Otkriven tajni sastojak čuvenih krompirića

Otkriven tajni sastojak čuvenih krompirića

Independent otkriva zašto pomfrit iz Mekdonaldsa ima tako jedinstven ukus.

Kompanija na svom sajtu navodi da je reč o “prirodnoj aromi govedine”, dodatku koji se dobija iz mleka. Dakle, ako ste mislili da je ova vrsta obroka posna, bili ste u velikoj zabludi.

Tokom procesa hidrolize, proteini iz pšenice i mleka se razgrađuju vodom, a rezultat je umami ukus koji pomfritu daje poznatu ‘mesnu' mirisnu notu.

Pomfrit se pravi od celih krompira, koji se ljušte, seku i delimično prže, nakon čega se naglo hlade, pakuju i odvoze u restorane.

“Isečene krompire provlačimo kroz mašinu za blanširanje kako bismo uklonili sve prirodne šećere iz njih”, kaže Mario Dupuis, menadžer kompanije Mekejn iz Kanade koja snabdeva pomfritom poznatu kompaniju.

“Nakon toga dodajemo rastvor dekstroze kako bismo dobili ujednačenu površinu krompira, i dodatke koji sprečavaju da krompir potamni”, dodaje Dupuis.

Tu su i dinatrijum pirofosfat za očuvanje boje, kao i hidrogenizovano sojino ulje i so, koji pojačavaju umami ukus.

Kompanija je obećala da će do 2025. godine preći na kupovinu jaja isključivo od farmera koji ne drže kokoške u kavezima, a u međuvremenu je u svoje restorane uvela razgradivi pribor za jelo.

Izvor: B92

Možda će vas interesovati i ovo: