Mit je razotkriven: Ove namirnice zapravo štite srce
Konzumiranje sira, putera i pavlake doprinosi zaštiti organizma od srčanih bolesti, pokazalo je istraživanje naučnog tima sa Univerziteta Bergen u Norveškoj.
Doktor Sajmon Dankel, vodeći naučnik studije, izjavio je za Indepedent da je istraživanje pokazalo da ljudski organizam “odlično reaguje na masti kao glavni izvor energije”.
“Izvor energije u svojoj dijeti možete da zasnujete na ugljenim hidratima ili mastima. Nema neke velike razlike između te dve grupe”, rekao je.
U strogo kontrolisanoj studiji je učestvovalo 40 gojaznih muškaraca koji su podeljeni u dve grupe. Jednoj je određena dijeta sa malo masti i velikom količinom ugljenih hidrata, dok su obroci ispitanika druge grupe sadržali dvostruko više masti od preporučene doze.
Članovi obe grupe jeli su mnogo povrća, a njihov dnevni energetski unos iznosio je 2100 kalorija.
Do završetka testiranja, ispitanici i iz jedne i iz druge grupe su u proseku smršali 12 kilograma, smanjujući na taj način šansu za nastanak nekog srčanog oboljenja ili dijabetesa.
Istraživači ističu da njihova dijeta nije uključivala brzu i industrijski proizvedenu hranu.
Izvor: B92