Ekspres lonac je ponovo u modi

Ekspres lonac je ponovo u modi

Ekspres lonac se vraća na velika vrata: skraćuje vreme kuvanja, troši manje struje nego obične šerpe, a ukus jela je izvanredan

Mislili smo da je proteran iz modernih kuhinja, ali ekspres lonac se vraća na velika vrata. Ova čudesna mašina koja nas je u detinjstvu plašila jer je delovala da će u svakom trenutku eksplodirati, danas je tiša i modernija. Ali princip je ostao isti - skraćuje vreme kuvanja, troši manje struje nego obične šerpe, a ukus jela je izvanredan.

Nezgodno je što ne možemo da ga otvaramo tokom kuvanja, da probamo hranu i dodajemo začine, ali prednosti su mnogobrojne. Meso iz ekspres lonca zadržava sočnost, pirinač je gotov za samo nekoliko minuta, a pasulj i leblebije za manje od sat. Ali čak i namirnice koje vam ne padaju na pamet, odlično se spremaju u ekspres loncu. Kad ne znate šta biste spremili za ručak, samo ubacite meso i povrće koje imate i frižideru i dobili ste ukusno jelo.

Pravi je izbor za spremanje crvenog sosa za pastu, pirinač ili pire. Ubacite šargarepu, paradajz, luk i začine po ukusu i nakon 15 minuta sos je gotov, potrebno je samo da štapnim mikserom ispasirate raskuvano povrće. U ekspres lonac možete ubaciti i zaleđeno meso, a poznavaoci kažu da rebarca imaju poseban ukus kad se spremaju u šerpi pod pritiskom.

Mada smo navikli da u ekpres loncu spremamo slana jela, odličan je i za dezerte, pogotovo one zasnovane na voću. Ako vam je potreban žele od voća, skuvajte jabuke, maline, kruške i dobićete glatku i sjajnu masu.

Izvor: novosti.rs

Možda će vas interesovati i ovo: