Čaj ili kafa - šta je zdravije?
Dugi niz decenija među stručnjacima širom sveta na snazi je razmimoilaženje u mišljenjima kad su u pitanju napici koji sadrže kofein, gde se prvenstveno misli na kafu i čaj.
Da li su zaista štetni ili pak dobri po zdravlje?
Tokom godina sproveden je zaista veliki broj istraživanja na temu kafe i čaja i njihovog uticaja na ljudsko zdravlje da uopšte ne čudi što su rezultati pojedinih dijametralno suprotni. Jer uvek postoje oni koji tvrde da je zdravije piti čaj nego kafu i obrnuto.
Kad je o tome reč dokazano je da i kafa i čaj na gotovo jednak način smanjuju rizik od depresije, sračanih obolenja, moždanog udara i obolenja jetre. Ipak postoje suptilne razlike koje oba napitka čine dobrim izborom za svakodnevnu rutinu na svoj način.
Studija koja je objavljena na Harvardu je pokazala da žene koje tokom dana popiju najviše dve šolje kafe smanjuju rizik od depresije za 15 odsto, a posebna beneficija za žene jeste i smanjenje rizika od endometrijskog karcinoma.
Evo kako to izgleda kad se uporedi.
Dobrobiti čaja
Zeleni čaj usporava razvoj karcinoma dojke.
Ljudi koji redovno piju čaj manje obolevaju od hepatoćelijskog raka, ciroze i ostalih hroničnih obolenja jetre.
Mača čaj pomače jačanju imunog sisitema i umiruje kožu.
Konzumacijom tri šolje čaja dnevno snižavate rizik od depresije za 37 odsto.
Jedna studija je pokazala da žene koje ispijaju 2.5 šoljice čaja dnevno su pod manjim rizikom od dobijanja raka rektuma za neverovatnih 60 odsto.
Veruje se da čaj štiti i od dijabetesa tipa 2.
Dobrobiti kafe
Ljudi koji piju između tri i pet šoljica kafe dnevno su pod manjim rizikom od kardiovaskularnih obolenja.
Ispijanje kafe snižava rizik od raka endometrijuma za 7-8%.
Dve šoljice kafe dnevno snižavaju rizik od raka jetre za 40%.
Žene koje piju dve šolje kafe dnevno za 15% ređe padaju u depresiju od žena koje piju manju količinu kafe.
Dve-tri šoljice kafe dnevno snižavaju rizik od dijabetesa tipa 2.
Izvor: lifepress magazin