Ovo je namirnica čini čuda za vaš organizam: Evo šta sve leči
Foto: Thinkstock

Ovo je namirnica čini čuda za vaš organizam: Evo šta sve leči

Soda bikarbona odavno važi za veoma lekovitu supstancu, ali ljudi su joj u jednom trenutku pripisali čudotvorne moći. Ona nije svemoguća, ali za neke boljke zaista jeste lek.

ako je soda bikarbona proglašavana medicinskim čudom koje leči rak, to nije tačno. Ona nije svemoguća, ali ipak postoje neki zdravstveni problemi i stanja koja ova bela praškasta supstanca zaista može da reši.

Ovo je lista tegoba koje soda bikarbona zaista može da odagna, a sve što treba da uradite jeste da je rastvorite u vodi i popijete ili koristite kao tople obloge ili za ispiranje.

Protiv gorušice i za bolje varenje jer je natrijum-bikarbonat efikasan kao kiselina ili enzim, Najjednostavniji način je da polovinu kašičice sode bikarbone sipate pola šolje vode i da uzimate na dva-tri sata.

Uklanja gasove koje izaziva varenje mahunarki.
Ubalažava iritacije izazvane ubodom meduze ili žarenjem koprive.
Ublažava svrab i iritacije uzrokovane boginjama.
Ublažava bol krajnika i ubrzava proces oporavka.
Pomaže kod gljivica u ustima.
Otčepljuje zapušen nos.
Ublažava opekotine na jeziku.
Smanjuje bol u zglobovima.
Leči ranice u ustima.

Takođe, soda bikarbona koristi se i kod stomatoloških problema. Kao rastvor odlična je za uklanjanje fleka, sprečavanje kamenca i dentalnog plaka, kad vas muči zadah, ali u borbi protiv gingivitisa i upale desni, te za tretiranje ispucalih krajeva usta, piše Telegraf. U stanju je da očisti zube, oralne aparate i zubne proteze.

A ukoliko želite da izbelite zube, u sud stavite četvrtinu šoljice sode bikarbone i sok polovine limuna. Smesu nanesite na zube i ostavite da deluje tri minuta – nikako duže – da ne biste oštetili zubnu gleđ. Operite zube pastom, a postupak ponovite jednom nedeljno.

Izvor: Zdravlje žene

Možda će vas interesovati i ovo: