5 "sirotinjskih" jela na kojma su mnogi odrasli. I dok su se ovako hranili pucali su od zdravlja!
Donosimo vam 5 starinskih jela koja su se nekad spremala, a koja se i danas mogu naći na trpezi.
Da bogatu trpezu ne čine jela od skupih namirnica dokaz su ove tri vrste doručka koji su neizostavan deo naše tradicije i prenose se sa kolena na koleno.
Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala “sirotinjska jela” koja se i danas spremaju.
1. Hleb, mast i aleva paprika
hleb i mast, Svinjska Mastfoto: Shutterstock
Iako će mnoge starije ljude podsetiti na detinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu decu.
Sastojci: parče hleba, svinjska mast, mlevena crvena paprika, so.
Priprema: Iseći hleb na parčad, može se koristiti i prženi topli hleb. Namazati svako parče mašću, posoliti i posuti crvenu, melvenu, slatku papariku.
2. Popara
Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.
3. Prženice
Umutiti 3-4 jajeta, posoliti, pobiberiti, pa u tu masu umakati (uvaljati) pripremljeni hleb. Pržiti na masti na jakoj vatri da porumene sa obe strane.
4. Kljukuša
Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.
5. Kačamak
Sastojci: kukuruzno brašno, voda, so, kajmak i tvrdi sir
Priprema: Sipajte u veći sud vodu, malo soli i ulje, skuvajte i sačekajte da provri. Dodajte brašno, ali nemojte mešati, neka ostane na vrhu. U toj masi brašna napravite otvor i ostavite da vri oko 25 minuta minuta, uz neprekidno dodavanje vode. Kako se brašno bude ukuvavalo, nestajaće u skuvanoj masi. Kada se svo brašno ukuva, promešajte sve drvenom kašikom i kuvajte još 3, 4 minuta, ne duže.
Izvor: Stil