne temperaturu od 70 stepeni Celzijusovih.

Pohujete hladnu piletinu

Ako izvadite piletinu iz zamrzivača ili frižidera malo pre nego što je uvaljate u jaja, brašno i prezle, moglo bi da se dogodi da se na njoj ne pojavi hrskavi omotač.

To možete da sprečite tako što ćete pripremiti meso koje je doseglo sobnu temperaturu. Željeni komad piletine izvadite iz frižidera bar pola sata pre kuvanja ili pečenja.

Zaboravljate marinadu

Piletina će imati bolji ukus ukoliko je marinirate, a poboljšaćete ga ako ostavite meso da odstoji pola sata u mešavini maslinovog ulja, limunovog soka i začinskog bilja po želji. Piletinu takođe možete preliti jogurtom, vinom i slično.

Najbolje rezultate ćete postići ako meso ostavite u marinadi tokom noći.

Ne "odmarate“ meso nakon termičke obrade

Svaki komad mesa treba "odmoriti“ nakon termičke obrade kako bi se stabilizovali sokovi koji su se oslobodili tokom pečenja. Komad mesa najbolje bi bilo zamotati u aluminijsku foliju i pustiti da se malo ohladi tokom 50 odsto vremena od onog utrošenog na pečenje.

Na primer, ako ste pileće grudi pekli desetak minuta, sačekajte pet minuta pre sečenja i serviranja.

Izvor: punkufer.hr

Možda će vas interesovati i ovo: